Hooge Vuursche

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hooge Vuursche
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Hooge Vuursche
Hooge Vuursche
Situering
Provincie Utrecht
Gemeente Baarn
Coördinaten 52° 12′ NB, 5° 15′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Hooge Vuursche is een landgoed en voormalig buurtschap bij Lage Vuursche, gemeente Baarn. Het ligt aan de weg van Baarn naar Hilversum, de Hilversumsestraatweg.

Tot en met 1857 behoorde het tot de gemeente De Vuursche. In 1840 telde het 53 inwoners in 4 huizen.

Kasteel[bewerken]

Het belangrijkste gebouw van de Hooge Vuursche is het gelijknamige kasteel, tegenwoordig in gebruik als congrescentrum.

Landgoed[bewerken]

Het 19 hectare grote landgoed Hooge Vuursche is een onderdeel van de 1200 hectare grote Boswachterij De Vuursche.[1] Hiertoe behoren ook landgoed Buitenzorg, landgoed Groeneveld, Paardenbos, Roosterbos, Baarnse Bos, Lage Vuursche, de Zeven Linden en De Stulp. Het beheer door Staatsbosbeheer is gericht op het terugkrijgen van het oorspronkelijke eiken- en berkenbos. In de Hooge Vuursche wisselen loofbossen en dennenbossen elkaar dus af. Midden in het bos bevinden zich enkele weilandjes. De witte paaltjesroute voert langs de kruisvormige Kruisvijver en de ronde Pannenkoekvijver.[2] Aan de Kaapweg ligt een paalkampeerplaats voor drie trekkerstenten.[3] In het gebied zijn Neolithische bewoningssporen aangetroffen. Ook liggen er meerdere grafheuvels.

In de Vuursche broeden mear dan zestig vogelsoorten, waaronder vier spechtensoorten. Daarnaast komen er roofvogels voor als buizerd, sperwer, havik, boomvalk, wespendief, bosuil en ransuil.

Literatuur[bewerken]

Beluister

(info)