Portaal:Indonesië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Banner


Subportalen van Azië

Gebieden: Himalaya · Koerdistan · Korea · Nagorno-Karabach · Tibet · Zuidoost-Azië
Landen: Armenië · Azerbeidzjan · China · Egypte · Filipijnen · Georgië · India · Indonesië · Israël · Japan · Rusland · Saoedi-Arabië · Turkije · Vietnam

Artikelen over Indonesië op Wikipedia  
Het land
Kaart van Indonesië
Indonesië is een republiek in Zuidoost-Azië. Het is een groot eilandengebied dat ligt tussen Zuidoost-Azië en Australië, tussen de Indische en Grote of Stille Oceaan. In het noorden grenst het ook aan de Zuid-Chinese Zee. Indonesië grenst aan Maleisië op het eiland Borneo, aan Papoea-Nieuw-Guinea op het eiland Nieuw-Guinea, en aan Oost-Timor op het eiland Timor.

Indonesië, indertijd bekend als Nederlands-Indië, was een Nederlandse kolonie tot 1942, toen het land bezet werd door de Japanners in de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog woedde er een strijd tussen nationalisten en de Nederlandse overheid. Nederland erkende de onafhankelijkheid van Indonesië pas in 1949.

De overgrote meerderheid van Indonesiërs zijn moslims, het is het land met de grootste islamitische bevolking. Maar in Indonesië zijn ook grote groepen christenen, hindoes en boeddhisten te vinden.

RECENTE ARTIKELEN PRIMA ARTIKELEN
POLITIEK UITGELICHT
Stapel biljetten van 50000 roepia

De roepia (Indonesisch: rupiah) is de munteenheid van Indonesië (valutacode IDR).

De volgende munten worden gebruikt: 50, 100, 200, 500 en 1000 roepia. Er zijn twee series munten in omloop: aluminiumbronzen en bimetalen munten uit 1991–1998 en lichtgewicht aluminium munten vanaf 1999.

De naam "roepia" (een variant van de naam roepie in India) werd voor het eerst geïntroduceerd tijdens de Japanse bezetting in de Tweede Wereldoorlog in plaats van "gulden"

Crystal Clear app kfind.png
Lees meer...
GEOGRAFIE & NATUUR OVERZICHTEN
GESCHIEDENIS WIST U DAT ...
Hindutempel op Java
Chinees restaurant

... de Indonesische rijsttafel eigenlijk een Nederlandse uitvinding is?
... het Indonesisch ongeveer 10.000 leenwoorden uit het Nederlands en andere Europese talen bevat?
... het Nederlands daarentegen "maar" rond 450 leenwoorden uit de Indonesische talen heeft?
... Indische-Nederlanders en Indonesiërs (samen met de Zuid-Molukkers) de grootste etnische minderheid vormt in Nederland?
... Koninklijk Bataviaasch Genootschap of de voorloper van de Nationale Bibliotheek van Indonesië eerder opgericht werd dan de Nederlandse Koninklijke Bibliotheek?

MEEWERKEN AAN ARTIKELEN AFBEELDING VAN DE MAAND

(vul aan↓)


(vul aan↓)