Portaal:Indonesië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Banner


Subportalen van Azië
Gebieden: Himalaya · Koerdistan · Korea · Nagorno-Karabach · Tibet · Zuidoost-Azië
Landen: Armenië · Azerbeidzjan · China · Egypte · Filipijnen · Georgië · India · Indonesië · Israël · Japan · Rusland · Saoedi-Arabië · Turkije · Vietnam
Artikelen over Indonesië op Wikipedia  
Het land
Kaart van Indonesië
Indonesië is een republiek in Zuidoost-Azië. Het is een groot eilandengebied dat ligt tussen Zuidoost-Azië en Australië, tussen de Indische en Grote of Stille Oceaan. In het noorden grenst het ook aan de Zuid-Chinese Zee. Indonesië grenst aan Maleisië op het eiland Borneo, aan Papoea-Nieuw-Guinea op het eiland Nieuw-Guinea, en aan Oost-Timor op het eiland Timor.

Indonesië, indertijd bekend als Nederlands-Indië, was een Nederlandse kolonie tot 1942, toen het land bezet werd door de Japanners in de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog woedde er een strijd tussen nationalisten en de Nederlandse overheid. Nederland erkende de onafhankelijkheid van Indonesië pas in 1949.

De overgrote meerderheid van Indonesiërs zijn moslims, het is het land met de grootste islamitische bevolking. Maar in Indonesië zijn ook grote groepen christenen, hindoes en boeddhisten te vinden.

RECENTE ARTIKELEN PRIMA ARTIKELEN


Zie ook het archief van recente artikelen.

POLITIEK UITGELICHTPapua Locator Topography.png

Het Maokegebergte (Indonesisch: Pegunungan Maoke; "besneeuwde bergen"), vroeger Centraal Gebergte genoemd, is de centrale bergrug van Papoea, het Indonesische (westelijke) deel van het eiland Nieuw-Guinea.

Het Maokegebergte strekt zich uit over een lengte van 692 kilometer van het westen naar het oosten en heeft een gemiddelde breedte van 150 kilometer. Het westelijk deel wordt Sudirmangebergte genoemd, het centrale deel Jayawijayagebergte en het oostelijke deel het Sterrengebergte (Bintanggebergte), dat doorloopt tot over de grens met Papoea-Nieuw-Guinea.

Crystal Clear app kfind.png
Lees meer...
GEOGRAFIE & NATUUR OVERZICHTENGESCHIEDENIS WIST U DAT ...
Chinees restaurant

... de Indonesische rijsttafel eigenlijk een Nederlandse uitvinding is?
... het Indonesisch ongeveer 10.000 leenwoorden uit het Nederlands en andere Europese talen bevat?
... het Nederlands daarentegen "maar" rond 450 leenwoorden uit de Indonesische talen heeft?
... Indische-Nederlanders en Indonesiërs (samen met de Zuid-Molukkers) de grootste etnische minderheid vormt in Nederland?
... Koninklijk Bataviaasch Genootschap of de voorloper van de Nationale Bibliotheek van Indonesië eerder opgericht werd dan de Nederlandse Koninklijke Bibliotheek?

MEEWERKEN AAN ARTIKELEN AFBEELDING VAN DE MAAND