Bestuurlijke indeling van het Verenigd Koninkrijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
De indeling van het Verenigd Koninkrijk

De bestuurlijke indeling van het Verenigd Koninkrijk kent naast de centrale overheid verschillende bestuurslagen, die per land kunnen verschillen.

In de eerste plaats is het Verenigd Koninkrijk verdeeld in vier landen (countries) met een verschillende mate van zelfstandigheid. Zo kennen Schotland, Wales en Noord-Ierland een eigen parlement en een eigen regering, terwijl Engeland die instituties niet kent. Engeland is in tegenstelling tot de andere landen wel verdeeld in Regio's, maar die vervullen geen bestuurlijke rol.

Bestuurlijke indeling van Engeland[bewerken]

Counties en Unitary authorities

Engeland kent in beginsel twee bestuurslagen met als bijzonderheid dat in een deel van het land deze lagen in een organisatie zijn ondergebracht.[1] Daarnaast bestaat de mogelijkheid dat op lokaal niveau civil parishes zijn ingericht. Hierbij kan een parish ook aangeduid zijn als Town, Village, Neighbourhood of Community.

Engeland kent als hoogste bestuurslaag de graafschappen (Counties). Hiervan bestaan drie verschijningsvormen:

  1. de 6 Stedelijke graafschappen (Metropolitan counties), verder verdeeld in Metropolitane Boroughs (Metropolitan Borough).
  2. de landelijke graafschappen (Shire counties), verder verdeeld in districten, aangeduid als Stad ('"City) of District.
  3. de 55 unitary authorities, waarin het graafschap en het district zijn samengesmolten in een bestuurslaag.

Daarnaast heeft Groot-Londen (Greater London) haar eigen bestuurlijke inrichting met een eigen vergadering (Assembly) en burgemeester (Mayor).

Bestuurlijke indeling van Schotland[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Bestuurlijke indeling van Schotland voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Raadsgebieden

De bestuurlijke indeling van Schotland kent naast de Schotse overheid een tot twee bestuurslagen. Enerzijds bestaan de Raadsgebied (Council area/Comhairlean) die verder zijn verdeeld in Gemeenschappen (Community Council Area) en anderzijds bestaan de Raadsgebieden die samengesmolten zijn met steden, de (Council area/City resp. Comhairlean/Baile). Al deze bestuurslagen hebben hun eigen Raad, (Council resp. Community Council). De Councils op het hoogste niveau kiezen een Convener of Provost, in de grootste steden aangeduid als de Lord Provost.
De Raadsgebieden zijn:

Bestuurlijke indeling van Wales[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Bestuurlijke indeling van Wales voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Counties en steden

De bestuurlijke indeling van Wales kent naast de Welsh overheid twee bestuurslagen. De eerste bestuurslaag betreft de Hoofdgebieden (Principal Ares), aangeduid als Graafschap (County/Sirl), Stad (City/Dinas) of Graafschappelijke Boroughs (County Borough/Bwrdeistref Sirol). Ieder hoofdgebied heeft zijn eigen Raad (Council). Deze hoofdgebieden zijn verder ingedeeld in Gemeenschappen (Community/Cymuned).
De hoofdgebieden zijn: (Gebieden zijn graafschappen (counties), tenzij aangegeven met * (voor steden) of ** (voor county boroughs):

Bestuurlijke indeling van Noord-Ierland[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Bestuurlijke indeling van Noord-Ierland voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Districten

De bestuurlijke indeling van Noord-Ierland kent naast de Noord-Ierse overheid een bestuurslaag, het District (District). Ieder district heeft zijn eigen Raad (Council).
De districten zijn: