Allahoe akbar (islam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
"Allahu akbar" op de vlag van Irak

Allahoe akbar (الله أَكْبَر, Allāhu akbar) is een Arabische zinsnede die ook de takbīr of takbeer (تَكْبِير) wordt genoemd en meestal vertaald wordt als "God is de grootste". Anderen vertalen de woorden ook wel met "God is groot", "God is zeer groot" of "God is groter". Tevens wordt "Allah akbar" tijdens de salat opgezegd, namelijk telkens aan het begin van het gebed dat moslims in principe vijfmaal per dag uitvoeren.

Akbar is de overtreffende trap van het bijvoeglijk naamwoord kabīr (geweldig, groot, belangrijk). Als de zinsnede wordt gebruikt ter vergelijking, zoals in Allāhu akbar min mala'ikatihi ("God is groter dan Zijn engelen") heeft akbar de betekenis van "groter dan" of "belangrijker dan". Als het los gebruikt wordt, heeft het de betekenis van "grootste" of "opperste". De term kan ook zo uitgelegd worden dat God niet groter is dan iets of iemand, maar dat Hij simpelweg zo groot is dat het niet te bevatten is.

In algemenere zin wordt het allahoe akbar gebruikt als een leuze om te bevestigen dat Allah groter is, oftewel: de God van Abraham, Noach, Mozes, Jezus en Mohammed wordt verondersteld groter en belangrijker te zijn dan die van andere (niet-abrahamitische) religies.

"Allahoe akbar" staat in het midden van de vlag van Irak en langs de randen van de centrale witte baan op de vlag van Iran geschreven. Tevens is het de titel van het voormalige volkslied van Libië.

Veel islamitische extremisten gebruiken de zinsnede "Allahu Akbar" als oorlogskreet. Er zijn verslagen van veel jiahdis die de zinsnede uitbrengen voor ze moorden of een aanslag plegen. Deze extremisten, met inbegrip van degenen die vechten voor ISIS, claimen dat ze gruweldaden in naam van de islam plegen, hoewel de overgrote meerderheid moslims hun handelingen veroordelen. De uitdrukking werd eerst gekoppeld aan terreur in de nasleep van 9/11. Een document gevonden in de bagage van een van de kapers zei: “Shout 'Allahu Akbar' because this strikes fear in the hearts of the non-believers." - "Roep 'Allahu Akbar' omdat dit angst in de harten van de niet-gelovigen treft."

Zie ook