Svanetigebergte

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Svanetigebergte
De berg Dadiashi (3537 m) in het oostelijk uiteinde van Svaneti
Hoogste punt Lahili (4009 m)
Lengte 90 km
Breedte 23 km
Land Georgië
Locatie Samegrelo-Zemo Svaneti, Ratsja-Letsjchoemi en Kvemo Svaneti
Coördinaten 42° 55′ NB, 42° 35′ OL
Onderdeel van Grote Kaukasus
Type hooggebergte
Svanetigebergte (Georgië)
Svanetigebergte
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

Het Svanetigebergte (Georgisch: სვანეთის ქედი) is een circa 90 kilometer lange oost-west sub-bergketen van de Grote Kaukasus, in de regio Svaneti in het noorden van Georgië.[1]

Het Svanetigebergte loopt vanaf de 2620 meter hoge Zagari Pas (Georgisch: უღელტეხილი ზაგარო), die de geografische verbinding met de hoofdkam van de Kaukasus vormt, parallel aan de Kaukasus-kam naar het westen. Het westelijk uiteinde van het gebergte gaat via de 2564 meter hoge Kheledi-pas (Georgisch: უღელტეხილი ხელერდი) over in het zuidelijker gelegen Egrisigebergte.

De kam van het gebergte vormt de grens tussen de regio's Racha-Lechkhumi en Kvemo Svaneti en Samegrelo-Zemo Svaneti (Laag- en Boven-Svanetië) en is tevens de waterscheiding tussen de rivieren Engoeri (in het noorden en westen) en de Tschenistskali (in het zuiden). De Cheledula, een zijrivier van de Tschenistskali, scheidt Svaneti van het Egrisigebergte. Het Svanetigebergte bereikt met de berg Lahili een maximale hoogte van 4009 meter boven zeenniveau in het westelijke deel van de bergrug. In dit deel van het gebergte zijn er kleine gletsjers.

De Latpari-pas (ლატფარის უღელტეხილი) van 2830 meter hoog, tussen de dorpen Davberi en Chvelpi, is de enige met de auto begaanbare pas dwars over het gebergte, zij het over een onverharde weg.

Op de bovenste berghellingen groeit (sub)alpiene vegetatie. De lagere hellingen van het Svanetigebergte zijn bedekt met bossen van beuken, sparren en sparren.

Het Svanetigebergte vanop de berg Tenuldi. Van links naar rechts: de bergtoppen Nekpash, Gvadarashi en Lahili
Het Svanetigebergte vanop de berg Tenuldi. Van links naar rechts: de bergtoppen Nekpash, Gvadarashi en Lahili
Zie de categorie Svaneti Range van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.