Portaal:Georgië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
bewerk 

Portaal:Georgië

Vlag van Georgië
Wapen van Georgië
Welkom op het portaal: Georgië
Georgië

Georgië (Georgisch: საქართველო, Sakartvelo) is een land dat geografisch gezien vrijwel geheel in Zuidwest-Azië ligt en voor een zeer klein deel ook in Europa. De hoofdstad is Tbilisi. Georgië is sinds 27 april 1999 lid van de Raad van Europa en beschouwt zichzelf als een Europees land. Georgië is ook lid van het Wereldhandelsorganisatie, de Organisatie voor Economische Samenwerking in het Zwarte Zeegebied, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, de GUAM en de Aziatische Ontwikkelingsbank.

Het land grenst aan Rusland, Azerbeidzjan, Armenië, Turkije en de Zwarte Zee. In de praktijk zijn de afscheidingsregio's Abchazië en Zuid-Ossetië sinds het begin van de jaren 1990 de facto onafhankelijk, en heeft de Georgische overheid hier feitelijk geen gezag meer over. Tot voorjaar 2004 gold dat laatste ook voor de autonome regio Adzjarië, dat weliswaar geen afscheidingsstreven had, maar dat zich onttrok aan het centrale gezag. De status van Abchazië en Zuid-Ossetië vormt sinds de hernieuwde onafhankelijkheid in 1991 een bron van terugkerende gewapende conflicten, waarbij buurland Rusland regelmatig een grote rol speelde, laatstelijk in 2008. Voornamelijk om die reden, maar ook de uitgesproken westerse koers van Georgië, is de relatie tussen beide landen slecht.

bewerk 

Hoofdstad

Panorama van Tbilisi

Tbilisi (Georgisch: თბილისი; letterlijk Warme Springbron) is de hoofdstad van Georgië. Tot 1936 heette de stad Tiflis, een naam die heden ook nog wel in gebruik is. Tbilisi ligt aan de rivier de Koera (Georgisch: Mtkvari) en heeft ruim 1,2 miljoen inwoners. De naam is afgeleid van het oud-Georgische woord T'pilisi. Tbilisi is, behalve hoofdstad, ook een van de regio's (mchare) van het land. De stad heeft een oppervlakte van 501 km². De stad zou in de 5de eeuw opgericht zijn door Vachtang I Gorgasali, koning van Iberië (Kartli) en hij maakte er zijn hoofdstad van. Volgens een oude legende was het huidige grondgebied van Tiflis in de vijfde eeuw nog bedekt met bossen. Een algemeen aanvaarde versie van de legende verhaalt dat de koning van Iberië, Vachangt I Gorgasali, op jacht was in de dichtbeboste regio met een valk (soms ook vervangen door een havik of andere kleine roofvogel). Toen de valk een fazant gevangen had, vielen zij samen in een warmwaterbron. Hij was zo onder de indruk van de warmwaterbronnen dat hij beval het bos te snoeien en er een stad te stichten. De naam van de stad is dan ook afgeleid van warm, Tpili (თბილი). De naam "Tbili" of "Tbilisi" ("warme locatie") werd gegeven aan de stad vanwege de aanwezigheid van zwavelzuurrijke warmwaterbronnen.

bewerk 

Munteenheid

Lari papiergeld 2016

De Georgische lari (Georgisch: ლარი) is de munteenheid van Georgië. Een lari is onderverdeeld in honderd tetri. Het woord lari betekent in het Georgisch zowel schat als eigendom.

De volgende munten worden gebruikt: 5, 10, 20, 50 tetri en 1, 2 en 10 lari. Sinds 2021 zijn de 1 en 2 tetri munten uit circulatie. Het papiergeld is beschikbaar in 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100 en 200 lari. De 1, 2 en 200 lari biljetten zijn niet vervangen in de nieuwe serie geïntroduceerd in 2016.

De munteenheid werd in 1992 bij wet bepaald en kwam in 1995 ten tijde van president Edoeard Sjevardnadze in circulatie. Dit was onderdeel van een ambitieuze geldhervorming, die privatisering en de introductie van een nieuwe munteenheid ter vervanging van de Russische roebel inhield. De koers is vanaf de introductie vrij stabiel gebleven tot 2015. Sindsdien is de munt geleidelijk en structureel in waarde verminderd.

bewerk 

Kaart van Georgië

bewerk 

Geografie

Georgia Topography.png

Georgië is een land in de zuid-Kaukasus, ook wel Transkaukasië genoemd, op de kruising van West-Azië en Oost-Europa, tussen de Zwarte Zee en de Kaspische Zee. Volgens Philip Johan von Strahlenbergs definitie van Europa in 1730, die gebruikt werd door de Russische tsaren, worden de Oeral in het oosten, en de gehele Kaukasus in het zuiden aangeduid als de grens van Europa. Georgië identificeert zich uitdrukkelijk als een Europees land. Georgië grenst aan vier landen: in het noorden aan Rusland, in het zuidwesten Turkije, in het zuidoosten aan Armenië, in het oosten aan Azerbeidzjan terwijl de Zwarte Zee het westen afbakent. Georgië heeft algemeen gezien een subtropisch klimaat, waarbij het zuidwesten warm en vochtig is, en het binnenland droger met verder naar het oosten een steppeklimaat.

Het land ligt in een zeer bergachtig gebied en wordt aan de noordzijde begrensd door de Grote Kaukasus, terwijl zuid-Georgië bestaat uit lavaplateaus en gebergtes van de Kleine Kaukasus met oude vulkaankegels. Geografisch wordt het land verder bepaald door verschillende deelgebergtes van de Grote- en Kleine Kaukasus, zoals de Svaneti-, Egrisi-,Letsjchoemi-, Ratsja- en Sjoda-Kedelagebergtes in het noorden en de Mescheti-, Trialeti- en Samsarigebergtes in het zuiden. Deze gebergtes hebben geresulteerd in moeilijk toegankelijke en geïsoleerde valleien. Het Lichigebergte verdeelt Georgië in oost en west en verbindt de Grote- en Kleine-Kaukasus. De hoogste bergen reiken meer dan 5000 meter boven zeeniveau uit.

overzicht bewerk 

Uitgelicht

Een tsjatsjazelfstokerij

Tsjatsja (Georgisch: ჭაჭა, Engelse transliteratie: chacha) is een heldere en kleurloze Georgische sterkedrank. De drank wordt ook wel Georgische wodka of druivenwodka genoemd, en lijkt ook op grappa en orujo. Traditioneel wordt de drank thuis gestookt van het vruchtenpulp dat overblijft na het uitpersen van druiven voor het maken van wijn, hoewel soms ook de pulp van andere vruchten wordt gebruikt. Na de destillatie heeft de drank een zeer hoog alcoholpercentage, tot 70%. Daarom wordt hij vaak verdund met water.

Tegenwoordig wordt de drank ook door commerciële destilleerderijen geproduceerd, meestal met een alcoholpercentage van 45%. Deze commerciële variant is inmiddels met meerdere prijzen bekroond. In de havenstad en badplaats Batoemi staat sinds 2012 een fontein die 10 minuten per dag tsjatsja spuit in plaats van water.

bewerk 

Bestuurlijke indeling

Regions of Georgia.png

Georgië is onderverdeeld in tien regio's (Georgisch: მხარე of mchare) en twee autonome republieken. De autonome republiek Abchazië en het gebied Zuid-Ossetië hebben de onafhankelijkheid uitgeroepen, maar worden slechts door Nicaragua, Nauru, Venezuela, Syrië en Rusland erkend.

Autonome republieken

1. Abchazië (hoofdstad: Soechoemi)
4. Adzjarië (hoofdstad: Batoemi)

Regio’s

2. Samegrelo-Zemo Svaneti (hoofdstad: Zoegdidi)
3. Goeria (hoofdstad: Ozoergeti)
5. Ratsja-Letsjchoemi en Kvemo Svaneti (hoofdstad: Ambrolaoeri)
6. Imereti (hoofdstad: Koetaisi)
7. Samtsche-Dzjavacheti (hoofdstad: Achaltsiche)
8. Sjida Kartli (hoofdstad: Gori)
9. Mtscheta-Mtianeti (hoofdstad: Mtscheta)
10. Kvemo Kartli (hoofdstad: Roestavi)
11. Kacheti (hoofdstad: Telavi)
12. Tbilisi (hoofdstad: Tbilisi)

bewerk 

Navigatie

bewerk 

Verwante portalen

bewerk 

Artikelen

De dubbele schrijfweek Kaukasus (22 februari 2014 – 9 maart 2014) resulteerde in +500 nieuwe artikelen.

Gewenste artikelen:

Dit kan beter:

Nieuwe artikelen:


Subportalen van Azië

Gebieden: Himalaya · Koerdistan · Korea · Nagorno-Karabach · Tibet · Zuidoost-Azië
Landen: Armenië · Azerbeidzjan · China · Egypte · Filipijnen · Georgië · India · Indonesië · Israël · Japan · Rusland · Saoedi-Arabië · Turkije · Vietnam

Subportalen van de portalen Landen & Volken en Steden
Portaal:OceaniëPortaal:OceaniëPortaal:OceaniëPortaal:AfrikaPortaal:AfrikaPortaal:AfrikaPortaal:AfrikaPortaal:EuropaPortaal:EuropaPortaal:EuropaPortaal:EuropaPortaal:AmerikaPortaal:AziëPortaal:AmerikaPortaal:AmerikaPortaal:AmerikaPortaal:AziëPortaal:AziëWereldkaartContinenten.PNG

Afrika · Amerika · Azië · Europa · Oceanië · Steden

Portalen
Portal.svg Hulp-en-beheerportaal · Gebruikersportaal · Navigatieportaal · In het nieuws
Biologie · Geschiedenis · Kunst & Cultuur · Landen & Volken · Mens & Maatschappij · Politiek · Religie · Sport · Taal · Wetenschap & Technologie
Portaal van de week: Openbaar vervoer