Tel Aviv

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tel Aviv-Yafo
תל אביב-יפו
Stad in Israël Vlag van Israël
Vlag van Tel Aviv-Yafo Wapen van Tel Aviv-Yafo
Tel Aviv
Tel Aviv
Situering
District (mechoz) Tel Aviv
Coördinaten 32° 5′ NB, 34° 48′ OL
Algemeen
Oppervlakte 50,6 km²
Inwoners (oktober 2013) 410.000 (2013) (7955,5 /km²)
Burgemeester Ron Huldai
Website tel-aviv.gov.il
Portaal  Portaalicoon   Israël
Tel Aviv
De nieuwe Kiryabrug naar het Azrielicentrum
Het strand met de promenade op de voorgrond
Video van een van de markten van Tel Aviv

Tel Aviv (Hebreeuws: תל אביב) of Tel Aviv-Jaffa is een stad en een metropool in de centrale kuststreek van Israël aan de Middellandse Zee. Het ligt in het Tel Aviv district. De naam betekent 'Lenteheuvel'. Tel Aviv is met 410.000 inwoners (3.850.000 totaal in de agglomeratie) de tweede stad van Israël, na Jeruzalem met 753.100 inwoners[bron?], en voor Haifa (265.800) en Risjon Letsion (225.000).

Geschiedenis[bewerken]

Tel Aviv is begonnen als een nederzetting ten noorden van Jaffa. Tijdens de eerste immigratiegolf van Russische Joden in 1887, werd ten noordoosten van Jaffa de wijk Neve Zedek gebouwd. Neve Zedek werd modern opgezet, met straten die van noord naar zuid en van west naar oost liepen. In de daarop volgende jaren werden meer wijken gebouwd.

In 1908 werd de wijk Achuzat Bait ontworpen. Deze wijk zou het voorbeeld moeten zijn voor een tuinstad: mooie, goede huizen met elk een tuin, een groot park in het midden van de buurt, en middenin dat park alle openbare gebouwen. De stedenbouwkundige Wilhelm Stiassny maakte het ontwerp, dat werd uitgewerkt door Joodse bouwmaatschappijen. In 1910 werden de eerste wijken Tel Aviv gedoopt, naar de Hebreeuwse vertaling van het manifest Altneuland van Theodor Herzl. Het inwonersaantal lag in 1910 op 100.

Tel Aviv was een stedenbouwkundig succes, en de bevolking groeide gestaag. Na de Eerste Wereldoorlog was er weer een immigratiegolf. Veel Europese architecten kwamen naar het Mandaatgebied Palestina. In 1925 werd het Technion geopend, de technische universiteit in Haifa. Met name in de jaren 30 ontwierpen geïmmigreerde en aan het Technion afgestudeerde architecten veel huizen en kantoren in Tel Aviv. De huizen werden gebouwd zonder tierelantijnen, met bouwkundige trucjes om de hitte buiten te houden en veelal in de stijl van het 'Nieuwe Bouwen'. Tel Aviv is qua architectuur van de jaren 30 het grootste openluchtmuseum ter wereld. Sinds 2003 staat De witte stad, zoals deze genoemd wordt, op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

In de nacht van 14 op 15 mei 1948 werd in Tel Aviv door de Joodse leiders onder leiding van David Ben-Goerion de onafhankelijke staat Israël uitgeroepen. Tijdens de oorlog die hierna volgde is het één jaar de hoofdstad van Israël en de vergaderplaats van Israëls tijdelijke parlement geweest, totdat na de oorlog Jeruzalem (in feite West-Jeruzalem) in 1949 werd aangewezen als hoofdstad. Aanvankelijk waren veel ministeries nog gevestigd in de kuststad, maar door de jaren heen zijn ze alle, op het Ministerie van Defensie na, verhuisd naar West-Jeruzalem. Ambassades zijn gevestigd in de agglomeratie van Tel Aviv.

In 1950 is Tel Aviv samengegaan met Jaffa, als gemeente Tel Aviv-Jafo of Tel Aviv-Jaffa. Omliggende steden als Petach Tikwa, Ramat Gan en Holon zijn aan Tel Aviv vastgegroeid en samen vormen ze een agglomeratie van meer dan 3 miljoen inwoners. In 1956 werd door samenvoeging van drie wetenschappelijke instituten de Universiteit van Tel Aviv gesticht, thans de grootste universiteit van Israël.

De stad trekt veel hightechbedrijven en profileert zich hiermee in de wereld. In 2012 werd de stad na Silicon Valley verkozen tot beste start-up plaats voor een nieuw ICT-bedrijf.[1] Er worden veel wolkenkrabbers in de stad gebouwd, de hoogste is de 235 meter hoge Moshe Aviv Tower.

Burgemeesters[bewerken]

1rightarrow blue.svg Lijst van burgemeesters van Tel Aviv

Moord op premier Yitzhak Rabin[bewerken]

Op 4 november 1995 vond in Tel Aviv tijdens een vredesmanifestatie de moord plaats op de Israëlische premier Yitzhak Rabin. Hij werd vermoord door Yigal Amir een joodse extremist. Rabin had in oktober 1994 samen met PLO-leider Yasser Arafat en minister Shimon Peres van buitenlandse zaken de Nobelprijs voor de Vrede ontvangen voor de vredesakkoorden in Oslo[2].

Homovriendelijke stad[bewerken]

Tel Aviv staat bekend als homovriendelijke stad. De Amerikaanse website GayCities verkoos in januari 2012 Tel Aviv tot dé homostad van 2011, waarmee voorgaande winnaar New York van de troon werd gestoten.[3] In Tel Aviv wordt jaarlijks het grootse Gay Pride festival georganiseerd.

Verkeer en vervoer[bewerken]

Bij de stad ligt Luchthaven Ben-Gurion.

Sport[bewerken]

Tel Aviv is de belangrijkste sportstad van Israël. De stad heeft twee nationale topteams, Maccabi Tel Aviv en Hapoel Tel Aviv, waarvan basketbalvereniging Maccabi Tel Aviv BC op wereldniveau speelt. Tel Aviv is de enige stad met drie teams in de eerste voetbaldivisie.

Sportvereniging Maccabi Tel Aviv werd opgericht in 1906 en strijdt in 10 sporten. De basketbalafdeling heeft 46 maal het Israëlisch kampioenschap veroverd, 36 maal de nationale beker, en 5 het Europees kampioenschap. Voetbalvereniging Maccabi Tel Aviv FC won 18 kampioenschappen, 22 keer de nationale beker, 2 maal de Israëlische Totocup en evenveel keer het Aziatisch kampioenschap. Een judoka van Maccabi's Judoclub, Yael Arad, won een zilveren medaille in de Olympische Spelen van 1992.

De sportvereniging Hapoel Tel Aviv werd opgericht in 1923 en is actief in 11 sporten, waaronder Hapoel Tel Aviv basketbal club (5 Israëlische kampioenschappen, 4 Israëlische bekers) en Hapoel Tel Aviv football club (13 Israëlische kampioenschappen, 11 Israëlische bekers, 1 Totocup and 1 Aziatisch kampioenschap), een kajakclub, vrouwenbasketbalclub en andere takken die altijd tussen de eersten op hun gebied zijn.

De voetbalvereniging Bnei Yehuda Tel Aviv (een keer kampioen, twee keer bekerwinnaar en twee keer Totocupwinnaar) is de enige voetbalclub in de topdivisie (Ligat Ha'al) die een wijk (Shechunat Hatikva) vertegenwoordigt en niet een stad. Shimshon Tel Aviv en Beitar Tel Aviv speelden ieder vroeger in de eerste divisie en zijn samengegaan tot Beitar Shimshon Tel Aviv, die in de derde divisie speelt (Liga Artzit). Ook Maccabi Yafo speelde vroeger in de eerste divisie en nu in lagere divisies.

Tel Aviv gaat prat op vele andere sporttakken. Twee roeiverenigingen zijn actief in Tel Aviv. De Tel Aviv Rowing Club, opgericht in 1935 aan de oevers van de Jarkon is de grootste roeivereniging van het land. De kusten van Tel Aviv gaan wellicht prat op een paar van de meest enerverende matkotactiviteiten (een Israëlisch strandtennis met houten rackets en lichte, rubberen balletjes) ter wereld.

Geboren[bewerken]

1rightarrow blue.svg Lijst van personen uit Tel Aviv

Stedenbanden[bewerken]

Externe links[bewerken]

Panorama[bewerken]

Zicht op Tel Aviv
Zicht op Tel Aviv