Portaal:Armenië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
bewerk 

Portaal:Armenië

Armeense vlag
Wapen van Armenië
Welkom op het portaal: Armenië

Armenië (Armeens: Հայաստան, Hajastan), officieel de Republiek Armenië (Armeens: Հայաստանի Հանրապետություն, Hajastani Hanrapetut῾jun), is een bergachtig land in de Zuidelijke Kaukasus, gelegen in het noordoostelijke deel van het Armeense Hoogland.

Geografisch gezien behoort het land tot Azië maar in culturele en historische aspecten beschouwt het zich als behorend tot Europa en noemt zich ook (net als Georgië) een Europees land. Armenië wordt ook nog gezien als de oudste christelijke staat van de wereld.

Armenië is sinds 2001 lid van de Raad van Europa. Staatshoofd (president) is Serzj Sarkisian, regeringsleider (minister-president) Tigran Sargsian. Het land grenst aan Georgië, Azerbeidzjan, Iran en Turkije. De hoofdstad Jerevan is gesticht in 782 voor Christus en is daarmee een van de oudste steden ter wereld.

bewerk 

Hoofdstad

Blik op Jerevan

Jerevan, Yerevan of Erevan (Armeens: Երևան, Jerewan) is de hoofdstad van Armenië en tevens de grootste stad van het land (2001: 1.091.235 inwoners; 1989: 1.201.539 inwoners). De stad is gelegen aan de rivier de Hrazdan. De stad vormt een provincie ("marz") op zich. Vanuit de stad is de op Turks grondgebied gelegen berg Ararat te zien. Deze uitgedoofde vulkaan is 5137 meter hoog. Deze berg is een nationaal symbool voor Armenië.

Jerevan is een belangrijk industrieel, cultureel, en wetenschappelijk centrum in de Kaukasus. De stad vormt een spoorwegknooppunt en is een belangrijk handelscentrum voor agrarische producten. De industrie in de stad produceert metalen, machinewerktuigen, elektrische uitrusting, chemicaliën, textiel en voedselproducten. De onderwijskundige en culturele faciliteiten in Jerevan omvatten een universiteit, de Armeense Academie van wetenschappen, een staatsmuseum en verscheidene bibliotheken.

Met het uiteenvallen van de Sovjet-Unie werd de stad in 1991 de hoofdstad van de onafhankelijke republiek Armenië.

bewerk 

Munteenheid

Biljet van 100.000 dram

De Armeense dram (Armeens: դրամ) is de munteenheid van Armenië en Nagorno-Karabach. Een dram is onderverdeeld in 100 loema. De vertaling van 'dram' is 'geld'. Het Griekse 'drachme' heeft dezelfde oorsprong.

De volgende munten worden gebruikt: 10, 20, 50, 100, 200 en 500 dram. Het papiergeld is beschikbaar in 1000, 5000, 10.000, 20.000, 50.000 en 100.000 dram.

De eerste dram werd gebruikt in Armenië van 1199 tot 1375. Nadat Armenië in 1991 onafhankelijk werd van de Sovjet-Unie werd in 1993 de roebel vervangen door de dram (200 roebel = 1 dram).

bewerk 

Kaart van Armenië

bewerk 

Verwante portalen

overzicht bewerk 

Uitgelicht

Dead Armenian girl in Aleppo desert.jpg

De Armeense genocide (Armeens: Հայոց Ցեղասպանութիւն, Turks: Ermeni Soykırımı), (ook wel aangeduid als de Armeense kwestie door diegenen die twijfelen of er werkelijk sprake was van een genocide) is de naam voor de volkerenmoord (vanaf 1915) gepleegd op (honderdduizenden tot meer dan een miljoen) Armeniërs in het Ottomaanse Rijk ten tijde van het regime van de Jonge Turken.

Het aantal slachtoffers is nooit officieel vastgesteld. Historici zijn hierover nog steeds verdeeld. Het belangrijkste verschil zit tussen Turkse en westerse geschiedkundigen gespecialiseerd in Osmaans-Turkse geschiedenis enerzijds versus Armeense en westerse geschiedkundigen gespecialiseerd in genocide studies anderzijds. De meeste Turkse en westerse historici houden het op 200.000 tot 500.000 slachtoffers (zie onder), Armeense en westerse historici spreken van 600.000 tot anderhalf miljoen slachtoffers.

Robert Fisk stelt in zijn boek "De grote beschavingsoorlog" dat de Armeense genocide de eerste Holocaust was waarbij veel Duitsers betrokken waren. Ze zouden de uitroeiings- en verzwijgingstactieken enige decennia later opnieuw toepassen. Winston Churchill waarschuwde herhaaldelijk tegen deze praktijken: "De geschiedenis zal vruchteloos speuren naar het woord 'Armenië'

bewerk 

Bestuurlijke indeling

Armenia map numbered.svg

Armenië is onderverdeeld in 11 provincies. Hiervan worden er 10 provincies (մարզեր, marzer; enkelvoud marz) genoemd. Jerevan kent een speciale status als stadsgewest. Aan het hoofd van de provincie staat een gouverneur (marzpet) die aangesteld wordt door de regering van Armenië. In Jerevan staat de burgemeester aan het hoofd van de bestuurlijke macht. Hij wordt aangesteld door de president van het land. De 11 provincies:

 1. Aragatsotn (hoofdstad Ashtarak)
 2. Ararat (hoofdstad Artashat)
 3. Armavir (hoofdstad Armavir)
 4. Gegharkunik (hoofdstad Gavar)
 5. Kotayk (hoofdstad Hrazdan)
 6. Lori (hoofdstad Vanadzor)
 7. Shirak (hoofdstad Gjoemri)
 8. Syunik (hoofdstad Kapan)
 9. Tavush (hoofdstad Ijevan)
 10. Vayots Dzor (hoofdstad Yeghegnadzor)
 11. Jerevan
bewerk 

Navigatie

bewerk 

Artikelen

De dubbele schrijfweek Kaukasus (22 februari 2014 – 9 maart 2014) resulteerde in +500 nieuwe artikelen.

Gewenste artikelen:

Dit kan beter:

Nieuwe artikelen:Subportalen van Azië
Gebieden: Himalaya · Koerdistan · Korea · Nagorno-Karabach · Tibet · Zuidoost-Azië
Landen: Armenië · Azerbeidzjan · China · Egypte · Filipijnen · Georgië · India · Indonesië · Israël · Japan · Rusland · Saoedi-Arabië · Turkije · Vietnam
Subportalen van de portalen Landen & Volken en Steden
Portaal:Oceanië Portaal:Oceanië Portaal:Oceanië Portaal:Afrika Portaal:Afrika Portaal:Afrika Portaal:Afrika Portaal:Europa Portaal:Europa Portaal:Europa Portaal:Europa Portaal:Amerika Portaal:Azië Portaal:Amerika Portaal:Amerika Portaal:Amerika Portaal:Azië Portaal:AziëWereldkaartContinenten.PNG
Afrika · Amerika · Azië · Europa · Oceanië · Steden
Portalen
Portal.svg Hulp-en-beheerportaal · Gebruikersportaal · Navigatieportaal · In het nieuws · Gesproken Wikipedia · Hoofdpagina (mobiel)
Biologie · Geschiedenis · Kunst & Cultuur · Landen & Volken · Mens & Maatschappij · Politiek · Religie · Sport · Taal · Wetenschap & Technologie
Portaal van de week: Filosofie