Huize De Paauw

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
De Paauw gezien vanaf de N44

Huize De Paauw is het huidige raadhuis van de gemeente Wassenaar. Het is een opvallend wit gebouw langs de Rijksstraatweg N44.

Het huis[bewerken]

Op het terrein van het huidige Huize De Paauw liet Cornelis Arentsz van der Dussen in 1556 een buitenhuis bouwen dat hij Te Pau noemde. Het terrein was toen slechts 9 ha, maar later kocht hij wat land bij. In 1581 erfde zijn dochter Catharina, getrouwd met Pieter van der Goes, het huis. Het was inmiddels een landgoed van 50 ha.

Het landgoed[bewerken]

Nadien had het landgoed verschillende eigenaren waaronder Adamus van Halfwassenaar, heer van Stad aan 't Haringvliet. Zijn nazaten verkochten het landgoed in 1747 aan Adriaan Pieter Twent. Twent liet het huis afbreken en bouwde er een classicistisch landhuis voor in de plaats. Hij was directeur Waterstaat onder Lodewijk Napoleon. De erfgenamen van Twent verkochten het landgoed samen met Landgoed De Raephorst en Landgoed ter Horst in 1838 aan prins Frederik, de tweede zoon van koning Willem I. De prins noemde het landgoed De Paauw en woonde er met zijn gezin. Zijn dochter Marie erfde het landgoed in 1881. Na haar dood in 1910 werd het landgoed verkocht. In 1925 kocht de gemeente Wassenaar het landgoed en ging het landhuis gebruiken als raadhuis.