Kasteel de Hooge Vuursche

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Hooge Vuursche
De Hooge Vuursche
De Hooge Vuursche
Locatie Baarn
Oorspr. functie Woning
Huidig gebruik Hotel, vergaderruimte
Start bouw 1910
Bouw gereed 1912
Bouwstijl Eclecticisme
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 511671
Overig
Verdiepingen drie bouwlagen
Architect Eduard Cuypers
Eigenaar Event Company
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Hooge Vuursche is een vroeg-20ste-eeuws kasteelachtig buitenhuis in de gemeente Baarn. Het is niet te verwarren met het gelijknamige voormalig 17e-eeuwse buitenhuis, vermoedelijk gesloopt voor braak in 1815. Dat buitenhuis stond ter hoogte van de huidige afslag naar Lage Vuursche, aan de noordzijde van de Hilversumsestraatweg.

De uitgestrekte bossen tussen Baarn en Hilversum zijn in de 19e eeuw eigendom van jonkvrouwe Louise Charlotte Rutgers van Rozenburg (Amsterdam, 13 augustus 1854 - aldaar 1 april 1908) en staan bekend als de Hooge Vuursche. Ze trouwt met de jonge Johannes Adrianus Leonard van den Bosch (Den Haag, 1861 - Brussel, 1943) en samen wonen ze in een landhuis aan de overzijde van het huidige kasteel, aan de zuidzijde van de Hilversumsestraatweg.

Na haar overlijden trouwt Van den Bosch met veel jongere baronesse Ernestine Louise van Hardenbroek van Lockhorst, en geeft opdracht aan bouwmeester Eduard Cuypers een kasteel te bouwen. Veel ornamenten zijn afbeeldingen die met scheepvaart te maken hebben, omdat Van den Bosch een opleiding tot luitenant-ter-zee 1e klasse heeft gehad. De tuinen worden aangelegd door tuinarchitect Dirk Tersteeg uit Naarden. De bestaande Serpentine-vijver wordt met 1500 meter verlengd en het uitgegraven zand wordt gebruikt om de grond om de vijver te verhogen. De heuvels worden de Bloedberg genoemd.

Op het toegangshek staat het jaartal 1912, maar aangenomen wordt dat het huis in 1911 klaar is. De familie geeft er veel feesten, maar na de echtscheiding in 1915, verblijft Van den Bosch meer en meer in de Verenigde Staten. Vanaf 1920 woont Van den Bosch met zijn twee dochters in de VS en een jaar later trouwt hij de Amerikaanse Frances Gridley Kennedy. In 1938 wordt een groot deel van het landgoed verkocht aan Staatsbosbeheer en het landhuis wordt vanaf 1939 verhuurd aan hotelexploitant Buurke. Na een brand in 1940 wordt de ruïne in 1943 verkocht aan Hotel Maatschappij Gooiland, het landhuis wordt in 1944 herbouwd onder architect W.C. Hamdorff sr. In 1975 wordt het kasteel overgenomen door de Heineken Exploitatiemaatschappij Heineken, die er een conferentieoord van maakt. Vanaf 1987 verpacht Heineken het aan opeenvolgende hotelketens Postiljon en Accor tot het in 2007 wordt gekocht door de Event Company en een investeerder. Het kasteel wordt dan grondig gerenoveerd. In het "Kasteel de Hooge Vuursche" zijn 19 gastenkamers en het koetshuis heeft nu zes vergaderruimten.

Het huis is één van de trouwlocaties van Baarn.

Koetshuis

Het rechts van het kasteel staande koetshuis is een rijksmonument dat in 1977 werd verbouwd tot opleidingscentrum. De steen heeft de tekst: Dit opleidingscentrum werd op 14 oktober 1977 geopend door mejuffrouw CH.L. Heineken. Charlene Heineken werd na de dood van Freddy Heineken enig erfgenaam van Hooge Vuursche en woonde daarna in Londen.[1]


Zie ook[bewerken]