Rajon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rajons van Rusland (2012)

Een rajon (Russisch en Oekraïens: район; Wit-Russisch: раён; Kazachs: ауданы, aūdany) is een bestuurlijke eenheid in een aantal landen die voorheen deel uitmaakten van de Sovjet-Unie. De benaming is afgeleid van het Franse rayon en komt onder andere voor in Rusland, Oekraïne, Moldavië en Wit-Rusland.

In verschillende landen waaronder Rusland staan rajons twee bestuurslagen onder het nationale niveau, ze zijn bijvoorbeeld ondergeschikt aan een oblast. Ze zijn daarmee vergelijkbaar met de Landkreisen in Duitsland.

In het Nederlands worden de rajons ook wel aangeduid als districten.

Rajons per land[bewerken | brontekst bewerken]

Rajons kunnen deel uitmaken van:

In Rusland en Kazachstan worden grotere steden in oblasten meestal gelijkgesteld aan rajons. De benaming hiervoor was in het Russisch tot 2003 город областного подчинения; stad onder jurisdictie van de oblast (of stad ondergeschikt/gesubordineerd aan de oblast). Huidige benaming in het Kazachs: Қалалық Әкімдік, stedelijk gouvernement of stedelijk akimaat, meestal afgekort als Қ.Ә. (met hoofdletters, want de afkortingen қ.ә. en к.ә. hebben een andere betekenis). In Rusland is het bestuurlijk systeem sindsdien veranderd van opzet: de districten (rajons) zijn hernoemd naar gemeentelijke districten en de grote steden naar stedelijke districten. Deze staan nog steeds gelijk aan elkaar. Zie verder Russische gemeente.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Raions van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.