Bestuurlijke indeling van Georgië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Georgië is onderverdeeld in tien regio's (Georgisch: მხარე of mchare) en twee autonome republieken. De autonome republiek Abchazië en het gebied Zuid-Ossetië hebben de onafhankelijkheid uitgeroepen, maar worden slechts door Nicaragua, Nauru, Transnistrië, Venezuela en Rusland erkend.

Autonome republieken[bewerken | bron bewerken]

Regions of Georgia (country).svg
Nr. Autonome republiek Hoofdstad
1 Flag of the Republic of Abkhazia.svg Abchazië Sochoemi
4 Flag of Adjara.svg Adzjarië Batoemi

De beide autonome republieken hebben een eigen regionale organen, waaronder een volksvertegenwoording en een leider (president). Abchazië is feitelijk in handen van de Republiek Abchazië, zie hieronder.[1]

Regio's[bewerken | bron bewerken]

Nr. Regio Hoofdstad
2 Samegrelo-Zemo Svaneti Zoegdidi
3 Goeria Ozoergeti
5 Ratsja-Letsjchoemi en Kvemo Svaneti Ambrolaoeri
6 Imereti Koetaisi
7 Samtsche-Dzjavacheti Achaltsiche
8 Sjida Kartli Gori
9 Mtscheta-Mtianeti Mtscheta
10 Kvemo Kartli Roestavi
11 Kacheti Telavi
12 Tbilisi Tbilisi

Aan het hoofd van de regio staat de door de regering benoemde Staatscommissaris (სახელმწიფო რწმუნებული, sachelmzipo rzmunebuli)[2].

Gemeenten[bewerken | bron bewerken]

Voormalige districten van Georgië.

De regio's waren onderverdeeld in 73 districten (Georgisch: რაიონი of raioni), maar die zijn in 2006[3] vervangen door een nieuwe bestuurslaag, de gemeenten (მუნიციპალიტეტი, munits'ipaliteti) met zelfbestuur, te onderscheiden in 12 steden (ქალაქი, k'alak'i) en 64 gemeenschappen. (თემი, t'emi).[4] Iedere gemeente heeft een direct gekozen gemeenteraad (საკრებულო, sakrebulo). De steden hebben daarnaast een direct gekozen burgemeester (meri) en een uitvoerend bestuur (მერია, Meria). De gemeenschappen hebben vergelijkbare organen, de burgemeester (gamgebeli) en een uitvoerend bestuur (გამგეობა, gambeoba).[5]

Abchazië[bewerken | bron bewerken]

Zie Abchazië voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Autonome Republiek Abchazië is de jure verdeeld in rayons. Feitelijk is het gebied in handen van de Autonome Republiek Abchazië. De bestuurlijke indeling van die republiek bestaat naast de centrale overheid uit rayons (enkelvoud Abchazisch: араион (araion) ; Russisch: район (rajon)) Hierbij kent de republiek een rayon meer dan de Autonome Republiek. In de republiek zijn de rayons verdeeld in steden (город (gorod)), stedelijke nederzettingen (посёлок городского типа (posjolok gorodskogo tipa)) en landelijke administraties (сельский администраций (sel'skij administracij)).

Zuid-Ossetië[bewerken | bron bewerken]

Zie Zuid-Ossetië voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De status van het voormalige deelgebied Zuid-Ossetië is een onderwerp van onderhandeling met de separatistische regering van dat gebied, die door Rusland gesteund wordt. Zuid-Ossetië claimt het noordelijk deel van de regio Shida Kartli als zijn grondgebied, plus enkele delen van omliggende regio's. Zuid-Ossetië wil zich, tegen de zin van de Georgische regering, bij het Russische Noord-Ossetië voegen. De de facto republiek Zuid-Ossetië is in rayons (Район, Rajon) verdeeld.

Zie ook[bewerken | bron bewerken]