Naar inhoud springen

Lucas Van den Eynde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Lucas Van den Eynde
Lucas Van den Eynde (2013)
Algemene informatie
Volledige naam Lucas Van den Eynde
Geboren Lier, 23 februari 1959
Land Vlag van België België
Werk
Pseudoniem Xavier De Baere
Beroep Acteur
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Lucas Van den Eynde in 2021 in Onheil in de Black Creek

Lucas Van den Eynde (Lier, 23 februari 1959) is een Belgische acteur.

In het theater speelde hij met onder andere de Blauwe Maandag Compagnie, Het Toneelhuis, 't Arsenaal en de KVS in De Drumleraar, In de naam van de Vader en de Zoon, Ten oorlog, Zullen we het liefde noemen en Diplodocus Deks. Hij toerde tot mei 2022 ook jarenlang rond met Jukebox, liedjes op verzoek met Tine Embrechts en Nele Bauwens.[1]

Hij werd een bekende tv-acteur in de rol van "professionele afscheidsnemer" 'Xavier De Baere', waarmee hij in Morgen Maandag voor het eerst mee op de proppen kwam. Later was De Baere ook nog de afsluiter van het feest '50 jaar Vlaamse Televisie'.[2] Nog later speelde Van den Eynde de ondertussen ook welbekende Bert "Bucky" Laplasse in de tweede reeks van Het eiland, de psychopathische opvolger van Lydia Protut (Sien Eggers) als hoofd administratie bij Cynalco Medics Belgium.

Vanaf 2004 speelde Lucas Van den Eynde een hoofdrol in de politieserie Aspe, waar hij gestalte gaf aan brigadier Guido Versavel. Hij vertolkte dit personage vier seizoenen lang, maar verliet de reeks in 2008 om zich dat jaar meer toe te leggen op toneel- en musicalprojecten. Van den Eynde was kort te zien in een gastoptreden tijdens het vijfde seizoen. In 2014 hernam Van den Eynde de rol van Guido Versavel en maakte hij zijn opwachting in de vijf afsluitende afleveringen van de tiende en laatste reeks.

Van den Eynde was eind 2008 te zien in de musical Daens (Studio 100) waarin hij de titelrol vertolkte. In 2009 vertolkte hij slager André Vangenechten in de televisieserie Van vlees en bloed, een personage dat bekend kwam te staan als de bospoeper. Van den Eynde speelde in 2013 een prominente rol in de zeer succesvolle televisieserie Salamander, als Carl Cassimon. In 2017 had Van den Eynde opnieuw een beduidende bijrol te pakken op televisie. In het tweede seizoen van Spitsbroers speelt hij zakenman Toni Beernaert, een bestuurslid en later ook de voorzitter van een fictieve weergave van voetbalclub Racing Genk.

In 1998 ontving hij in Nederland van de VSCD een Arlecchino voor zijn rol als Edwaar in Ten Oorlog. Deze Blauwe Maandag Compagnie productie werd geregisseerd door Luk Perceval. In 1999 volgde de Louis d'Or voor zijn hoofdrol als Bruno in De cocu magnifique oftewel de wonderbaarlijke hoorndrager. Deze productie van Het Toneelhuis werd geregisseerd door Tom Van Dyck.[3][4]

Van den Eynde is getrouwd in 2005 en samen met zijn vrouw Sofie heeft hij een dochter, Flore, geboren in 2003 en een zoon, Lou, geboren in 2008.

Sinds 2014 toert hij, samen met Jan De Smet, Barbara Dex en Nele Goossens, door Vlaanderen met het programma Kleinkunsteiland, anno 2023 voor de vijfde keer.[5]

Verder deed Lucas Van den Eynde ook stemmenwerk in onder andere #M Beeld van Liefde in 2019. Dit is een massaspektakel dat plaatsvond in Lede.

Films en televisieseries

[bewerken | brontekst bewerken]
[bewerken | brontekst bewerken]
Commons heeft media­bestanden in de categorie Lucas Van den Eynde.