Vlag van Myanmar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vexillologisch symbool voor een nationale vlag te land, handels- en dienstvlag ter zee? Vlag van Myanmar

Het huidige ontwerp van de nationale vlag van Myanmar werd in gebruik genomen op 21 oktober 2010. Het bestaat uit horizontale banen geel, groen en rood, met een grote witte ster in het midden. De kleuren symboliseren solidariteit (geel), vrede en rust (groen) en moed en besluitvaardigheid (rood). Dezelfde kleuren werden gebruikt door een door de Japanners in 1943-1945 geïnstalleerde marionettenregering.

Historische vlaggen[bewerken | brontekst bewerken]

Tot 2010 was een vlag in gebruik die werd ingevoerd op 3 januari 1974 na de stichting van de socialistische republiek Birma door Ne Win. Deze vlag is voor het grootste deel rood en bevat in de bovenhoek aan de hijskant een blauw kanton. In dit vlak staat een rijstaar met daarachter een tandwiel. Deze symbolen zijn socialistisch en staan voor de industrie en de landbouw. De symbolen zijn omringd door veertien vijfbenige sterren die de bestuurlijke afdelingen van Myanmar vertegenwoordigen. De witte kleur staat voor zuiverheid, het blauw voor vrede en integriteit en het rood voor moed. De vlag leek op de vlag van Taiwan.

Van 1948 tot 1974 was een soortgelijke vlag in gebruik, maar in plaats van het socialistische embleem bevatte deze vlag in de bovenhoek een grote vijfbenige ster, omringd door vijf kleinere vijfbenige sterren.

Overige vlaggen van Myanmar[bewerken | brontekst bewerken]

Vexillologisch symbool voor een militaire vlag ter zee? Oorlogsvlag ter zee

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]