Vlag van Azerbeidzjan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Azerbeidzjan
Vexillologisch symbool? Vlag van Azerbeidzjan
Details
Gebruik Vexillologisch symbool? Nationale vlag
Verhouding 1:2
Aangenomen 9 november 1918
5 februari 1991
Ontwerp Horizontale driekleur met wassende maan en ster
Kleuren Blauw
Rood
Groen
Wit
Overige vlaggen
Portaal  Portaalicoon   Vlaggen en wapens

De vlag van Azerbeidzjan (Azerbeidzjaans: Azərbaycan bayrağı) bestaat uit drie gelijke horizontale banden, een blauwe, een rode en een groene. In de rode baan staan een halve maan en een achtpuntige ster; dit naar het voorbeeld van de vlag van Turkije.

Symboliek[bewerken | brontekst bewerken]

De kleuren blauw, groen en rood worden vaak gezien als pan-Turkse kleuren. De blauwe band staat voor de Turken (waartoe ook de Azerbeidzjanen behoren) en de wijde Azerbeidzjaanse hemel. De rode band staat voor de vrijheid van het land en de eeuwigdurende ontwikkeling van de Azerbeidzjaanse cultuur. De groene band symboliseert het vruchtbare land en verwijst ook naar de profeten van de islam.

De halve maan is overgenomen uit de Turkse vlag. De achtpuntige ster verwijst naar het islamitische symbool van de Rub El Hizb (۞) en staat ook voor de acht takken van de Turkse bevolking:

Ontwerp[bewerken | brontekst bewerken]

De kleuren zijn als volgt gespecificeerd:[1]

Codering Blauw Rood Groen
Pantone Process blue C 1795 C 355 C
CMYK C 100 - M 10 - Y 0 - K 5 C 0 - M 90 - Y 100 - K 0 C 100 - M 0 - Y 90 - K 5

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Vexillologisch symbool? Vlag van Azerbeidzjan, 1918-1920

Toen het Russische Rijk in 1917 uiteenviel, werd door Azerbeidzjan, Armenië en Georgië de Trans-Kaukasische Democratische Federatieve Republiek (TDFR) gesticht. Deze staat werd in mei 1918 ontbonden, waarna de drie landen onafhankelijk werden. De TDFR heeft in haar korte bestaan geen officiële vlaggen of emblemen gebruikt. Er zijn echter historici die aan de federatie een horizontale goud-zwart-rode driekleur toekennen.[2]

De Azerbeidzjaanse blauw-rood groene vlag met halve maan en ster werd oorspronkelijk in een ietwat andere vormgeving gebruikt tijdens de onafhankelijkheid van het land na het uiteenvallen van de TDFR. De halve maan in die vlag was links van het midden van de vlag en over alle drie de banen geplaatst. De vlag werd in het voorjaar van 1917 namens de Moslimraad in Bakoe ontworpen door de dichter Ali Bey Hussein Zade. Het blauw moest volgens de ontwerper de gewenste verturksing van Azerbeidzjan symboliseren, het groen de noodzaak van islamisering en het rood de modernisering volgens West-Europees voorbeeld.[1] Deze vlag zou in gebruik blijven totdat de troepen van de Sovjet-Unie in 1920 het Britse leger verjoegen en Azerbeidzjan door de Sovjet-Unie geannexeerd werd.

Sovjet-tijdperk[bewerken | brontekst bewerken]

Als lid van de jonge Sovjet-Unie voerde Azerbeidzjan diverse vlaggen. De eerste vlag van de Azerbeidzjaanse SSR was een rood doek met een groen kanton waarin de initialen van de staatsnaam in goudkleurige letters stonden. Al snel werd Azerbeidzjan echter opgenomen in de Trans-Kaukasische Federatie (TFSSR), die verder bestond uit Armenië en Georgië. De vlag van de Trans-Kaukasische Federatie toonde een hamer en sikkel in een ster, omringd door de Russische letters ZSFSR (Zakavkazskaya Sovetskaya Federativnaya Socialisticheskaya Respublika, "Trans-Kaukasische Socialistische Federatieve Sovjetrepubliek").[3] In 1936 werd deze federatie weer ontbonden en gingen Georgië, Azerbeidzjan en Armenië als aparte deelrepublieken verder.

In 1936, 1952 en 1956 kreeg Azerbeidzjan een nieuwe vlag. Die van 1956 zou tot de aanname van de huidige vlag in gebruik blijven en toonde op een rode achtergrond aan de linkerkant een gouden hamer en sikkel onder een rode, goud omrande ster; onderin was een blauwe baan afgebeeld als symbool van het Turkse volk en de Kaspische Zee. Op de achterzijde van de vlag stonden geen hamer, sikkel en ster.

De huidige vlag werd aangenomen op 5 februari 1990. Dit gebeurde door de Opperste Sovjet van de Azerbeidzjaanse SSR, aangezien Azerbeidzjan op dat moment nog tot de Sovjet-Unie behoorde. Toen het land zich op 30 augustus 1991 onafhankelijk verklaarde (op 18 oktober erkend), bleef de vlag in gebruik.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]