Kaspische Zee

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kaspische Zee
Caspian Sea from orbit.jpg
Locatie omsloten door (in wijzerzin vanaf het noordwesten) Rusland (de deelrepublieken Dagestan en Kalmukkië en de oblast Astrachan), Kazachstan, Turkmenistan, Iran en Azerbeidzjan
Zee zoutmeer
Oppervlakte 371.000 km²
Diepte (max.) 1.025 m
Diepte (gem.) 211 m
Afbeeldingen
Locatie van de Kaspische Zee
Locatie van de Kaspische Zee
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Kaspische Zee (Perzisch: دریای مازندران; Daryâ-ye Mâzandarân; "Zee van Mazandaran", Russisch: Каспийское море; Kaspiejskoje more) is een groot, door land omsloten zoutmeer op de grens van Europa en Azië. Met zijn oppervlakte van 371.000 km² is het het grootste meer van de wereld. Vanwege deze grootte en het zoute water wordt het meer ook wel getypeerd als een zee. Door de oude kustbewoners werd het beschouwd als een oceaan, mogelijk vanwege het zoutgehalte en de ogenschijnlijke grenzeloosheid. De saliniteit (het zoutgehalte) bedraagt ongeveer 1,2%, iets meer dan een derde van het gemiddelde zoutgehalte van de meeste zeeën (3,5%).

Er zijn geen uitstromende wateren uit de Kaspische Zee, daarom is het een endoreïsch bekken.

De voornaamste rivieren die de zee voeden zijn de Wolga, de Oeral, de Terek en de Koera. Omdat er geen uitgaande rivieren zijn maar er wel veel water verdampt, stijgt geleidelijk het zoutgehalte van het water.

De Kaspische Zee ligt in 2008 circa 28 meter onder de zeespiegel en daarmee ligt een groot deel van het kustgebied, waaronder de Kaspische Laagte, eveneens onder zeeniveau. Het waterpeil van de zee is ten gevolge van de geringe hoeveelheid neerslag en de door stuwdammen afgenomen watertoevoer vanuit de Wolga de laatste decennia afgenomen. In een verder verleden is de zee echter nog kleiner geweest dan tegenwoordig. De zee is het diepst in het zuidelijke deel; het noordelijke bekken is op de meeste plaatsen zeer ondiep. De beide bekkens worden gescheiden door een ondieper gedeelte dat de verbinding vormt tussen de schiereilanden Apsjeron (Azerbeidzjan) en Tsjeleken (Turkmenistan). Tot de zee behoort ook de nagenoeg afgesloten inham Garabogazköl in Turkmenistan.

Economische betekenis[bewerken]

De zee is rijk aan olievoorraden (wat door de economische belangen de vaststelling van de zeegrenzen tussen de verschillende landen bemoeilijkt) en brengt via de steurenpopulatie kaviaar voort. Tevens is het een vindplaats van carnalliet, een grondstof die gebruikt wordt voor de productie van magnesium.

De voornaamste havenstad is Bakoe in Azerbeidzjan. Andere belangrijke havens zijn onder andere:

Historische vermelding[bewerken]

In de Veda's wordt de Kaspische Zee ook wel Kashyapa Mira genoemd. (De zee van Kasyapa: een beroemde Rishi. )

De oude Grieken noemde de zee de Hyrcanische Zee, een naam die verwijst naar de historische regio Hyrcanië.