Portaal:Filipijnen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


PH Logo versie2.jpg


Rond portaalhoekje linksboven.GIF  Hoofd-
pagina
Rond portaalhoekje rechtsboven.GIF   Rond portaalhoekje linksboven.GIF  Geschiedenis Rond portaalhoekje rechtsboven.GIF   Rond portaalhoekje linksboven.GIF  Economie Rond portaalhoekje rechtsboven.GIF   Rond portaalhoekje linksboven.GIF  Geografie Rond portaalhoekje rechtsboven.GIF   Rond portaalhoekje linksboven.GIF  Natuur Rond portaalhoekje rechtsboven.GIF   Rond portaalhoekje linksboven.GIF  Politiek Rond portaalhoekje rechtsboven.GIF   Rond portaalhoekje linksboven.GIF  Cultuur Rond portaalhoekje rechtsboven.GIF   Rond portaalhoekje linksboven.GIF  Vervoer Rond portaalhoekje rechtsboven.GIF  

De Filipijnen zijn een republiek in Zuidoost-Azië. De archipel bestaat uit 7.101 eilanden, waarvan de grootste twee Luzon en Mindanao zijn. Deze beide eilanden beslaan samen zo'n twee derde van de oppervlakte van het land, dat ruim 7 maal zo groot is als Nederland en ruim 9 maal zo groot als België.

De Filipijnen verklaarden zich op 12 juni 1898 onafhankelijk na meer dan 300 jaar Spaanse overheersing, maar werden pas op 4 juli 1946, na bijna 50 jaar Amerikaans bewind, als zodanig erkend. De huidige president is Rodrigo Duterte.

Het land dankt haar naam aan Ruy López de Villalobos die de eilandengroep noemde naar de toenmalige kroonprins van Spanje Filips II tijdens zijn mislukte expeditie in 1543

Filipijnse vlag

vlag | volkslied | wapen

UITGELICHT ARTIKEL PRIMA ARTIKELEN
Emilio Aguinaldo (ca. 1898).jpg

Emilio Aguinaldo (22 maart 1869 - 6 februari 1964) was een Filipijnse generaal, politicus en onafhankelijksleider. Hij speelde een belangrijke rol tijdens zowel de Filipijnse revolutie tegen Spanje en de Filipijns-Amerikaanse Oorlog tegen de Verenigde Staten. In de Filipijnen wordt Aguinaldo beschouwd als de eerste president van de Filipijnen. Zijn presidentsschap werd destijds echter niet erkend door de internationale gemeenschap. Artikel lezen...

RECENTE ARTIKELEN OVERZICHTEN
31 maart IN DE GESCHIEDENIS OVERLEDEN OP 31 MAART 1969

Carlos Francisco was een kunstenaar en een van de belangrijkste muurschilders uit de Filipijnse geschiedenis. Hij staat vooral bekend om zijn historische schilderingen en werd in 1973 postuum onderscheiden met de titel nationaal kunstenaar van de Filipijnen. (Lees verder)

WIST JE DAT .. VEEL GELEZEN ARTIKELEN

..de Filipijnen elk jaar gemiddeld wordt getroffen door negen tyfoons en dat daarnaast ander natuurgeweld zoals aardbevingen, vulkaanuitbarstingen, landverschuivingen en overstromingen regelmatig voorkomen?
..dat de Filipijnentrog op één locatie maar liefst 10.450 meter diep is en daarmee in de top vijf van diepste plekken ter aarde staat?
..de basiliek van San Sebastian de enige stalen kerk in Azië is en na de Eiffeltoren de tweede contructie van staal ter wereld was?
..het in de Filipijnen verboden is om op een verkiezingsdag alcohol te drinken?

 1. Filipijnen
 2. Charice Pempengco
 3. Manilla
 4. Mount Pinatubo
 5. Cystine Carreon
 6. Imelda Marcos
 7. Tagalog
 8. Ferdinand Marcos
 9. Manny Pacquiao
 10. Filipijns spookdier
 1. Cebu City
 2. Mindanao
 3. Slag in de Golf van Leyte
 4. Boracay
 5. Corazon Aquino
 6. Luzon
 7. Gloria Arroyo
 8. Filipijnse krokodil
 9. Abu Sayyaf
 10. Mayon