Otje (televisieserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Otje
Genre Jeugdserie
Speelduur per afl. ± 25 minuten
Bedenker Annie M.G. Schmidt
Regie Simone van Dusseldorp
Joram Lürsen
Scenario Annie M.G. Schmidt (boek)
Tamara Bos
Hans Lubberding
Loes Wormmeester
Muziek Johan Hoogeboom
Maarten van Roozendaal
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Productie
Producent Burny Bos
Debby de Jong
Uitzendingen
Start 3 oktober 1998
Einde 9 januari 1999
Afleveringen 13
Netwerk of omroep Vlag van Nederland AVRO
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Otje is een Nederlandse jeugdserie, gebaseerd op het gelijknamige boek Otje van Annie M.G. Schmidt. De serie werd uitgezonden door de AVRO van 3 oktober 1998 tot en met 9 januari 1999.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Otje is een klein meisje dat samenleeft met haar vader, de kok Tos. Tos is een erg goede kok en werkt in hotel De Koperwiek, maar heeft geen papieren; die waren kwijtgeraakt in het computergebouw. Meneer Pardoes, zijn werkgever, weet dat Tos geen papieren heeft en daardoor nergens anders werk kan vinden. Daar maakt hij misbruik van door Tos maar heel weinig te betalen. Tos heeft verder nog een tweede probleem: hij wordt snel driftig, en als hij een driftbui heeft verliest hij zijn zelfbeheersing. Tos en Otje kennen verder een heleboel dieren zoals de hond Boef, de poes Betsie, Kwark de kraai, Toep de mus en de muizen Lodewijk en Suzie.

Uiteindelijk wordt Tos toch ontslagen door meneer Pardoes omdat hun muizenvriendjes Lodewijk en Suzie een diner met acht gasten op stelten zetten. Er zit niets anders op dan rond te trekken in Tos' bestelbusje op zoek naar werk, maar zonder papieren kan Tos alleen maar tijdelijke slecht betalende baantjes vinden. Bovendien worden ze overal weggejaagd want kamperen op parkeerterreinen en in natuurgebieden met een bestelbusje is volstrekt verboden! Ze worden dan ook achtervolgd door een politieagent en zijn hond Herman.

De vogels vinden het zo zielig dat Tos geen papieren heeft en proberen hem te helpen. Onder leiding van Kwark de kraai en Toep de mus stelen ze papieren voor Tos. Maar omdat de vogels niet begrijpen wat voor papieren het precies zijn, komen ze terug met snoeppapiertjes, kranten, brieven, en zelfs een stuk perkament. Op de lege achterzijde tekent Otje een portret van haar vader voor in het busje.

Ten slotte wil admiraal Strafport Tos op een zeereis meenemen om Kaapse raasdonders voor haar klaar te maken. Maar Otje moet thuisblijven want de admiraal wil geen kinderen op haar schip. Otje blijft zolang bij twee tantes logeren terwijl Tos op reis gaat. Maar bij terugkomst blijkt Otje weggelopen omdat de tantes de muizen Lodewijk en Suzie uit huis hebben gezet en met het vuilnis hebben meegegeven, omdat ze geen muizen in huis willen. Daar kunnen ze niet tegen, waardoor ze bij het zien van de muizen meteen een driftbui kregen. Tos wil naar de politie maar krijgt een driftbui wanneer hem daar om zijn papieren wordt gevraagd. Tos wordt overmeesterd, gedrogeerd en in een psychiatrische instelling opgesloten, waar hij op een heel vervelende manier wordt behandeld voor zijn driftbuien. Gelukkig weet Otje hem er met behulp van de vriendelijke antiquair meneer Pijpetoon en de vogels weer uit te halen.

Otje en Tos zijn weer samen, en ze hebben nu weer wat geld. Maar Tos heeft nog steeds geen papieren en politiehond Herman en zijn baas zijn nog steeds naar hem op zoek. Maar een heel bijzonder papier brengt redding. Het perkament met het portret van Tos blijkt de oorkonde van de stad Kokkelburg te zijn. Dit ziet de burgemeester als Otje het portret van Tos tussen tekeningen ophangt die bestemd zijn voor een tekenwedstrijd. Hij is dolgelukkig: nu kan het 500-jarig stichtingsjubileum van de stad doorgaan en zijn ze geen dorp maar een stad, zodat ze een zwembad en een Bingohal mogen hebben. Tos krijgt als dank meteen papieren en zijn brandnetelsoep heeft zo'n faam gekregen dat hij werk aangeboden krijgt. Otje wordt uitgeroepen tot winnaar van de tekenwedstrijd en krijgt een erepenning van de stad als beloning voor het terugvinden van de oorkonde van Kokkelburg en voor haar tekening.

Hotel De Koperwiek is inmiddels zonder goede kok failliet gegaan, maar met zijn papieren kan Tos heel makkelijk geld van de bank lenen om het hotel te kopen (in de tv-serie krijgt Otje dit geld als dank voor het vinden van de oorkonde van Kokkelburg). Zo komt alles toch nog goed en neemt Tos Hotel De Koperwiek over.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Personage Acteur/actrice
Otje Anne Rats
Tos Nico de Vries
Meneer Pardoes Freek van Muiswinkel
Mevrouw Pardoes Bea Meulman
Wachtmeester Jansen Peter Bolhuis
Meneer Pijpetoon Joost Prinsen
Burgemeester van Kokkelburg Carol van Herwijnen
Ambtenaar Koen Franse
Bijambtenaren Martine Sandifort
Johan Hoogeboom
Garagehouder Geert Timmers
Natuurmeneer de Boer René van 't Hof
Admiraal Strafpoort Juul Vrijdag
Jessie Marjolijn Touw
Juffrouw Ochtendster Marjolijn Touw
Juffrouw Twiddel Jetty Mathurin
Werknemer 103 Joep Onderdelinden
Zuster Snijbiet Hanneke Riemer
Psychiater Dokter Spijker Walter Crommelin
Tante Lena Olga Zuiderhoek
Tante Mies Marjan Luif
Tante Melia Nelly Frijda
Mevrouw Bontebaai Beppie Melissen
Hoofdkok Dodo Luk van Mello
Medewerker 101
Marieke Mets Marjolein Beumer
Minister-president Helmert Woudenberg
Fransman Boris Stoikoff
Een mevrouw Mylou Frencken

Poppen[bewerken | brontekst bewerken]

Personage Acteur/actrice
Verteller\Voice-over Kiki Heesels
Poppenmaker Max Verstappen
Suzie de muis Martine Sandifort
Tortelduif Mieke Stemerdink
Heppie Serge-Henri Valcke
Herman de politiehond Maarten van Roozendaal
Kwark de kraai Remko Vrijdag
Tiet Max Verstappen
Boef de teef Mylène d'Anjou
Toep de mus Kiki Heesels
Betsie de poes Martine Sandifort
Lodewijk de muis Kasper van Kooten

Afleveringen[bewerken | brontekst bewerken]

Aflevering Titel Uitzenddatum Vlag van Nederland
1
Grieven
3 oktober 1998
2
Een uitgebreide lunch
10 oktober 1998
3
Op avontuur
17 oktober 1998
4
Papieren
31 oktober 1998
5
Alles gaat mis
7 november 1998
6
Hotel Bontebaai
14 november 1998
7
Kaapse raasdonders
21 november 1998
8
Bij de tantes
28 november 1998
9
Het komt nooit meer goed
5 december 1998
10
Hotel De Koperwiek
12 december 1998
11
De redding
19 december 1998
12
De oorkonde van Kokkelburg
2 januari 1999
13
Beschuit met muisjes
9 januari 1999

Opnamelocaties[bewerken | brontekst bewerken]

  • Het Provinciehuis (Noord-Brabant) in 's-Hertogenbosch werd gebruikt als decor voor de serie als het gemeentehuis/computergebouw van de stad Kokkelburg.
  • Oranje Nassau's Oord is gelegen tussen de dorpen Renkum en Wageningen en werd gebruikt als filmlocatie en omgebouwd tot rusthuis Vredelief voor de serie. Niet alleen was het gebouw onderdeel van de serie, ook de personeelsleden spelen in de serie mee.
  • Het landgoed Huize Vierhouten in Vierhouten werd gebruikt als decor voor de serie als Hotel de Koperwiek.
  • De locatie van de winkel van meneer Pijpetoon (Veeteeltstraat 118, 1097 XB Amsterdam) werd opgenomen in Amsterdam in de wijk Betondorp. In werkelijkheid is het een huis dat als decor werd gebruikt voor de serie; de put waar de muizen Lodewijk en Suzie in zaten was ook decor voor de serie. Ook zijn er opnames gemaakt op de Brink in Betondorp.
  • Het huis van de tantes in de serie bevindt zich op de Klaverwei 12 in Kokkelburg. In werkelijkheid is het Huismanshof 130, 1097 TH Amsterdam in de wijk Betondorp.
  • De locatie van Hotel Bontebaai in de serie, werd opgenomen in Naarden bij Hotel NH Naarden.
  • De scène waarin mevrouw en meneer Pardoes bordjes plaatsen met "Hotel de Koperwiek" erop is opgenomen aan de buitenzijde van de Utrechtse Poort bij de Vesting Naarden in Naarden.