Ad fundum (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ad fundum
Regie Erik Van Looy
Producent Marc Punt
Scenario Marc Punt
Hoofdrollen Tom Van Landuyt
Mathias Sercu
Tom Van Bauwel
Sven De Ridder
Montage Ludo Troch
Philippe Ravoet
Cinematografie Willy Stassen
Genre Drama, Komedie
Speelduur 98 minuten
Taal Nederlands
Land Vlag van België België
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Ad fundum is een Belgische film uit 1993. De film werd geregisseerd door Erik Van Looy en was meteen zijn eerste langspeelfilm. Eerder maakte Van Looy de kortfilms "Dr. Tritsmans" en "Yupies"[1]. De film kreeg in 1994 de Joseph Plateauprijs Box Office. Een van de songs in de film is een duet van Sarah Beth en Frankie Miller Why don't you try me (een song van Ry Cooder). Sarah Beth is op dat moment de artiestennaam van Sam Bettens.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Auditorium in Kunstencentrum STUK, dat gebruikt wordt als locatie in de film
Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Sammy, Tom en Dennis schrijven zich in aan de universiteit van Leuven en worden lid van een studentenvereniging. Ze worden "verkocht" op een studentenverkoop. Daar krijgt de onzekere, verlegen Sammy de opdracht om een potje met zijn sperma mee te brengen naar de studentendoop. Omdat Sammy weigert, wordt hij tijdens de doop, na het nuttigen van de nodige ad funda, op een "vliegend tapijt" gezet. Wanneer Sammy in de lucht is, geeft praeses Guy Bogaerts de studenten het commando om het tapijt weg te trekken. Sammy valt op de grond en overlijdt onmiddellijk.

De politie start een onderzoek, maar de studenten zwijgen, de vereniging beweert dat Sammy stierf ten gevolge van overmatig drankgebruik en de universiteit houdt vol niet verantwoordelijk te zijn voor studentendopen.

Dennis en Tom starten hun eigen onderzoek en vinden een man die enkele jaren eerder ook op het vliegend tapijt werd gezet. Ook toen gaf Guy Bogaerts het commando om het tapijt weg te trekken. De man viel ook op de grond, brak zijn been en loopt sindsdien mank. De zaak komt voor het gerecht, maar de rechter is van mening dat er onvoldoende bewijs is waardoor Guy vrijkomt.

Dennis en Tom dagen Guy uit om de vlag aan het gemeentehuis te stelen. Guy beklimt het gebouw en neemt de vlag. Op dat ogenblik opent een onbekende persoon het raam. Guy valt en er wordt geïnsinueerd dat hij dit incident niet overleeft.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]