Flodder 3

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Flodder 3
Regie Dick Maas
Producent Laurens Geels
Dick Maas
Scenario Dick Maas
Wijo Koek
Hoofdrollen Nelly Frijda
Coen van Vrijberghe de Coningh
Stefan de Walle
Tatjana Šimić
Lou Landré
Muziek Dick Maas
Cinematografie Philip Hering
Distributie First Floor Features
Première 29 juni 1995
Genre komedie
Speelduur 125 minuten
Taal Nederlands
Land Vlag van Nederland Nederland
Budget 7,5 miljoen gulden
Voorloper Flodder in Amerika!
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Flodder 3 (alternatieve titel: Flodder Forever) is een Nederlandse film uit 1995 van Dick Maas.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Het is de derde en tevens laatste film over de familie Flodder. De film is echter geen vervolg op de twee voorgaande films maar op de televisieserie. De film werd gelijk na het derde seizoen van de serie opgenomen. Op 27 maart 1995 werden de scènes in de Rotterdamse haven opgenomen.[1] Andere opnamelocaties voor de film waren naast de filmstudio en backlot in Almere: het gemeentehuis van Wassenaar (trouwerij buiten), Kasteel de Hooge Vuursche (trouwerij binnen), het stadhuis van Rotterdam, het stadhuis van Utrecht (veilinghuis) en het Vliegveld Ypenburg te Rijswijk (Zuid-Holland).

Het verhaal is een samenvoeging van drie bedachte scenario's die oorspronkelijk bedoeld waren voor de losse afleveringen van de serie.

De filmde diende als afsluiting van de televisieserie. Uiteindelijk werd in 1997 na verzoek van Veronica nog eens 26 nieuwe afleveringen opgenomen.

In januari 2014 publiceerde Dick Maas op YouTube nooit eerder vertoond materiaal van Coen van Vrijberghe de Coningh waarin Coen zelf verslag deed van het doen en laten op de filmset. Het materiaal was ooit bedoeld als eventuele promotie. Het filmpje van een halfuur werd een grote kijkcijferhit.[2]

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De asociale familie Flodder is al enige tijd woonachtig in Zonnedael en zet hier zijn gebruikelijke levensstijl voort: ma Flodder raakt regelmatig slaags met de buurvrouwen, zoons Johnnie en Kees halen naast de sociale uitkering zwart geld binnen door de kleine crimineel te spelen, dochter Kees gedraagt zich nogal promiscue, de jongste kinderen Toet en Henkie halen vrij extreem kattenkwaad uit, neigend naar vandalisme (en hier vaak de oude opa in betrekkend), de hond Whisky is nog altijd vals en agressief en luidruchtige feesten houden de buren uit hun slaap.

Met het zilveren jubileumfeest voor Zonnedael in zicht is de feestcommissie wanhopiger dan ooit om de Flodders weg te werken. Iedere methode wordt dan ook aangegrepen. Een van de commissieleden laat zijn dochter Mirjam infiltreren bij Sjakie, de ambtenaar die de Flodders begeleidt in hun woonproject. Hierdoor ontdekken ze dat er officieel voorwaarden aan het verblijf van de Flodders zijn opgesteld. Criminele activiteiten en gezinsuitbreiding blijken taboe te zijn. Hierop probeert met name de commissievoorzitter Van Brandwijk van alles te bedenken om hen weg te krijgen. Ma Flodder krijgt ondertussen een relatie met een zwerver en de familie Neuteboom (buren van de Flodders) gaat voor twee weken op vakantie.

Allereerst proberen ze de Flodders van heling of diefstal te beschuldigen door een neef een van hun auto's te laten afleveren en vervolgens de politie te bellen, wat mislukt als zoon Kees in de auto gaat rijden en hem bij het horen van de politiesirenes snel wegzet, voor het huis van de eigenaar, overigens zonder te weten dat het diens auto was.

Een tweede plan is dochter Kees beschuldigen van illegale prostitutie. Een commissielid belt en laat haar door de neef afhalen onder het voorwendsel dat ze een rol mag spelen als hoertje in een seksfilm. De neef zet haar echter af bij de tippelzone, terwijl Van Brandwijk klaar zit met een videocamera. Als dochter Kees een lift probeert te krijgen lijkt het dus net of ze aan het tippelen is. Dit plannetje mislukt echter ook wanneer de liftgever/hoerenloper de boekhouder van de commissie blijkt te zijn, die ze dus beter niet in diskrediet kunnen brengen.

Het derde plan is om de Flodders te pakken op het punt van de gezinsuitbreiding. De feestcommissie spoort een van de vaders van de familie op (uit dialoog blijkt dat hij vermoedelijk de vader van dochter Kees is) en belooft hem te helpen met zijn criminele verleden als hij met een smoes bij de Flodders intrekt. De smoes is dat hij een grote erfenis opgespaard heeft, waarop Johnnie de terugkeer van zijn stiefvader plotseling wel ziet zitten. Ma gooit de man echter de deur uit omdat ze hem nooit meer wilde zien en kondigt haar verloving aan met de zwerver. Voor Van Brandwijk geluk bij een ongeluk.

Sjakie, die achter Mirjams ware doelstellingen komt, ontdekt vlak voor het huwelijk het verbod op gezinsuitbreiding en probeert het huwelijk te stoppen. Zonder resultaat, want ma wil alsnog trouwen. Maar dit gaat op het laatste moment niet door wanneer de man al kinderen blijkt te hebben die hun bezwaren kenbaar komen maken. Bovendien is hij geen zwerver maar een miljonair (uit de dialoog kan men opmaken dat hij mogelijk zelfs miljardair is: tijdens de bruiloft heeft hij het over "miljardendeals"). Ma Flodder voelt zich bedrogen door haar aanstaande en geeft hem ter plekke de bons.

Helaas heeft Sjakie in de commotie vergeten om de huurbetaling op tijd te regelen en dreigen de Flodders hun huis uitgezet te worden. Ze trommelen al hun vrienden op en er breekt een groot gevecht uit tussen de Flodders en hun vrienden enerzijds en de politie, mobiele eenheid en de buurtbewoners anderzijds. Sjakie weet het gevecht echter te beëindigen met het bericht dat de Flodders hun huis pas uit moeten als het huis verkocht is. Bovendien heeft hij subsidie geregeld om namens de gemeente voor het huis te bieden.

Als het huis per opbod verkocht wordt, proberen Van Brandwijk en Sjakie beide steeds hoger te bieden, tot grote ergernis van de andere commissieleden die de obsessie van Van Brandwijk met het verjagen van de Flodders inmiddels beu zijn. Net wanneer het erop lijkt dat Van Brandwijk het huis van de Flodders in bezit krijgt, wordt het huis op het allerlaatste moment gekocht door de secretaris van ma's ex-verloofde, die het vervolgens aan de Flodders schenkt. Hierdoor kunnen ze op geen enkele legale wijze meer worden uitgezet. Ondertussen begint Van Brandwijk langzaam zijn zelfbeheersing te verliezen.

Terwijl de Flodders en hun vrienden die avond feestvieren (inclusief Sjakie, die een relatie met Mirjam heeft gekregen), wordt Van Brandwijk uit de commissie gezet. Hierop slaat Van Brandwijk door en gaat hij uiteindelijk over op drastische maatregelen: hij steelt een tankwagen met benzine en laat deze onbemand recht op het huis van de Flodders afrijden. Terwijl de tankwagen recht op het huis van de Flodders afrijdt, wordt de tank door een speer doorboord, waardoor deze benzine begint te lekken. Door een botsing tegen opa's rolstoel (waar opa, die toch bleek te kunnen lopen, net op tijd uit opstaat) wijkt de tankwagen af en raakt het huis van de familie Neuteboom, die op dat moment net terugkomt van vakantie. Een kettingreactie van gebeurtenissen zorgt er vervolgens voor dat heel Zonnedael afbrandt: allereerst vat het gelekte spoor van benzine vlam, waardoor er brand ontstaat die zich steeds verder door de wijk verspreidt (mede door alle versieringen van huis naar huis). Vervolgens staat de caravan van de familie Neuteboom in brand, die een spoor van vernieling achter zich laat. Ten slotte laat de caravan los van hun auto en rijdt vervolgens recht in op de garage van het huis van Van Brandwijk. In zijn garage bevindt zich vuurwerk dat bedoeld was ter gelegenheid van het vieren van het zilveren jubileumfeest. Het vuurwerk wordt aangestoken en vliegt alle kanten op. Als alle branden zijn gedoofd, blijkt dat alleen het huis van de Flodders, dat vrij van versieringen was, nog intact is. Nu Van Brandwijk, de familie Neuteboom en alle andere inwoners van Zonnedael verhuisd zijn, blijkt ma Flodder, ondanks hun ruzie met de buren, hen toch te missen als ze op het laatst zegt: Ach weet je, het blijven toch je buren hè?

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Nelly Frijda Geertruida 'Ma' Flodder
Coen van Vrijberghe de Coningh Johnnie Flodder
Stefan de Walle Zoon Kees Flodder
Tatjana Šimić Dochter Kees Flodder
Sander Swart Henkie Flodder
Scarlett Heuer Toet Flodder
Herman Passchier Opa Flodder
Lou Landré Jacques van Kooten 'Sjakie'
Lettie Oosthoek Buurvrouw Tilly Neuteboom
Bert André Buurman Ed Neuteboom
Gees Linnebank Robert / Robbie (zwerver, eigenlijk miljonair)
Erik de Vogel Daniël, zoon van verloofde ('zwerver')
Caya de Groot Mirjam de Graaff
Alfred van den Heuvel Ruud van Brandwijk
Marloes van den Heuvel Liesbeth Vonk
Hugo Metsers Vader van dochter Kees
François Beukelaers (nagesynchroniseerd door Arnold Gelderman) Reinoud de Graaff
Wil van der Meer Mr. van As
Rik Hoogendoorn Opzichter havenloods
René van Zinnicq Bergmann Nare neef
Trudy de Jong Mevrouw Van Brandwijk
Marjolein Keuning Cosmetica dame
Wim van den Heuvel Opgelaten commissielid
Petra van Hartskamp Ontruimende politieagente
Edmond Classen Wethouder
Rob van de Meeberg Theo Ruyter
Laus Steenbeeke Hennie
Miguel Stigter Kareltje
Karin Meerman Gastvrouw
Freark Smink Achterdochtige politieagent
Joep Onderdelinden Politieagent
Peer Mascini Ambtenaar van de burgerlijke stand
Kees Coolen Veilingmeester
Hans Leendertse Rustig commissielid
Hans van Hechten Van Putten
Hanneke Riemer Buurvrouwen
Lucie de Lange
Paula Majoor
Serge-Henri Valcke Hendrik
Bart den Ouden Tennisjongen
Erik Arens Tennisjongen
Frank Schaafsma Pizzabezorger

Muziek[bewerken | brontekst bewerken]

De originele filmmuziek werd gecomponeerd door Dick Maas. Het soundtrackalbum van de film is nog nooit uitgebracht. De soundtrack is gemasterd van de originele mixbanden. Later is de muziek ook te downloaden via iTunes.

Nummers[bewerken | brontekst bewerken]

Nr. Titel Artiest(en) Duur
1 Welkom in Zonnedael Dick Maas 3:06
2 Controle Dick Maas 1:31
3 Rustige Weg Dick Maas 2:54
4 Zonnedael wordt Wakker Dick Maas 0:51
5 Gratis Monsters Dick Maas 0:33
6 Natte Meisjes Dick Maas 1:02
7 Op en Neer Dick Maas 1:41
8 Op Vakantie Dick Maas 1:01
9 Pannenkoeken Dick Maas 2:05
10 Slecht Plan Dick Maas 2:16
11 Lekker Ritje Dick Maas 0:18
12 Heterdaad Dick Maas 1:03
13 Alle Remmen Los! Dick Maas 1:24
14 Belangrijke Brief Dick Maas 0:45
15 Vader en Dochter Dick Maas 1:14
16 Gezinsuitbreiding Dick Maas 1:01
17 Pluk de Dag Dick Maas 0:27
18 Botsing Dick Maas 1:12
19 Veel Pech Dick Maas 1:55
20 Oprotten! Dick Maas 0:35
21 Me Rug op! Dick Maas 2:15
22 Het Afscheidscadeau Dick Maas 3:07
23 Doorslaande Stoppen Dick Maas 1:11
24 Rijdende Bom Dick Maas 1:57
25 Lopend Vuurtje Dick Maas 1:29
26 Waar Rook is... Dick Maas 1:01
27 Het Einde van Zonnedael Dick Maas 2:13
28 Vlammendans Dick Maas 0:56
29 Eindtitels Dick Maas & Peter Schön 6:05

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Op een gegeven moment wordt er in de film een oude film gedraaid van kort na de oplevering van Zonnedael. Daarin is onder meer te zien dat de buren Neuteboom één dochter hebben, die inmiddels niet meer thuis woont. Het gezin Neuteboom is te zien in de tuin voor hun huis.
  • In de film is een paternoster in gebruik te zien. Deze lift bevindt zich in het voormalig hoofdpostkantoor in Rotterdam.
  • In de film is een korte scène van een voetbalwedstrijd te zien. Het betreft hier de voetbalwedstrijd Ajax-Roda JC, gespeeld op 15 februari 1995 in Stadion De Meer in Amsterdam.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]