Letsjchoemigebergte

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Letsjchoemigebergte
Tsjoetcharo-Samertschle Massief in Letsjchoemigebergte
Hoogste punt Tsjoetcharo (3562 m)
Lengte 60 km
Breedte 25 km
Land Georgië
Locatie Ratsja-Letsjchoemi en Kvemo Svaneti
Coördinaten 42° 43′ NB, 43° 6′ OL
Onderdeel van Grote Kaukasus
Type hooggebergte
Letsjchoemigebergte (Georgië)
Letsjchoemigebergte
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

Het Letsjchoemigebergte (Georgisch: ლეჩხუმის ქედი) is een circa 60 kilometer lange voornamelijk oost-west-georiënteerde sub-bergketen aan de zuidkant van de Grote Kaukasus in het noorden van Georgië. Het heeft in het centrale deel een dwarsdoorsnee van ongeveer 25 kilometer. Het gebergte strekt zich uit van de Tschenistskali rivier bij Lentechi en Tsageri in het westen tot de berg Loechoenistsveri (3216 m) waar de Sjoda-Kedela bergketen uit oostelijke richting aansluit.[1]

Omschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De verbinding met de Grote Kaukasuskam via de Vatsistsveri-pas (2910 m) naar de Pasismta berg (3779 m) op de Georgisch-Russische grens is ook de waterscheiding tussen de Tschenistskali en Rioni rivieren die hier dicht bij elkaar ontspringen. Deze rivieren stromen respectievelijk westelijk en oostelijk rondom het Letsjchoemigebergte naar de zuidwesthoek van het gebergte waar ze parallel het gebied verlaten. Het Letsjchoemigebergte ligt geheel in de regio Ratsja-Letsjchoemi en Kvemo Svaneti, in de gemeenten Lentechi, Tsageri en Ambrolaoeri en ligt verspreid over de historische regio's Letsjchoemi en Ratsja.

De hoogste toppen bevinden zich in het centraal gelegen Tsjoetcharo-Samertschle Massief: Tsjoetcharo (3562 m), Samertschle (3540 m), en Kareta (3354 m). Ten noorden hiervan is de Sjoesjara (3405 m) een prominente berg. In de westelijke flank is de berg Tekali het hoogste met 3043 meter boven zeeniveau. In het gebergte zijn enkele gletsjers in noordoostelijke richting te vinden rond het hoge Tsjoetcharo-Samertschle Massief en de berg Sjoesjara in de noordelijke punt van het gebergte.

Het gebied wordt niet doorsneden door wegen, met uitzondering van enkele doodlopende toegangswegen voor dorpen in de hoger gelegen valleien. Wel zijn er enkele wandelroutes die het gebergte traverseren, waaronder over het hoogste deel van het gebergte, de 3036 meter hoge Kelida-pas langs het Tsjoetcharo-Samertschle Massief.

Geologie[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebergte heeft glaciale landvormen, waaronder trog- en keteldalen.[1][2] Het bestaat voornamelijk uit leisteen, zandsteen en kalksteen uit het vroege- en midden Jura tijdperk.[1][3] De bergen zijn voornamelijk bedekt met eiken, haagbeuken, beuken, sparren en sparren terwijl de hoogste regionen bestaan uit (sub)alpiene landschappen.

Centrale deel van het Letsjchoemigebergte met een kleine gletsjer
Centrale deel van het Letsjchoemigebergte met een kleine gletsjer

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Lechkhumi Range van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.