Oblast Transkarpatië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Oblast Transkarpatië
Закарпатська область
Oblast in Oekraïne Vlag van Oekraïne
Wapen van Oblast Transkarpatië
(Details)
Kaart van Oblast Transkarpatië
Algemeen
Oppervlakte 12.777 km²
Inwoners (2001[1]) 1.258.264 (98 inw./km²)
Hoofdstad Oezjhorod
Overig
Aantal rayons 13
Aantal steden 10
Aantal stadsrayons 5
Aantal kleine steden 19
Aantal dorpen 579
Portaal  Portaalicoon   Oost-Europa

De oblast Transkarpatië (Oekraïens: Закарпатська область, Zakarpats'ka oblast) is een oblast in het westen van Oekraïne, grenzend aan de landen Polen, Slowakije, Hongarije en Roemenië. De oblast valt nagenoeg samen met de historische landstreek Karpato-Roethenië. De hoofdstad van Transkarpatië is het tegen de Slowaakse grens gelegen Oezjhorod Ungvár en de oblast heeft 1.258.264 inwoners (2001).

Geografie[bewerken]

Zoals de naam al zegt, ligt de oblast, ten opzichte van de rest van Oekraïne aan de andere kant van de Karpaten, om precies te zijn de Woudkarpaten of Beskiden. Zoals de laatste naam al zegt, is dit gebergte voor een groot deel begroeid met bos.

In het zuidwesten van Transkarpatië bevinden zich de valleien van de rivieren de Latoritsa en vooral de Tisa. Hier woont het grootste deel van de bevolking en wordt hoofdzakelijk landbouw bedreven.

Geschiedenis[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook het artikel over Karpato-Roethenië

Transkarpatië maakte deel uit van Oostenrijk-Hongarije, totdat dat aan het einde van de Eerste Wereldoorlog uiteenviel. Daarna werd het een onderdeel van de nieuw gevormde staat Tsjechoslowakije, waarin het naast Bohemen, Moravië en Slowakije, een van de regio's vormde. Op 15 en 16 maart 1939 bestond er op een deel van het grondgebied voor 24 uur de Republiek Karpato-Oekraïne, vaak als de kortste levende onafhankelijke staat gezien. Gedurende de Tweede Wereldoorlog was de regio onderdeel van Hongarije als uitvloeisel van de Eerste Scheidsrechterlijke Uitspraak van Wenen. Na de Tweede Wereldoorlog werd Transkarpatië geannexeerd door de Sovjet-Unie en werd het een onderdeel van de Oekraïense SSR. Nadat de Sovjet-Unie in 1991 uiteenviel werd het automatisch een oblast van het onafhankelijke Oekraïne.

Bevolking[bewerken]

De bevolking van het oblast is divers. Naast Oekraïners vormen de Hongaren (zie Hongaarse minderheid in Oekraïne) en Roemenen belangrijke minderheden. Volgens de volkstelling van 2001[2] is de bevolking van Transkarpatië over de volgende bevolkingsgroepen verdeeld:

Dit is inclusief de Roethenen en de Hoetsoelen. Deze worden in Oekraïne namelijk niet gezien als aparte volken, maar als onderdeel van het Oekraïense volk.

De verschillende talen en culturen hebben onder andere recht op onderwijs in hun eigen taal en eigen verenigingen. De eerste Hongaarse college (Hogeschool) in Oekraïne, genaamd II. Rákoczi Ferenc College bevindt zich in Berehove.

De zigeunerbevolking (Roma) van Transkarpatië (14.000) is de grootste van Oekraïne.

Religie[bewerken]

De grootste kerk in Transkarpatië is de Orthodoxe kerk van Oekraïne. De Hongaarse minderheid behoort tot de Hongaarse Gereformeerde Kerk en de Rooms Katholieke kerk. Verder is de historische Roetheense Grieks-katholieke Kerk aanwezig. Dit is een kerk van de byzantijnse ritus die de paus van Rome erkent en door de Habsburgse overheersers werd ingesteld om de macht van de Orthodoxe Kerk te verminderen.

Economie[bewerken]

De economie van Transkarpatië is vooral afhankelijk van de grenshandel, wijnbouw en bosbouw.

Bestuurlijke indeling[bewerken]

Rayons van Transkarpatië

De oblast is onderverdeeld in 13 rayons en 5 stadsrayons, die samen vallen met het grondgebied van een stadsgemeente.

Rayons[bewerken]

Stadsrayons[bewerken]

Plaatsen in Oblast Transkarpatië[bewerken]

Externe link[bewerken]