Bestuurlijke indeling van Oekraïne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Oblasten van Oekraïne)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bestuurlijke indeling van Oekraïne.

Oekraïne is onderverdeeld in 24 oblasten (Oбласт, oblast) en een stad met een bijzondere status (Mісто зі спеціальним статусом, Misto zi special'nim statusbom) (Kiëv). De tweede stad met bijzondere status (Sebastopol) en de Autonome Republiek Krim zijn geannexeerd door Rusland, maar worden de jure door Oekraïne en veel andere landen beschouwd als deel van Oekraïne. Een deel van de oblasten Donetsk en Loehansk hebben zich de facto afgescheiden als de Volksrepubliek Donetsk en de Volksrepubliek Loegansk.

De oblasten zijn verdeeld in oblaststeden (Містo обласного значення, Misto oblasnogo značennja) en rayons (Район, Rajon). Binnen de rayons bestaan vervolgens drie soorten van lokaal bestuur:

  • Rayonsteden (Mісто районного значення, Misto rajonnoho značennja )
  • Stedelijke nederzettingen (Cелище міського типу, Selišče mis'koho tipu)
  • Landraden (Cільська рада, Sil'ska rada)

Oblasten[bewerken]

De meeste van de Oekraïense oblasten (vgl. provincies) zijn genoemd naar hun hoofdsteden. Een belangrijke uitzondering hierop is de oblast Kiev, aangezien de hoofdstad Kiev als stad met een bijzondere status niet tot de oblast Kiev behoort.

Autonome Republiek van de Krim[bewerken]

De vroegere Autonome Republiek van de Krim op het Krim-schiereiland wordt vooral bewoond door Russen en in mindere mate door Oekraïners en Krimtataren. De Krim claimde zelfbestuur op 5 mei 1992, maar stemde snel in met een autonome status. De stad Sebastopol heeft niet langer een speciale status. Via een referendum op 16 maart 2014, niet erkend door de meeste landen, werd de Krim uiteindelijk op 18 maart 2014 een deel van Rusland.

Stad met een bijzondere status[bewerken]

Kiev heeft een speciale status. De exacte inhoud van die status wordt door de wet bepaald. Kiev heeft die status omdat het de hoofdstad van het land is; Sebastopol dat ook een speciale status had, is een belangrijke marinestad en de thuishaven van de Russische Zwarte Zeevloot.

Separatisme[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Volksrepubliek Donetsk en Volksrepubliek Loehansk voor de hoofdartikelen over dit onderwerp.

In het oosten hebben delen van de oblasten Donetsk en Loegansk zich afgescheiden als de Volksrepubliek Donetsk en de Volksrepubliek Loehansk. Onbekend is of dit heeft geleid tot een wijziging van de bestuurlijke indeling binnen die republieken.

Zie ook[bewerken]