Joep Onderdelinden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Joep Onderdelinden
Joep Onderdelinden.jpg
Algemene informatie
Volledige naam René Onderdelinden
Geboren 8 september 1965
Geboorteplaats Cruquius
Land Nederland
Werk
Jaren actief 1989 — heden
Beroep Acteur, presentator en cabaretier
(en) IMDb-profiel
Portaal:  Film

Joep Onderdelinden, geboren als René Onderdelinden (Cruquius, 8 september 1965) is een Nederlands acteur, presentator en cabaretier, die bekend is van vooral veel kleine rollen in Nederlandse televisieprogramma's en films.

Biografie[bewerken]

Al tijdens zijn studie aan de Toneelacademie Amsterdam begon Onderdelinden aan zijn loopbaan. Hij is verbonden geweest aan zeer veel uiteenlopende theater- en televisieproducties. Hij vertolkte vele hoofdrollen bij vaste theatergezelschappen zoals Het Zuidelijk Toneel, Ro-theater, NNT en Hollandia en in tientallen Nieuwe De La Mar/Bellevue- en Toneelschuurproducties.

Onderdelinden speelde de hoofdrol in de musicals Funny Girl, Willeke en Carlie (waar hij het idee voor leverde) , Ja Zuster Nee Zuster (beste musical 2010, en nominatie Johan Kaart Prijs: beste comedyspeler van het seizoen) en HEMA- de musical (waarbij hij tevens artistiek adviseur was).

De laatste jaren richt hij zich tevens op het schrijven en spelen van solovoorstellingen, die door de pers lovend werden ontvangen. Van 1 november 2013 tot en met 21 mei 2014 toerde Joep door het land met zijn nieuwste programma DUS…

Als solist wordt hij regelmatig gevraagd door grote orkesten en/of ensembles. Zo werkte hij o.a. samen met het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Metropole Orkest, Holland Symfonia, Orkest de Volharding, het Mantangi kwartet, met musici van Het Concertgebouworkest en tweemaal met de wereldberoemde violiste Janine Jansen. Voor deze orkesten ontwikkelde hij eveneens meerdere malen educatieve projecten.

De afgelopen seizoenen is hij ook achter de schermen actief geweest als assistent -regisseur/acteercoach bij grote musicals zoals Fame, Grease, Footloose, Hairspray, Legally Blonde, The Producers en Flashdance en bij de speelfilm Ja Zuster Nee Zuster. Zelf regisseerde hij de mini-musical Alles of Iets.

Verder danste hij in drie moderne dansvoorstellingen, werkte hij met beeldend theatermaker Frans Malschaert en stond hij naast Paul de Leeuw in de cabaretvoorstelling Beste Maatjes.

Ook op televisie was hij te zien in vele programma's. Het meest bekend is zijn rol als Postbode Siemen in de VPRO- productie ZAAI. Daarnaast had hij rollen in series als Seth en Fiona (VARA) en de Jimmy Hopper Show (BNN) en speelt hij ieder jaar als Piet in Het Sinterklaasjournaal.

Onderdelinden is ook regelmatig als presentator actief, o.a. van de televisieprogramma's Tegen de Klok (NCRV), Mam, het begint! (VPRO), WVC (VPRO) en De dokter van Bart (BNN) en presentaties voor grote evenementen zoals CINEKID, IDFA, BUMA & het GSCF.

Joep is ook regisseur bij theatervoorstellingen en musicals. Zo was hij actief bij onder andere; Els de Schepper, VAMOS! en Expeditie Eiland.

Filmografie[bewerken]

Theater[bewerken]

 • 1989 - Beste Maatjes (Samen met Paul de Leeuw en Hans Breetveld)
 • 2003/2004 - Joep
 • 2005/2006 - Strak!
 • 2007/2008 - Worst
 • 2009/2010 - Ja Zuster,Nee Zuster - Gerrit & Opa
 • 2010/2011 - NAT
 • 2012/2013 - Hema de musical - Van Seumeren
 • 2013/2014 - "DUS"
 • 2015/2015 - Boer Wil Betere Vrouw - Boer Ties Tiekema
 • 2015/2016 - "TAART"
 • 2016/2017 - "OOIT"
 • 2017/2018 - Het Bos Draaft Door - Twan
 • 2018 - Alone@Home - Stuntelige boef

Externe links[bewerken]