Artist in residence

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Artist in residence Kathryn Smith, Zuid-Afrika

Een artist in residence (letterlijk "kunstenaar in (tijdelijke) verblijfplaats") of writer in residence (letterlijk "schrijver in (tijdelijke) verblijfplaats") is een kunstenaar (of curator) of schrijver die op uitnodiging tijdelijk een woon- en werkplek betrekt buiten de eigen bekende omgeving. Dit geeft kunstenaars de gelegenheid om onderzoek te doen, nieuw werk te creëren of tentoonstellingen voor te bereiden. Soms staat ook het ontmoeten van andere kunstenaars, materialen of leefomgevingen en/of culturen centraal.

Sommige artist-in-residence-programma's worden opgezet door culturele instellingen. Andere programma's zijn door gespecialiseerde fondsen opgezet om uitwisselingsprogramma's te ondersteunen. De relatie tussen de 'bewoner' en de gastheer is vaak een belangrijk aspect van een programma. Soms zijn de tijdelijke bewoners betrokken bij een lokale gemeenschap door het geven van presentaties, workshops, of samen te werken met lokale kunstenaars of het grote publiek. Andere locaties zijn juist afgelegen, om geconcentreerd te kunnen werken en te reflecteren.

De term wordt ook gebruikt door muziekfestivals als aanduiding voor de musicus die in de tijdelijke rol van artistiek leider de andere artiesten heeft uitgenodigd om mee op te treden. Daarnaast wordt de term gebruikt voor een voor die specifieke festivaleditie gezichtsbepalend musicus of ensemble, zoals de composer in residence (de componist van wie veel werk uitgevoerd wordt in het festival) of het ensemble in residence (het ensemble dat veel te horen is in het festival; echter ook wel in de betekenis van het "huis"-ensemble, dus juist behorend bij het festival).

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]