Portaal:Israël

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Categorieën

Israël (hoofdcategorie)
Bouwwerken | Cultuur | Economie | Geografie | Geschiedenis | Jeruzalem | Keuken | Krijgswezen | Media | Muziek | Natuur | Onderwijs | Personen | Politiek | Recht | Religie | Sport | Verkeer en vervoer | Wetenschap

bewerk 

Israël

Wapen van Israël
Vlag van Israël
Locatie in de Wereld Kaart van Israël

Israël (officieel de Staat Israël:
Hebreeuws: מדינת ישראל - Medinat Jisraël,
Arabisch: دولة اسرائيل - Dawlat Israïl)
is een klein land in westelijk Azië dat tot het Midden-Oosten behoort. Het telt meer dan negen en een half miljoen inwoners (2022); de meesten van hen zijn Joden, de overigen hoofdzakelijk Arabieren (Palestijnen). De hoofdstad is Jeruzalem maar dit wordt niet internationaal erkend.

Vanuit het noorden gezien grenst Israël met de klok mee aan Libanon, Syrië, Jordanië en Egypte. Oostelijk en zuidwestelijk ligt de half zelfstandige Palestijnse Autoriteit.

Israël heeft zowel een kust aan de Middellandse Zee (in het westen) als aan de Rode Zee (in het zuiden), en vormt daarmee - samen met Egypte - een continentale brug van Azië met Afrika.

Israël kent een mediterraan klimaat. Het landschap varieert van laagland tot niet al te hoog middelgebergte. Het zuiden is grotendeels woestijn. De belangrijkste rivier is de oostelijke grensrivier de Jordaan; deze vormt de verbinding tussen het Meer van Tiberias in het noorden en de Dode Zee in het zuiden.

Israël is van groot belang voor het jodendom, het christendom en de islam, en vormt de bakermat van de twee eerstgenoemde godsdiensten.

In de Oudheid was er een Israëlietisch koninkrijk geweest. Eind 19e eeuw ontstond het zionisme, een Joods nationalistische beweging die streefde naar de stichting van een eigen staat voor de Joden. Dit kreeg zijn beslag in 1948 toen in het mandaatgebied Palestina in de vorm van een parlementaire democratie de staat Israël werd gevestigd. Dit ontstaan alsmede de toeloop ernaar en de voortzetting ervan ging en gaat gepaard met conflicten en oorlogen met de Arabische bewoners van dit en de omliggende landen. Hete hangijzers zijn met name de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook en Oost-Jeruzalem, die bij de Zesdaagse Oorlog van juni 1967 in Israëlische handen zijn gekomen (Israël heeft in 2005 de Gazastrook ontruimd) en waar de Palestijnen een zelfstandige Palestijnse staat willen vestigen.

overzicht bewerk 

Persoon van de week

Golda Meïr (Kiev, 3 mei 1898 – Jeruzalem, 8 december 1978), was de vierde minister-president van Israël, van 17 maart 1969 tot 11 april 1974.

Ze werd geboren in Oekraïne en emigreerde in 1906 met haar gezin naar Milwaukee in de Amerikaanse staat Wisconsin. Daar volgde ze een lerarenopleiding en gaf ze les aan publieke scholen. In 1915 werd ze lid van Poalei Zion (de Zionistische Arbeiders Organisatie) en in 1921 emigreerde ze met haar man, Morris Meyerson, naar het mandaatgebied Palestina. Haar echtgenoot stierf daar in 1951. In 1956 nam ze een Hebreeuwse naam aan: Meïr dat "helder schijnen" betekent.


overzicht bewerk 

Plaats van de week

De David-waterval
De David-waterval

Een Gedi (bron van het geitje) is een oase in het Israëlische gedeelte van de Judeawoestijn, aan de westkust van de Dode Zee. In de oase is een kibboets met dezelfde naam gevestigd. Ten noorden van de kibboets liggen een natuurreservaat met riviertjes en een nationaal park met oudheden, en ten oosten van de kibboets liggen Dode-Zeestranden, een camping en een kuuroord.

Het natuurpark, ten noorden van de kibboets en verder landinwaarts, heeft een rijke flora en fauna, rotsen en watervallen. In het gebied komen geiten en klipdassen voor. Liefhebbers van vogels kunnen er vele vogelsoorten bezichtigen. Twee riviertjes, de Nahal David en Nahal Aroegot, lopen door groene valleien die een sterk contrast leveren met het dorre woestijnlandschap in de omgeving. In het ravijn bevinden zich een aantal bronnen, waaronder de bron van David, en enkele watervallen met daarbij kleine meertjes die verkoeling bieden op een hete dag in de woestijn.

Nahal Arugot
Nahal Arugot
overzicht bewerk 

Afbeelding van de week

Een beeld door Yigal Tumarkin op de Universiteit van Tel Aviv
Een beeld door Yigal Tumarkin op de Universiteit van Tel Aviv
Een beeld door Yigal Tumarkin op de Universiteit van Tel Aviv
overzicht bewerk 

Onderwerp van de week

Locaties van de Samaritaanse gemeenschappen in Holon en bij Nablus
Locaties van de Samaritaanse gemeenschappen in Holon en bij Nablus
Locaties van de Samaritaanse gemeenschappen

De Samaritanen zijn een kleine etno-religieuze gemeenschap van 654 leden (telling van 2003) waarvan 346 personen in de Israëlische stad Holon en 308 personen in de plaats Kiryat Luza (bij Nablus) op de Westelijke Jordaanoever wonen.

In de 4e eeuw waren er naar schatting enkele honderdduizenden Samaritanen, maar na eeuwen van onderdrukking, bloedbaden en gedwongen bekeringen tot het christendom en de islam waren er in 1917 nog maar 146 personen van hen over.

De naam Samaritanen is afgeleid van de landstreek Samaria waar zij als volk zijn ontstaan. Zij noemen zichzelf Shomeriem (behoeders). De Samaritanen spreken modern Hebreeuws of Palestijns Arabisch. Voor de liturgie gebruiken zij eigen varianten van het Hebreeuws en Aramees.

Jonge Samaritanen in 2006
Jonge Samaritanen in 2006
Jonge Samaritanen in 2006
overzicht bewerk 

Recente sterfgevallen

Overleden in 2022:


overzicht bewerk 

Nieuwe artikelen

bewerk 

Help mee!!!

Dit kan beter
  • Israël - De hele moderne geschiedenis van Israël wordt weggelaten, inclusief uiterst spraakmakende gebeurtenissen als de Zesdaagse Oorlog, de Jom Kipoeroorlog en het recentere Conflict in de Gazastrook 2008-2009. De tekst in zijn huidige vorm leest meer als een reisgids.
Gewenste artikelen

Israëlische keuken (he/en) · Archeologie in Israël (he/en) · Groot-Israël (en) · Har Ramon · Hatzbani of Hazbani/Chatzbani/Hasbani (he/de/en) · Hasbara (en) · Kahanisme (de/en) · Nachal Oren of Nahal Oren (web) · Operatie Toorn van God (de/en) · Tel Arad (he/de/en) · Waterproject Nachalei Menashe of Waterproject Nahalei Menashe/Nachalei Menashe/Nahalei Menashe (he|commons) · Yatirwoud of Yatirbos (he/en) · Zinwoestijn (de/en)

Personen

Noam Murro (he/en) · Israel Finkelstein (he/de/en) · Shlomo Gronich (he/en) · Salah Khalaf (d:) · Meni Mazuz of Menachem Mazuz (he/en)

Vul aan!
Foto's of illustraties ontbreken
Subportalen van Azië

Landen

Armenië · Azerbeidzjan · China · Egypte · Filipijnen · Georgië · India · Indonesië · Israël · Japan · Rusland · Saoedi-Arabië · Turkije · Vietnam

Gebieden

Himalaya · Koerdistan · Korea · Nagorno-Karabach · Tibet · Zuidoost-Azië