Noord Nederlands Toneel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Noord Nederlands Toneel (NNT) is een theatergezelschap gevestigd in Groningen. Het NNT heeft een eigen theater, De Machinefabriek, gevestigd in het voormalige pand van het Gemeentelijk Energie Bedrijf (GEB). Daarnaast is het NNT huisgezelschap van de Groninger Stadsschouwburg.

De stukken die het NNT speelt, lopen uiteen van modern tot zeer klassiek toneel (Shakespeare, de oude Grieken).

De moderne stukken worden veelal gespeeld door jonge acteurs, of zelfs mensen die nog nooit op het toneel hebben gestaan, zoals in het project Dichterbij, dat sinds 1999 een vast programmaonderdeel is.

In 2005 speelde het NNT een bewerking van Sophokles' Ajax, waarin de gebeurtenissen in dit werk vergeleken werden met de val van Srebrenica. Hierin speelde ook een aantal Dutchbat-veteranen mee.

Het Noord Nederlands Toneel (NNT) staat per 1 januari 2017 onder leiding van Guy Weizman als artistiek en algemeen directeur. Het oogmerk is toneel meer met andere theatervormen te integreren. In de succesvolle productie Caroussel uit 2017 is dit zichtbaar: naast acteurs zijn er dansers van Club Guy & Roni en muzikanten van Asko❘Schönberg en wordt veelvuldig van filmbeelden gebruik gemaakt.

Externe link[bewerken]