Mediterraan klimaat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Schematische kaart van gebieden met een mediterraan klimaat (Csa en Csb)

De term mediterraan klimaat verwijst naar het klimaat in landen rond de Middellandse Zee. De zomers zijn warm en droog en de winters, waarin de meeste regenval plaatsvindt, zijn mild en nat. Het mediterraan klimaat wordt vaak bij het traditionele subtropisch klimaat gerekend, echter dit geldt alleen voor het warme mediterraan klimaat (Csa-klimaat), zover je het systeem van Köppen en de traditionele klimaatzones met elkaar kan vergelijken.

Volgens de klimaatclassificatie van Köppen is het mediterraan klimaat een Cs-klimaat en is daarom een gematigd klimaat (C-klimaat). Dit klimaat karakteriseert zich doordat de droogste maand in de zomer een gemiddelde maandneerslag heeft van minder dan 30 mm en dat de natste maand in de winter ten minste gemiddeld driemaal zoveel neerslag heeft als de droogste maand in de zomer.

Kenmerken[bewerken]

Men treft dit klimaat aan rond de Middellandse Zee, maar ook in het zuidelijk deel van Californië, Chili, zuidelijk en zuidwestelijk Australië en de Kaapprovincie in Zuid-Afrika. De aanwezigheid van een grote watermassa zorgt altijd voor een matigende werking op de temperatuursverschillen. De winterse regenval wordt veroorzaakt door cyclonen die zich op gematigde breedtegraden bevinden. Deze cyclonen voeren vochtige lucht van over de zee aan waar het door condensatie als regen neervalt.

Plantengroei[bewerken]

Door de grote variatie in regenval vertoont het mediterraan klimaat een speciaal aangepaste plantengroei. Veel planten hebben taaie bladeren die weinig water afgeven. Vaak zijn deze bladeren voorzien van een extra waslaag. Voorbeelden hiervan zijn de pijnboom, de olijfboom, de palmboom en de kurkeik. De langdurige droogte verhoogt ook het gevaar op bosbranden. Sommige planten zijn zelfs hieraan aangepast, zij hebben zaden die pas na een brand ontkiemen, om onmiddellijk in een vruchtbare asrijke grond te groeien. Gebieden met een mediterraan klimaat vallen gewoonlijk samen met het WWF-bioom Mediterrane bossen, bosland en struwelen.

Belangrijkste steden met een mediterraan klimaat[bewerken]

Film[bewerken]

Door de langdurige zomer en de vele zonnige dagen biedt dit klimaat een regelmatige constante belichting. Om die reden streek de filmindustrie in Hollywood neer en in Europa in Cannes met zijn filmfestival, jaarlijks in de derde week van mei.

Verdere onderverdeling volgens Köppen[bewerken]

  • Csa: warm mediterraan klimaat; de warmste maand van het jaar heeft een gemiddelde maandtemperatuur van ten minste 22 °C.
  • Csb: gematigd mediterraan klimaat; de warmste maand van het jaar heeft een gemiddelde maandtemperatuur van minder dan 22 °C.

Mediterraan landklimaat[bewerken]

De klimaten Dsa en Dsb zijn warme en gematigde landklimaten met droge zomers en worden daarom ook wel mediterrane landklimaten genoemd.