Oblast

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een oblast (Russisch en Oekraïens: область, Wit-Russisch: вобласць of вобласьць (Łacinka: vobłaść); Tsjechisch: oblast; Slowaaks: oblasť, Bulgaars: област; Kazachs: облысы of oblısı) is een bestuurlijke regio/provincie binnen de Russische Federatie, Oekraïne, Wit-Rusland, Kazachstan, Kirgizië, Bulgarije, Slowakije en andere landen.

Oblasten liggen een niveau onder het nationale niveau en zijn verder onderverdeeld in districten, ook wel rayons genoemd. De grenzen met andere gebieden zijn vaak om economische of bestuurlijke redenen getrokken, waardoor de grootte van oblasten sterk kan verschillen. Vaak zijn ze vernoemd naar het bestuurlijk centrum van de oblast.

Landen waar de benaming na 1991 is omgezet naar een benaming die is afgeleid van het Arabische wilaya zijn Oezbekistan en Tadzjikistan (viloyat) en Turkmenistan (welayat).

In Rusland vindt sinds 2000 een omvangrijke herziening plaats van het bestuurlijk systeem. Dit omvatte de opzetting van de overkoepelende federale districten en de huidige samenvoegingen middels referenda van een groot aantal krajs, oblasten, autonome districten en zelfs autonome republieken tot grotere eenheden.

Landen met oblasten[bewerken]

Bulgarije: Bestuurlijke indeling van Bulgarije
Kazachstan: Deelgebieden van Kazachstan
Kirgizië: Oblasten van Kirgizië
Oekraïne: Oblasten van Oekraïne
Rusland: Oblasten van Rusland
Wit-Rusland: Oblasten van Wit-Rusland

Zie ook[bewerken]