Lucas Van den Eynde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Lucas Van den Eynde
Lucas Van den Eynde (foto: Filip Naudts)
Lucas Van den Eynde (foto: Filip Naudts)
Algemene informatie
Volledige naam Lucas Van den Eynde
Geboren Lier, 23 februari 1959
Land Vlag van België België
Werk
Pseudoniem Xavier De Baere
Beroep Acteur
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Lucas Van den Eynde (Lier, 23 februari 1959) is een Vlaams acteur.

Levensloop[bewerken]

In het theater speelde hij met onder andere de Blauwe Maandag Compagnie, Het Toneelhuis, 't Arsenaal en de KVS in De Drumleraar, In de naam van de Vader en de Zoon, Ten oorlog, Zullen we het liefde noemen en Diplodocus Deks. Hij toerde ook jarenlang rond met Jukebox, liedjes op verzoek met Tine Embrechts en Nele Bauwens.

Hij werd een bekende tv-acteur in de rol van "professionele afscheidsnemer" 'Xavier De Baere', waarmee hij in Morgen Maandag voor het eerst mee op de proppen kwam. Later was De Baere ook nog de afsluiter van het feest '50 jaar Vlaamse Televisie'. Nog later speelde Van den Eynde de ondertussen ook welbekende Bert "Bucky" Laplasse in de tweede reeks van Het eiland, de psychopathische opvolger van Lydia Protut als hoofd administratie bij Cynalco Medics Belgium. Hij was eind 2008 te zien in de musical Daens (Studio 100) waarin hij de titelrol vertolkt. In 2009 vertolkte hij slager André Vangenechten in de televisieserie Van vlees en bloed, een personage dat bekend kwam te staan als de bospoeper.

In 1998 ontving hij in Nederland van de VSCD een Arlecchino voor zijn rol als Edwaar in Ten Oorlog. Deze Blauwe Maandag Compagnie productie werd geregisseerd door Luk Perceval. In 1999 volgde de Louis d'Or voor zijn hoofdrol als Bruno in De cocu magnifique oftewel de wonderbaarlijke hoorndrager. Deze productie van Het Toneelhuis werd geregisseerd door Tom Van Dyck.

Van den Eynde is getrouwd in 2005 en samen met zijn vrouw Sofie heeft hij een dochter, Flore, geboren in 2003 en een zoon, Lou, geboren in 2008.

In 2014 toert hij, samen met Jan De Smet, Barbara Dex en Nele Goossens, door Vlaanderen met het programma Kleinkunsteiland.

Films en televisieseries[bewerken]

Musicalwerk[bewerken]

Stemmenwerk[bewerken]

Externe link[bewerken]