Kinderen voor Kinderen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kinderen voor Kinderen
Oprichtster Flory Anstadt met platina plaat voor
Kinderen voor Kinderen 2 (1982)
Achtergrondinformatie
Jaren actief 1980-heden
Oorsprong Vlag Hilversum Hilversum
Vlag van Nederland Nederland
Genre(s) popmuziek, musical, Nederlandstalige muziek
Label(s) BNNVARA
Bezetting
Huidige leden Kinderen 7-12 jaar
Oud-leden Kinderen 8-14 jaar
Officiële website
(en) Last.fm-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Kinderen voor Kinderen is een kinderkoor van de Nederlandse omroep BNNVARA (voorheen: VARA), dat sinds 1980 jaarlijks een album uitbrengt met nieuwe kinderliedjes. Deze liedjes worden tevens in oktober of november door de BNNVARA op tv gepresenteerd in een op het album gebaseerde tv-show en sinds 2012 als een liveconcert, dat door de BNNVARA wordt uitgezonden en op dvd wordt uitgebracht. Een uitzondering is het album van 2022 dat niet in oktober of november van dat jaar, maar in januari 2023 op tv werd gepresenteerd.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het idee van een kinderkoor was al aanwezig in 1948 met De Jonge Flierefluiters. In 1973 werd het koor opgeheven en er was toentertijd bij de VARA geen alternatief. In 1978 werd de omroep door Mike Burstyn geattendeerd op een Israëlisch kindersongfestival dat daar al acht jaar op tv te zien was. Het bleek te gaan om een festival waarin kinderliedjes werden gezongen met thema's die aangedragen werden door kinderen. Het festival was een groot succes, mede doordat kijkers mochten stemmen op hun favoriet en er jaarlijks 100.000 lp's verkocht werden. Dit festival ging als basis dienen voor het Nederlandse kindersongfestival.

In 1978 besloot programmamaakster Flory Anstadt, nadat ze gegrepen was door het Israëlische programma, om een kinderkoor op te richten. Ze had al eerder in het kinderspelprogramma ’t Spant erom kinderen aan het zingen gekregen. De VARA weifelde eerst, maar zag er potentie in om met het kinderzangkoor de VARA-speelgoedactie op weg te helpen en om geld in te zamelen voor de speelgoedactie. De VARA-speelgoedactie was een project waarmee speelgoed gekocht werd voor kinderen in ziekenhuizen en in de derde wereld. In 1979 werd Kinderen voor Kinderen geboren met een oproep aan alle Nederlandse basisscholen om kinderen uit de hoogste klassen onderwerpen voor liedjes te laten aandragen. Verschillende onderwerpen kwamen meerdere keren terug waaronder eenzaamheid, verliefdheid, beugels en jeugdpuistjes, onrecht, oorlog, echtscheiding en discriminatie. Tekstschrijvers zoals Willem Wilmink, Jack Gadellaa, Jan Boerstoel en Herman Pieter de Boer en componisten zoals Henk Westrus, Harry Bannink, Joop Stokkermans en Tonny Eyk maakten met deze onderwerpen de allereerste liedjes voor het koor. De herkenningstune werd geschreven door Jack Gadellaa (tekst) en Henk Westrus (muziek). Het koor trad op 5 december 1980 op televisie voor het eerst op en bracht kort daarna een album uit met liedjes, gezongen door kinderen tussen de 8 en 12 jaar. Het koor was een succes. Het verkoopalbum met de single Ik heb zo waanzinnig gedroomd, stond negentien weken lang hoog op de verkooplijsten. Daarop werd er besloten om voortaan ieder jaar in november een album uit te brengen. De producenten twijfelden echter wel eerst of de problematiek een nadruk kon krijgen in een kinderkoor. Echter in het openingslied klonk er een toon die gedurende tien jaar steeds sterker werd.[1] Na de eerste editie in 1980, werden tekstschrijvers als Ivo de Wijs, Hans Dorrestijn en Gerrit den Braber toegevoegd. Vanaf midden jaren 80 werden bijdragen geleverd door onder meer Henk Westbroek en Henk Temming, Robert Long, Hans van Hemert, Jules de Corte, producersduo Fluitsma & Van Tijn en Tjeerd Oosterhuis.

Bij de presentatie op televisie van de delen 1 t/m 5 werden alle liedjes live vanuit theater 't Spant in Bussum gezongen, op deel 6 t/m 15 werd een andere formule toegepast, waarbij alle liedjes werden opgevoerd binnen één bepaalde context, die daardoor veel van een musical weg had. De televisie-uitzendingen van deze edities werden in de studio in Hilversum of op locatie opgenomen.

Vanaf deel 16 worden de liedjes weer op de oorspronkelijke manier gepresenteerd, met uitzondering van deel 19, dat weer in een verhaalvorm was gegoten. De show werd hierbij elk jaar vanuit een ander theater uitgezonden. Sinds 2012 heet de tv-presentatie Kinderen voor Kinderen Live in Concert. De opnames hiervan worden jaarlijks in oktober gemaakt in een theater in Nederland. Tijdens dit concert vindt ook de Sing-a-long plaats waarbij het publiek en de kijkers thuis kunnen meezingen met een aantal bekende Kinderen voor Kinderen-liedjes. In jubileumjaren wordt groter uitgepakt met een grote show op een eveneens grote locatie, zoals een voetbalstadion of een grote evenementenhal. De delen 41 en 42, in 2020 en 2021 werden weer in verhaalvorm gegoten vanwege de coronapandemie die in 2020 uitbrak, met als gevolg dat de liedjes van deze twee delen zonder publiek moesten worden gepresenteerd. Bij de eindshow van de editie van 2021, opgenomen bij Radio Kootwijk, was echter wel wat publiek aanwezig, voornamelijk gevormd door de ouders van alle kinderen. De show wordt jaarlijks op de eerste of tweede zaterdag van november uitgezonden en een week later, voorafgaand aan de intocht van Sinterklaas herhaald. Deel 43 werd echter niet op TV gepresenteerd in november 2022, maar tijdens het jaarlijkse Kerstvakantieconcert in januari 2023. Dit Kerstvakantieconcert werd op 14 januari 2023 uitgezonden als Grote Show. Het concert vond plaats in AFAS Live.[2][3]Het gevolg hiervan is dat er in 2022 voor het eerst in de geschiedenis van Kinderen voor Kinderen geen TV-presentatie was van het album.

In 1991 werd de speelgoedactie afgeschaft. Slechts de naam van het kinderkoor herinnert nog aan het oorspronkelijke doel. Ook de standaardtekst van de tune uit 1980 van Jack Gadellaa, die oorspronkelijk over de ongelijke verdeling van de welvaart tussen het noordelijk en het zuidelijk halfrond ging (Een kind onder de evenaar is meestal maar een bedelaar), is inmiddels meerdere malen gewijzigd. Veel van de thema's uit de eerste delen van KvK zijn later hergebruikt.

Het koor heeft 25 jaar onder leiding gestaan van dirigent Majel Lustenhouwer, die voor deze prestatie in 2006 tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau werd benoemd. Hij werd in 2005 opgevolgd door Babette Labeij. Zij werd in 2010 vervangen door Jorge Verkroost, die in 2016 werd opgevolgd door Michiel Rozendal. De muzikale begeleiding zowel voor de opnames als voor de liveshows stond in de beginjaren onder leiding van Henk Westrus. Daarnaast heeft hij de muziek van verschillende nummers in deze jaren geschreven. De bekendste daarvan is de titelsong Kinderen voor Kinderen. De tekst daarbij werd geschreven door Jack Gadellaa. Sinds 2005 is de tekst van de tune verwerkt door Anne-Marie Verbaan.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de deelnemende kinderen uit het heel Nederland kwamen. Echter bleek dit praktisch niet uitvoerbaar door de hoge reiskosten en regelgeving omtrent kinderarbeid, waardoor de kinderen per week maar een beperkt aantal uren mochten repeteren en daar ook nog eens de reistijd van en naar Hilversum bij moesten rekenen. Daarom werd voor de eerste editie op het laatste moment besloten dat kinderen die als zangers werden geworven op beperkte afstand van de opnamestudio's moesten wonen, veelal werden hiervoor kinderen van omroepmedewerkers en hun vriendjes uitgekozen. Dit leidde ertoe dat de liedjes werden gezongen met de typische Gooise uitspraak van de letter r. Deze r wordt voor medeklinkers en aan het eind van een woord niet gerold. Kritiek op dit accent beantwoordde het koor zelf met het liedje Herbergier Gerstebier.

Sinds een aantal jaren komen de kinderen weer uit het hele land, en krijgen de kinderen spraakoefeningen om de "Gooise r" af te leren. Dat dit geen standaard is bewijst het themanummer Klaar voor de start uit 2013. De drie r-hebbende woorden uit de titel komen hier veelvuldig in voor, en een van de deelnemende zangeresjes heeft een onvervalste Gooise r.

Tussen 1989 en 1992 werd eveneens het Kinderen voor Kinderen Festival georganiseerd als samenwerking tussen de VARA en BRT. Dit was een wedstrijd tussen Vlaamse en Nederlandse kinderkoren die werd uitgezonden in de laatste weken voor de tv-presentatie van de nieuwe liedjes van Kinderen voor Kinderen.

Tussen 1993 en 2013 was er het Kinderen voor Kinderen Songfestival, een liedjeswedstrijd waarbij kinderen liedjes van Kinderen voor Kinderen konden zingen. Het bestond uit provinciale voorrondes en een landelijke finale die op TV uitgezonden werd. Hierin traden de winnaars van alle provincies op. De winnaar van deze landelijke finale mocht optreden tijdens het concert van Kinderen voor Kinderen in november.

In 2010 werd voor het eerst een Kinderen voor Kinderen-lied in het Engels opgenomen.

Sinds 2012 wordt de titel van het nieuwste album gekoppeld aan de Kinderboekenweek. Ook de leadsingle draagt deze naam. Het album wordt sindsdien ook tijdens de Kinderboekenweek uitgebracht en verschijnt derhalve al in oktober in plaats van in november en de laatste jaren zelfs al in september. Daarnaast wordt sinds 2013 elk jaar in maart een sportliedje gelanceerd dat landelijk wordt gebruikt als soundtrack van de Koningsspelen van dat jaar op de laatste vrijdag voor Koningsdag, m.u.v. 2020, toen waren er geen Koningsspelen vanwege de coronapandemie die dat jaar uitbrak. In dat jaar werd als alternatief een Koningsspelen Medley uitgebracht met fragmenten uit de eerdere sportliedjes.

In 2012 en 2013 werd vanaf begin oktober de Kinderen voor Kinderen Juf & Meester Battle georganiseerd. Hierin streden acht meesters en juffen van scholen uit het hele land in vijf afleveringen om een optreden tijdens het concert van Kinderen voor Kinderen in november.

In 2014 bestond Kinderen voor Kinderen 35 jaar. In dit jubileumjaar waren er twee tv-programma's, de musical Waanzinnig gedroomd en op 12 oktober een show in Carré.

Sinds 2015 wordt in de aanloop naar de grote Kinderen voor Kinderen-show in november een kijkje achter de schermen genomen. Kijkers kunnen in een speciaal programma, dat elke zaterdag werd uitgezonden op NPO Zapp, zien hoe deze show wordt voorbereid en hoe het album wordt opgenomen.

Terugkerende thema's[bewerken | brontekst bewerken]

De ideeën voor de liedjes worden in het algemeen aangedragen door kinderen die een brief schrijven. Bekende tekstschrijvers maken aan de hand hiervan een liedje. Enkele tekstschrijvers/componisten zijn: Harry Bannink, Willem Wilmink, Herman Pieter de Boer, Jan Boerstoel, Claudia de Breij, Tonny Eyk, Fluitsma & Van Tijn, Jack Gadellaa, Hans van Hemert, Harrie Jekkers, Fred Jenner, Lenny Kuhr, Robert Long, Thijs de Melker, Paula Patricio, Henk Temming, Henk Westbroek en Ivo de Wijs.

De liedjes van Kinderen voor Kinderen hebben veel verschillende thema's. Thema's die vaak terugkomen zijn:

 • Onrecht
  • Als de lichtjes doven
  • Als ik de baas zou zijn van het journaal
  • Recht van spreken
 • Dood
  • Naaste
  • Mijn laatste oma
  • De Lek
  • Mijn vader is een ster
  • Het leven duurt een leven lang
  • Anders dan je denkt
  • Mama (waar ben je nou?)
  • Opa's laatste feestje
  • Dat was papa
  • Dier
  • Alleen
  • Frederieke
  • Boris
 • Eenzaamheid
  • Mijn boom
  • Kom je strakjes bij me spelen
  • Annemiek
  • Mama doet de moedermavo
  • Onzichtbaar
  • 2001
  • Lege plekken in de klas
  • Poster
  • Zes weken zonder jou
  • Ineens is alles anders
 • Verveling
  • Zondagmiddag
  • Sleutelkind
  • Verkleden
  • 100 hobby's (gezongen door Paul de Leeuw)
  • Saaie zondag
  • Ineens is alles anders
 • Verliefdheid
  • Rikkie
  • Ik ben verliefd
  • Dikke vrienden
  • Frisse knul
  • Vakantieliefde
  • Verliefdheid is rampzalig
  • Verliefd op de meester
  • Vuur en vlam
  • Gewoon te gewoon
  • Strooi kruimels
  • Roosmarijn
  • Alles
  • Smoorverliefd
  • Voorlopig niet verliefd
  • Verliefd op een paard
  • Zusje van mijn zus
  • Liefdesverdriet
  • Tovenaar
  • Mijn Valentijn
  • Echt niet verliefd
 • Vriendschap
  • Dikke vrienden
  • Joris en Jan
  • Wij zijn kwaad
  • Mijn beste vriend
  • Ruzie
  • Wij zijn vriendinnen
 • Pesten
  • Beugelbekkie/pestbril
  • De pest aan pesten
  • LOM-kind
  • Rik
  • De kerstezel
  • Ha ha ha je vader
  • Jongen op ballet
  • Bruin
  • Herbergier gerstebier
  • Bang voor de bal
  • Pesten is geen spelletje
  • Ik zeg maar liever niets
  • Nooit meer naar school
  • Ik ben wie ik ben
  • Hou eens op met dat gepest
  • Leef met elkaar
  • Als je wordt gepest
 • Asociaal gedrag
  • Iedereen gaat voor z'n beurt
  • Anti-autolied
  • Allemaal kabaal
  • Buiten is het erger
  • Stoer of stom
 • Hygiëne
  • Frisse knul
  • Ik zeg maar liever niets
  • Gadverdamme
 • Echtscheiding
  • Fotoalbum
  • Hij
  • Vier ouders
  • Mijlenver
  • Mama is morgen van mij
  • Twee Dromen
  • mijn hele leven
 • Oorlog
  • Als de lichtjes doven
  • Geen huis meer
  • Hé meneer de kerstman
 • Generatieconflict
  • Vroeger
  • Zeuren
  • Naar de kapper
  • Uitslapen
  • Als de kat van huis is
  • Naar bed
  • Treuzeltechniek
  • Trammelant
  • Daar ben jij veel te jong voor
  • Sneu
  • Hartstikke fout
  • Vakantie in Italië
  • Ouders te koop
  • Vierkante ogen
  • Straf
  • Hé papa hé mama
  • Geef die pieper toch een zwieper
  • Vandaag even niet
  • Ruim je kamer op!
 • Dieren
  • Ik en m'n beessie
  • Vaders allergie
  • Miepie
  • Sluit je aan (over vegetarisme)
  • Honden
  • Alles van paarden
  • Een tweedehands jas
  • Johnny mijn pony
  • Beestenboel
  • Ik wil een krokodil als huisdier
  • Domme domme dodo
  • Witte muizen
  • Elk dier
  • Kijk Joris nou
  • De natuur slaat terug
  • Ik wil een huisdier
  • Boris
  • Dierenvriend
  • Dierenfreak
  • Help de walvis
 • Reclame
  • Snoepverslaving
  • Hallekiedallekie
  • Wereld van de STER
 • Evenementen
 • Onderwijs
  • O, dat huiswerk
  • Brugklas
  • Mama doet de moedermavo
  • Op ons eiland
  • Kramp
  • Beter dan de rest
  • Brugsmurfblues
  • De tafel van dertien
  • Pretpakket
  • Hij wil niet meer naar school
  • Ha fijn een onvoldoende
  • Nix
  • Spreekbeurt
  • De laatste schooldag
  • Leren voor idool
  • Huiswerk
  • Nooit meer naar school
  • Favoriete meester
  • Citotoets
  • Nieuwe school
 • Sport
  • Trim trim trim
  • Zwemziek
  • Bang voor de bal
  • Mijn oma
  • Lang leve de tegenstander
  • Klaar voor de start
  • Moet ik dan altijd een winnaar zijn?
  • Gympentic
  • Bewegen is gezond
  • Energie
  • Doe de Kanga
  • Hupsakee
  • Okido
  • Zwemdiploma abc
  • Fit top 10
 • Opgroeien
  • Puberteitsballade
  • Bijna brugklas
  • Heb jij 't al
  • Schipperskind
  • Klein is fijn
  • Wat ik worden wil
  • Astronaut
  • Brugsmurfblues
  • Ze hebben het mis
  • Ik wil nog dit ik wil nog dat
  • Pretpakket
  • Net als opa
  • Volwassen
  • Tietenlied
  • Zeer hoog begaafd
  • Nix
  • De Wereld van mijn dromen
  • Nieuwe school
 • Nostalgie
  • Schuilplaats
  • Teddybeer
  • Het land van vroeger
  • De laatste schooldag
 • Escapisme
  • Hoekje
  • Ik heb zo waanzinnig gedroomd
  • Op een onbewoond eiland
  • Ik ben beroemd
  • Ik trek me terug op het toilet
  • Ik ben zo'n kind
  • De wereld van de STER
  • Onderweg
  • Ik wil een kangoeroe
  • Stipjes
  • Van Nederland tot Broadway
  • Rauw en primitief
  • Vandaag ben ik een vliegtuig
  • De wijde wereld
  • Gangsterdam
  • Droomhuis
  • Een gouden koets
  • Als een meeuw boven zee
 • Eten
  • Kom eet je bi ba boe ba bord nou leeg
  • Dieet
  • Moeders wil is wet
  • Kip patat en appelmoes
  • De achtertuin
  • Het hete eten
  • Bah
  • Morgen word ik vegetariër
  • Masterchef
  • Ik lust alles
  • Stiekem snoepen
  • kliekjesdag
 • Verhuizen
  • Verhuizen
  • Mijn oude kamer
  • Hier ben ik dan
  • Dozen
  • Annemiek
 • Geld
 • Derde wereld
  • Kinderen voor Kinderen tune (1 t/m 13)
  • Als de lichtjes doven
  • Het land van vroeger
  • Ramons verjaardag
  • Baklava of rijstevla
  • Dansen
  • Morgen is een droom
  • Ben zo benieuwd
  • Hallo wereld
  • Als de wereld nou van mij is
  • Nooit meer kind
 • Discriminatie
 • Handicap
  • En ik
  • Dokter ik ben zo oliedom
  • Mijn broertje (over het syndroom van Down)
  • LOM-kind
  • Dement
  • Stuntelkampioen
  • Ik st-st-stotter
  • Twee linkse linkerhanden
  • Als niemand kijkt
  • Nare dingen allergie
  • Later zul je lachen
  • Klein & groot
  • Nep
  • Oma
  • Dyslectisch
  • Een doodgewone jongen met ADHD
  • Rock 'n' Rollstoel
  • Eén been op de stoep
 • Intelligentie
  • Mijn broertje
  • LOM-kind
  • Zeer hoog begaafd
 • Ziekte
  • Ziek zijn
  • Hoe het was in het ziekenhuis
  • De Lek
  • Sorry
  • Ineens is alles anders
 • Vergeetachtigheid
  • Ik heb het allemaal niet bij me
  • Ik ben altijd alles kwijt
  • Help ik weet niet waar m'n schoenen zijn
 • Verlegenheid
  • Verlegenheid
  • Rode wangen
  • Ik ben zo'n kind
  • Was het maar weer morgen
 • Vakantie
  • Lui zijn
  • Vakantie met de tent
  • Vakantieliefde
  • Vakantie in Italië
  • Stom hoor
  • De Kassieklap
  • Niet naar Ierland
  • Vandaag even niet
  • Zes weken zonder jou
  • Lekker op vakantie
  • Vakantie
 • Bijgeloof
  • Eén been op de stoep
  • Lariekoek en apekool
 • Angst
  • Bang hoezo bang?
  • Tandarts
  • Spinnenkop
  • Zwemziek
  • Spinnen
  • Monster in de kast
  • De weg naar school
 • Filosofie
  • Als iedereen hetzelfde was
  • Waarom hebben kippen geen gebitjes
  • Niemand weet alles
 • BDD
  • Gewoon te gewoon
  • Jij bent goed zoals je bent
 • Gemoedstoestand
  • Ochtendhumeur
  • Droeverig gevoel
  • Wakker met een wijsje
  • Beetje uit m'n doen
  • Ineens is alles anders
 • Roken
  • Roken
  • De Lek
  • Stoppen
 • Muziek
  • De drummer
  • Brief aan Ernst
  • Wat zingen wij
  • Meidengroep
  • Klassiek
  • De bombardon
  • De vlooienmars
  • Mijn gitaar
  • Drummen in een band
  • Het is een bongo
  • De bas
  • De coolste dj
  • Roze gitaar
  • Ik wil in een band
  • Muziek laat je dromen
  • Ik hou van hard
  • Ik wil later rapper worden
  • Wereldband
 • Kerst
  • Kerstmis
  • Als de lichtjes doven
  • De Kerstezel
  • Hé, meneer de kerstman
  • Niets is cooler dan kerstmis
 • Milieuactivisme
  • In de soep
  • Stop
  • De aarde wordt te warm
  • Hé jullie!
  • PowerCheck
  • Plastic soep
  • Zomertroep
 • Veranderde gezinssamenstelling
  • Sandwichkind
  • Vier ouders
  • De Lek
  • Mijlenver
  • Twee vaders
  • Mijn hele leven
 • Toekomst
  • Ik word miljonair
  • Masterchef
  • Ik wil in een band
  • Ik wil later rapper worden
  • Worden wat je wil
 • Kleding en uiterlijk
  • Wat moet ik nou weer aan
  • Mode
  • ’t Juiste merk
  • Hanenkam
  • Make-Up
  • Ik wil een tattoo
  • Kriebeltrui
  • Gympentic
 • Gezondheid
  • Snoepverslaving
  • Kriebelkrabbel
  • Bewegen is gezond
  • Ineens is alles anders
 • Feest
  • Feest
  • Elke dag jarig
  • Nu het feestje voorbij is

Het goede doel staat af en toe nog centraal bij Kinderen voor Kinderen, zoals in 2001 met de single Morgen is een droom en in begin 2005 werd de originele tune uit 1980 herschreven voor de slachtoffers van de tsunami in Azië. In de zomer van 2005 kwam er een single uit voor Novib genaamd Het begin van het einde. In 2008 werd er een liedje Wat kan ik doen geschreven speciaal voor War Child. En in 2009 werd het liedje Ouders gevraagd geschreven om aandacht te vragen voor pleegouders. In 2012 kwam de single Hallo wereld uit voor My Book Buddy, in samenwerking met de Kinderboekenweek. In 2013 kwam de single Klaar voor de start uit voor Right To Play, in 2014 was het Feest voor het Jeugd Cultuurfonds.

Presentatie[bewerken | brontekst bewerken]

Afl. Jaar Presentatie van De Grote Show Presentatie van Songfestival
1 1980 Willem Nijholt
2 1981
3 1982 Leoni Jansen
4 1983 Willem Ruis
5 1984
6 1985 Edwin Rutten en Ati Dijckmeester
7 1986
8 1987 De kinderen zelf (Ron Brandsteder en Simone Kleinsma)
9 1988 Sonja Barend
10 1989 De kinderen zelf Hanneke Kappen
11 1990 Herman van Veen Jan Douwe Kroeske en Veerle Keuppens
12 1991 Youp van 't Hek Bart Peeters
13 1992 Sylvia Millecam, Erik van Muiswinkel en Henk Westbroek
14 1993 Coen Flink
15 1994 Frank Groothof, Willem Ekkel, Jannes Drop, Peter Tuinman, Harry van Rijthoven, Dagmar Grote en Carola Hamer
16 1995 Paul de Leeuw
17 1996
18 1997 Menno Bentveld
19 1998 Joep Onderdelinden en Marcel Faber
20 1999 Aldith Hunkar
21 2000 De apen Zap & Surf (Marscha de Haan en Neel Brands) Bert Kranenbarg[4]
22 2001 Maud Hawinkels
23 2002 Klaas van der Eerden
24 2003
25 2004 Klaas van der Eerden en Claudia de Breij
26 2005 Claudia de Breij
27 2006 Jochem Myjer Menno Bentveld
28 2007 Isolde Hallensleben Céline Purcell
29 2008 Jack van Gelder en Ali B. Milouska Meulens
30 2009 Claudia de Breij en Frank Evenblij Brecht van Hulten
31 2010 Gino Korsel en Sarah Nauta (KvK 29 en 30)
32 2011 Sara Kroos Brecht van Hulten en Lex Uiting
33 2012 Claudia de Breij Lex Uiting
34 2013 Dolores Leeuwin en Lex Uiting
35 2014
36 2015 Milouska Meulens en Lex Uiting
37 2016 Lex Uiting
38 2017
39 2018 Anne Appelo en Pepijn Gunneweg
40 2019
41 2020 Joep Onderdelinden, Plien van Bennekom, Anne Appelo, Kiefer Zwart en Ridder van Kooten
42 2021 Esmée van Kampen, André Dongelmans en Ridder van Kooten
43 2023* Jurre Geluk

*Het album is uitgekomen in 2022, maar werd in januari 2023 op TV gepresenteerd.

Online[bewerken | brontekst bewerken]

 • Sinds 2015 maakt Kinderen voor Kinderen vlogs. De eerste vlog is van de audities van koor 36.
 • Naast de vlogs is er nog meer te vinden op het YouTube-kanaal. Zoals dansen met Kelly en/of Olivier (Lucia Marthas) samen met kinderen om je de dansjes aan te leren.
 • In 2019 is Ridder van Kooten het team komen versterken; hij werd de presentator van het online gedeelte. Ook presenteert hij in het najaar het programma Kinderen Voor Kinderen Helpt Mee! dat zowel op tv als op YouTube te zien is.

Bekende Nederlanders[bewerken | brontekst bewerken]

In een aantal liedjes van Kinderen voor Kinderen spelen bekende Nederlanders mee.

Ron Brandsteder en Simone Kleinsma hadden een gastrol in twee liedjes in KvK 8, nl. Goochelaars (beiden) en Moeders wil is wet (alleen Brandsteder, die er kort in meezingt). Edwin Rutten speelde o.a in de clipjes van Ochtendhumeur en Ik ben toch zeker Sinterklaas niet (waarin hij ook rapt). Sylvia Millecam was te zien in de clips van In Vuur en Vlam, De tafel van dertien, Ik ben altijd alles kwijt en Mijn vader is een ster. Erik van Muiswinkel en Henk Westbroek waren in dezelfde clips te zien. Herman van Veen zong op KvK 11 mee in Onderweg en Naar Bed. Youp van 't Hek zong mee in Alles is te koop op KvK 12. Toon Hermans speelde een (bescheiden) rol in het lied Mijn vader is een clown in de televisie-uitzending van KvK 12. Hij schreef ook de muziek en tekst van dit nummer. Ook deed hij mee op het liedje Ik hou van je zonder franje, wat te vinden is op de cd van KvK 17. Paul de Leeuw zong op KvK 16 zelf het lied Honderd hobby's, met het koor op de achtergrond. Johnny de Mol speelde en zong mee in de single-versie van Waarom moet ik gaan? van KvK 36. Deze versie van dit nummer is echter niet op cd 36 te vinden.

Muziekproducenten[bewerken | brontekst bewerken]

Koordirectie[bewerken | brontekst bewerken]

Producenten / eindredactie[bewerken | brontekst bewerken]

 • Mieps Sluijs (KvK 1 t/m 4)
 • Cock Lakerveld (KvK 5 en 6)
 • Hans Peters (KvK 8 en 9)
 • Aleid Smid (KvK 10 t/m 13)
 • Heleen Ter Burg (KvK 14 t/m 17)
 • Edlef Heeling (KvK 20 t/m 24)
 • Julia Wolff (KvK 26)
 • Desiree Derrez (KvK 22 t/m 38)
 • Florence van Duijvendijk (KvK 39 - 42)
 • Maaike Fijen (KvK 43 - heden)

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Albums[bewerken | brontekst bewerken]

1 Albums van deze artiest kunnen ook in voorgangers van deze hitlijst gestaan hebben. Kijk hier voor details over de voorgangers van deze hitlijst.
Album Verschijnen Label Hitlijsten Opmerkingen
BE (VL)

NL1

Piek Weken

Piek Weken

Kinderen voor Kinderen 1980 VARAgram 1 (9 wkn) 22 Studioalbum
Kinderen voor Kinderen 2 18 november 1981 VARAgram 1 (2 wkn) 28 Studioalbum
Kinderen voor Kinderen 3 5 november 1982 VARAgram 1 (3 wkn) 18 Studioalbum / Platina in Nederland
Kinderen voor Kinderen 4 28 oktober 1983 VARAgram 1 (4 wkn) 24 Studioalbum
Kinderen voor Kinderen 5 2 november 1984 VARAgram 1 (4 wkn) 17 Studioalbum / Platina in Nederland
Kinderen voor Kinderen 6 25 oktober 1985 VARAgram 3 18 Studioalbum
Kinderen voor Kinderen 7 7 november 1986 VARAgram 1 (3 wkn) 25 Studioalbum / Platina in Nederland
Kinderen voor Kinderen 8 6 november 1987 VARAgram 1 (2 wkn) 16 Studioalbum / Platina in Nederland
Kinderen voor Kinderen 9 18 november 1988 VARAgram 3 10 Studioalbum
Kinderen voor Kinderen 10 17 november 1989 VARAgram 1 (2 wkn) 13 Studioalbum
Het beste uit... 1990 VARAgram 29 9 Verzamelalbum
Kinderen voor Kinderen 11 26 oktober 1990 VARAgram 3 19 Studioalbum / Platina in Nederland
Kinderen voor Kinderen 12 18 oktober 1991 VARAgram 4 19 Studioalbum / Platina in Nederland
Kinderen voor Kinderen 13 16 oktober 1992 VARAgram 1 (1 wk) 23 Studioalbum / Platina in Nederland
Kinderen voor Kinderen 14 1 oktober 1993 VARAgram 1 (2 wkn) 20 Studioalbum / Goud in Nederland
De allerbeste! 1994 VARAgram 10 25 Verzamelalbum / Goud in Nederland
Kinderen voor Kinderen 15 7 oktober 1994 VARAgram 10 17 Studioalbum / Goud in Nederland
Kinderen voor Kinderen 16 29 september 1995 VARAgram 7 20 Studioalbum / Goud in Nederland
Kinderen voor Kinderen 17 4 oktober 1996 VARAgram 17 16 Studioalbum
Kinderen voor Kinderen 18 31 oktober 1997 VARAgram 11 14 Studioalbum
Kinderen voor Kinderen 19 30 oktober 1998 VARAgram 7 18 Studioalbum / Goud in Nederland
Kinderen voor Kinderen 20 18 oktober 1999 VARAgram 23 14 Studioalbum
Kinderen voor Kinderen 21 13 oktober 2000 VARAgram 16 15 Studioalbum
Kinderen voor Kinderen 22 16 november 2001 VARAgram 29 5 Studioalbum
Kinderen voor Kinderen 23 15 november 2002 VARA 21 9 Studioalbum
Kinderen voor Kinderen 24 14 november 2003 VARA 15 18 Studioalbum
Kinderen voor Kinderen 25 22 oktober 2004 VARA 14 17 Studioalbum
2005 (Deel 26) 28 oktober 2005 VARA 28 12 Studioalbum
De coolste dj - 27 20 oktober 2006 VARA 25 16 Studioalbum
Alle liedjes van 1980 t/m 2006 (het complete overzicht deel 1-27) 21 september 2007 VARA / Disky 9 1 Verzamelalbum
De gamer - 28 19 oktober 2007 VARA 27 9 Studioalbum
Buiten spelen - 29 10 oktober 2008 VARA 18 17 Studioalbum
Lachen is gezond - 30 11 september 2009 VARA 14 15 Studioalbum
30 jaar 6 november 2009 VARA 52 3 Verzamelalbum
Hé jullie! - 31 15 november 2010 VARA 23 8 Studioalbum
Zo bijzonder! - 32 28 november 2011 VARA 11 19 Studioalbum
Hallo wereld - 33 2 oktober 2012 VARA 1 (1 wk) 42 Studioalbum / Platina in Nederland
Klaar voor de start - 34 4 oktober 2013 VARA 1 (5 wkn) 52 Studioalbum / Platina in Nederland
De allergrootste hits van Kinderen voor Kinderen - Waanzinnig gedroomd 11 april 2014 VARA 52 36 1 (1 wkn) 93 Verzamelalbum
Feest - 35 19 september 2014 VARA 2 60 Studioalbum / Platina in Nederland
Raar maar waar - 36 18 september 2015 VARA 153 5 1 (1 wk) 52 Studioalbum / Platina in Nederland
De allergrootste hits van Kinderen voor Kinderen - Waanzinnig gedroomd - Editie 2016 22 april 2016 VARA 63 54 10 49 Verzamelalbum
Voor altijd jong! - 37 23 september 2016 VARA 77 20 1 (1 wk) 78 Studioalbum / Dubbelplatina in Nederland
Gruwelijk eng - 38 22 september 2017 VARA 73 16 1 (1 wk) 70 Studioalbum / Platina in Nederland
Kom erbij! - 39 21 september 2018 BNNVARA 79 14 2 61 Studioalbum / Platina in Nederland
Reis mee! - 40 20 september 2019 BNNVARA 49 11 2 46 Studioalbum / Platina in Nederland
En toen? - 41 25 september 2020 BNNVARA 69 4 3 39 Studioalbum / Goud in Nederland
Worden wat je wil - 42 24 september 2021 BNNVARA 2 24 Studioalbum / Goud in Nederland
Gi-ga-groen - 43 28 oktober 2022 BNNVARA 88 1 4 17 Studioalbum / Goud in Nederland

Nummers met notering(en) in een hitlijst[bewerken | brontekst bewerken]

1 Nummers van deze artiest kunnen ook in voorgangers van deze hitlijst gestaan hebben. Kijk hier voor details over de voorgangers van deze hitlijst.
Lied Verschijnen Album Hitlijsten Opmerkingen
BE (VL)

NL (Top 40) NL (Top 100)1

Piek Weken

Piek Weken Piek Weken

Ik heb zo waanzinnig gedroomd 1980 Kinderen voor Kinderen 22 4 7 9 8 10
Op een onbewoond eiland 1981 Kinderen voor Kinderen 2 39 1 33 3 16 7
Ha, ha, ha, je vader 1982 Kinderen voor Kinderen 3 tip5 27 5
Meidengroep 1983 Kinderen voor Kinderen 4 11 5 8 7
Als ik de baas zou zijn van het journaal 1984 Kinderen voor Kinderen 5 tip5 27 5
Eeuwige kerst (met Anny Schilder en Het Goede Doel november 1984 12 5 5 4
Ik ben toch zeker Sinterklaas niet (met Edwin Rutten[5]) 1986 Kinderen voor Kinderen 7 35 3 22 3
Moeders wil is wet 1987 Kinderen voor Kinderen 8 tip18 51 4
Astronaut 1988 Kinderen voor Kinderen 9 70 3
Zomaar... 1990 Kinderen voor Kinderen 11 84 4
Vuur en vlam 1992 Kinderen voor Kinderen 13 tip9 49 6
Voor Azië 14 januari 2005 41 2
Hallo wereld 1 september 2012 Hallo wereld - 33 22 6 8 16 Themanummer Kinderboekenweek 2012
Bewegen is gezond 19 april 2013 Klaar voor de start - 34 tip4 5 6 Themanummer Koningsspelen 2013 / Goud in Nederland
Klaar voor de start 30 augustus 2013 Klaar voor de start - 34 tip5 27 5 Themanummer Kinderboekenweek 2013
Doe de Kanga 12 maart 2014 Feest - 35 27 5 Themanummer Koningsspelen 2014
Feest 5 september 2014 Feest - 35 tip18 89 3 Themanummer Kinderboekenweek 2014
Energie! 27 maart 2015 Raar maar waar - 36 52 2 Themanummer Koningsspelen 2015
Raar maar waar 14 augustus 2015 Raar maar waar - 36 64 3 Themanummer Kinderboekenweek 2015
Hupsakee! 15 april 2016 Voor altijd jong! - 37 50 2 Themanummer Koningsspelen 2016 / Goud in Nederland
Okido 24 maart 2017 Gruwelijk eng - 38 83 1 Themanummer Koningsspelen 2017
Pasapas 15 maart 2019 Reis mee! - 40 tip6 82 1 Themanummer Koningsspelen 2019 / Goud in Nederland
Zij aan zij 26 maart 2021 Worden wat je wil - 42 tip11 48 2 Themanummer Koningsspelen 2021
Worden wat je wil 10 september 2021 Worden wat je wil - 42 45 6 Themanummer Kinderboekenweek 2021
FitTop10 25 maart 2022 Gi-ga-groen - 42 tip8 36 2 Themanummer Koningsspelen 2022
Gi-ga-groen 9 september 2022 Gi-ga-groen - 42 tip10 36 5 Themanummer Kinderboekenweek 2022
ZiggZagg 17 maart 2023 tip5 27 3 Themanummer Koningsspelen 2023

Dvd's[bewerken | brontekst bewerken]

Dvd's met hitnoteringen in
de DVD Top 30
Datum van
verschijnen'
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Het beste van 25 jaar 2005 8 januari 2005 12 3
Mega spektakel Arena 2008 2008 6 december 2008 14 9
Lachen is gezond (Deel 30) 2009 12 december 2009 20 1
30 jaar Tv op Dvd 2009 12 december 2009 22 2
Hé jullie! 2010 4 december 2010 28 1
Zo bijzonder! 32 2012 18 februari 2012 16 2
Live in concert 2013 - Klaar voor de start 34 2013 30 november 2013 3 24
Live in concert 2014 - Feest 35 2014 29 november 2014 2 51
Live in concert 2015 - Raar maar waar 36 2015 2 januari 2016 6 45

Radio 2 Top 2000[bewerken | brontekst bewerken]

Nummer met notering(en)
in de NPO Radio 2 Top 2000[noot 1]
'99'00'01'02'03'04'05'06'07'08'09'10'11'12'13'14'15'16'17'18'19'20'21'22
Ik heb zo waanzinnig gedroomd 1521-182716141749163316911299164015571966------------ -
 1. Een getal geeft de plaats aan, een '-' dat het nummer niet genoteerd was en een '?' betekent dat de notering nog niet verwerkt is. Een vetgedrukt getal geeft aan dat dit de hoogste notering betreft.

Eind december 1984 kwam de succesvolste Nederlandstalige kersthit uit, Eeuwige kerst. Dit nummer was geschreven door Henk Temming. Het is ingezongen door Anny Schilder (in datzelfde jaar uit BZN getreden) en Kinderen voor Kinderen. Zij werden muzikaal begeleid door Het Goede Doel en De Stem des Volks. Het nummer staat niet op een van de albums.

Themanummers[bewerken | brontekst bewerken]

Kinderboekenweek[bewerken | brontekst bewerken]

Liedje Jaar
Hallo wereld 2012
Klaar voor de start 2013
Feest 2014
Raar maar waar 2015
Voor altijd jong! 2016
Gruwelijk eng 2017
Kom erbij! 2018
Reis mee! 2019
En toen 2020
Worden wat je wil 2021
Gi-ga-groen 2022

Koningsspelen[bewerken | brontekst bewerken]

Liedje Jaar
Bewegen is gezond 2013
Doe de kanga 2014
Energie 2015
Hupsakee 2016
Okido 2017
Fitlala 2018
Pasapas 2019
Koningsspelen Medley 2020
Zij aan zij 2021
FitTop10 2022
ZiggZagg 2023

Danskinderen van Lucia Marthas Dansacademie Amsterdam[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 1999 verzorgt Lucia Marthas Institute For Performing Arts (LMIPA) te Amsterdam de choreografie, onder leiding van Lucia Marthas. Bij de jaarlijkse grote KvK-eindshow (in feite de opnames van de dvd) wordt altijd een aantal danskinderen toegevoegd (10-15) aan het zangkoor. Dit zijn leerlingen uit het vooropleidingtraject van LMIPA. Zij volgen wekelijks circa 6-9 uren intensief dansles op deze academie in een mix van ballet, pop/show dans, zang, tap en acrobatiek. Elk jaar wordt er een aantal leerlingen uit deze vooropleiding geselecteerd om te dansen in de grote eindshow van VARA's Kinderen voor Kinderen. Dit wordt door de dansacademie gezien als een praktijkstage. Deze jeugdige dansers hebben niet meegewerkt aan de cd-opname die elk jaar uitkomt en behoren dus niet tot het Kinderen voor Kinderen-koor. Ze doen wel met alle activiteiten mee behalve het inzingen, dus ze maken wel deel uit van Kinderen voor Kinderen, alleen niet van het koor.

Ieder jaar organiseert BNNVARA audities voor Kinderen voor Kinderen. De audities bestaan uit 2 voorrondes en wordt afgesloten met een workshopweekend. Ieder jaar doen duizenden kinderen audities. Alleen de allerbeste kinderen worden uiteindelijk geselecteerd voor het Koor. Naast zangtalent en aanleg voor dansen, let de jury ook op de samenstelling van de groep.

Bekend geworden KvK-zangers[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder een lijst van toenmalige kinderen die na hun KvK-tijdperk bekend zijn geworden.[6]

Kinderen voor Kinderen in andere landen[bewerken | brontekst bewerken]

In Duitsland was er ook een Kinderen voor Kinderen. Het programma werd daar Kinder für Kinder genoemd en was voor het eerst te zien op de Duitse televisie in 1993. Het programma werd gepresenteerd door Linda de Mol en bestond vooral uit liedjes die vertaald werden van de Nederlandse Kinderen voor Kinderen zoals Ich hab' so wahnsinnig geträumt (Ik heb zo waanzinnig gedroomd), Auf 'ner eigenen Insel (Op een onbewoond eiland), Verliebt in den Lehrer (Verliefd op de meester) en Melodie im Kopf (Wakker met een wijsje). De productie van de Duitse versie lag bij RTL en de opbrengst van de cd-verkoop ging naar Unicef. De cd werd pas in 1994 gelanceerd en na een jaar kwam er geen vervolg.[7]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

 • De oorspronkelijke eerste uitzending van sinterklaasavond 1980 was live en is niet bewaard gebleven. De uitzending in maart 1981 was geen herhaling, maar het complete programma werd nogmaals opgevoerd. Deze versie is wel bewaard in het archief. Willem Nijholt zegt daarin ook aan het begin, dat het de liedjes zijn van afgelopen pakjesavond.
 • In 1984 zorgde het lied Sluit je aan voor hevige onrust onder de Nederlandse slagers. In het lied werd opgeroepen om geen vlees meer te eten, wat bij de slagersbranche in het verkeerde keelgat schoot. Men heeft zelfs gedreigd om naar de studio te komen om de uitzending te verstoren. Saillant detail was dat een slagersdochter een van de kinderen was die gekozen had om een nummer te zingen met dit thema.
 • In 1987 zou Freek de Jonge de 8e editie van Kinderen voor Kinderen presenteren, maar op het laatste moment besloot de VARA toch dat De Jonge niet geschikt zou zijn voor het programma, omdat hij oudere kijkers zou kunnen afschrikken en de verkoop van de lp zou doen dalen. Men besloot hem zijn honorarium wel uit te betalen, maar de aflevering te laten presenteren door Veronicacoryfee Peter Jan Rens. Nadat VARA-voorzitter Marcel van Dam dit bekendmaakte tijdens de presentatie van de winterprogrammering, nam de De Jonge het woord en gaf hij aan het niet eens te zijn met dit besluit en het te zullen aanvechten.[8] Nadat producent Hans Peters het opnam voor De Jonge werd ook hij op non-actief gezet. Hierop legden ook regisseur Bob Rooyens en choreograaf Barrie Stevens het werk neer. Het koor, waarin ook de zoon van Freek de Jonge zong, kwam hierop in verzet tegen de VARA-directie met een handtekeningenactie en een demonstratie voor het VARA-gebouw, die breed werd uitgemeten door het Jeugdjournaal.[9] Nadat Peter Jan Rens na alle commotie afzag van de presentatie, werd besloten dat de kinderen zelf de presentatie ter hand zouden nemen. Enkele dagen na het gerezen conflict ontsloeg de VARA tv-directeur Maurice Koopman, die zij verantwoordelijk hielden voor de ophef. Freek de Jonge schonk zijn honorarium aan een goed doel.[10]
 • In 1998 deed Anne Rats (actrice, bekend van Otje) mee aan het VARA Kindersongfestival met Allemaal kabaal, waarmee ze de derde plaats behaalde tijdens de televisie-uitzending van de landelijke finale hiervan.
 • In 2002 werd het liedje Tim (hij is het helemaal) opnieuw opgenomen. Eerst was de titel Pim, maar dit vond men ongepast na de moord op Pim Fortuyn in datzelfde jaar.
 • In 2009 stelde de PVV Kamervragen over het lied Baklava of Rijstevla uit 1993. In het refrein komt de zin Allahoe akbar (betekenis: God is groot) voor, een zin die onderdeel uitmaakt van het islamitisch gebed, maar ook vaak door moslimextremisten als strijdkreet wordt gebruikt. De PVV vond dat niet kunnen en zei dat men van publiek geld geen 'indoctrinerende' liedjes voor kinderen moet schrijven. De term komt 27 keer in het nummer voor. Het lied werd geschreven door Anty Bosch en Hans van Eyck.
 • In datzelfde jaar vierde Kinderen voor Kinderen de dertigste editie. De VARA zond op 7 november een jubileumuitzending uit, waarbij de grootste KvK-klassieker werd gekozen. Dit werd Op een onbewoond eiland gezongen door Dagmar Brusse en Bennie Ploeg, met muziek van Tonny Eyk en tekst van Herman Pieter de Boer. Andere genomineerden waren Wakker met een wijsje en Ik heb zo wa-wa-wa-waanzinnig gedroomd.
 • In 2010, op album 31, werd voor het eerst een Engelstalig lied opgenomen. Het lied heeft de titel Children Now.
 • In november 2012 bereikte deel 33 de eerste plaats van de Album Top 100, 28 jaar na de laatste nummer 1-notering voor een KvK-album, deel 4. Alleen Bob Dylan en The Beatles hebben langer moeten wachten op een nieuw nummer 1-album, respectievelijk 40 en 30 jaar.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Wikiquote heeft een of meer citaten van of over Kinderen voor Kinderen.