Vlag van Afghanistan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Afghanistan
De facto Vexillologisch symbool voor een in gebruik zijnde vlag? Vlag van Afghanistan
Details
Gebruik Vexillologisch symbool voor een dienst- en militaire vlag te land en ter zee? Nationale vlag
Verhouding 1:2
Aangenomen 15 augustus 2021
Ontwerp Witte achtergrond met daarop in het zwart de Sjahada
Kleuren wit
Zwart
Jurisdictie Afghanistan
Overige vlaggen
variant van de vlag van de Taliban
Portaal  Portaalicoon   Vlaggen en wapens

De vlag van Afghanistan (Pasjtoe: د افغانستان بیرغ; Dari: پرچم افغانستان) is momenteel een betwist onderwerp tussen het de facto Islamitisch Emiraat Afghanistan en de de jure Islamitische Republiek Afghanistan. Het land heeft 25 vlaggen gehad sinds de eerste vlag bij de vestiging van de Hotak-dynastie in 1709. Alleen al in de 20e eeuw heeft Afghanistan 19 nationale vlaggen gehad, meer dan enig ander land in die periode, en de meeste daarvan hadden de kleuren zwart, rood en groen.

Na de val van Kaboel op 15 augustus 2021 zijn er twee entiteiten die beweren de wettige regering van Afghanistan te zijn, elk met een andere vlag. Het door de Taliban gecontroleerde Islamitisch Emiraat Afghanistan, dat het land in handen heeft, gebruikt een wit veld met een zwarte Shahada. De internationaal erkende Islamitische Republiek Afghanistan gebruikt de zwarte, rode en groene driekleur met het nationale embleem in het midden in het wit. Deze vlag werd gebruikt door de Afghaanse delegatie op de Paralympische Zomerspelen van 2020, die plaatsvonden tussen 25 augustus en 5 september, na de val van Kabul.

Historische vlaggen[bewerken | brontekst bewerken]

Vóór de 20e eeuw had Afghanistan een egaal zwarte vlag. Tijdens de monarchie had het land een aantal vlaggen die sterk op de vlag van het land lijken die voor de overname van Afghanistan in 2021 gehanteerd werd. Na de val van de monarchie in 1973 kreeg Afghanistan een nieuwe vlag; in mei 1974 en april 1978 gebeurde dit opnieuw. Vanaf oktober 1978 was het land onder een communistisch bewind en had een Sovjet-Unie-achtige vlag. In april 1980 kreeg het land een nieuwe communistische vlag; nu in de kleuren zwart, rood en groen horizontaal gestreept met in de linkerbovenhoek het wapen van het communistische bewind. Na de val van dit bewind in 1987 werd er een nieuw wapen in deze vlag geplaatst. In de periode 1992-1996 heersten commandanten uit Noord-Afghanistan over het land en had Afghanistan diverse vormen van een groen-wit-zwart gestreepte vlag. In 1996 kwam de Taliban aan de macht; dit bewind gebruikte uiteenlopende vlaggen. De Taliban werden in 2001 tijdens operatie Enduring Freedom van hun machtsposities beroofd. Het nieuwe bewind legde in januari 2004 het gebruik van de huidige vlag vast. Afghanistan is het land dat in de 20e eeuw het vaakst van vlag wisselde.[1]

Vlaggen tijdens de monarchie[bewerken | brontekst bewerken]

Vlaggen na de val van de monarchie[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Flags of Afghanistan van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.