Vlag van Jordanië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vexillologisch symbool? Vlag van Jordanië (ratio 1:2)
Vexillologisch symbool voor een militaire vlag ter zee? Marinevlag (ratio 1:2)

De vlag van Jordanië is gebaseerd op de vlag van de Arabische opstand tegen het Ottomaanse Rijk tijdens de Eerste Wereldoorlog. De vlag is in gebruik sinds 16 april 1928 en bestaat uit drie horizontale banen in de kleuren zwart, wit en groen. Aan de linkerkant is een rode driehoek met daarin een zevenpuntige ster. De oorlogsvlag-ter-zee-versie van de nationale vlag toont de gewone Jordaanse vlag in het kanton van een witte vlag, waarin aan de rechterkant het symbool van de Jordaanse marine staat: een gekroond anker met kromsabels.

Symboliek[bewerken | brontekst bewerken]

De drie horizontale banden symboliseren de oude kalifaten van de Abbasiden, Omajjaden en Fatimiden. De rode driehoek staat voor de Hasjemitische dynastie.

De zevenpuntige ster is het enige element in de vlag dat de Jordaanse vlag onderscheidt van de vlag van de Arabische opstandelingen. Deze ster staat zowel voor de zeven verzen van de eerste surah in de Koran, als voor de eenheid van de Arabische volken. Volgens sommigen symboliseren de zeven punten ook de zeven heuvels waarop de Jordaanse hoofdstad Amman is gebouwd.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Flags of Jordan van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.