Highland (Schotland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Highland
Gàidhealtachd
Raadsgebied van Schotland Vlag van Schotland
Highland in Scotland.svg
Ligging van Highland in Schotland
Coördinaten 57°30'NB, 5°0'WL
Algemeen
Oppervlakte 25657,1471[1] km²
Hoofdplaats Inverness
- rang 1e
Inwoners (2017) 235.540 (9 inw./km²)
Politiek
Bestuur  
MP's Danny Alexander, Charles Kennedy, John Thurso
MSP's Eleanor Scott, Fergus Ewing, Jamie McGrigor, Jamie Stone, Jim Mather, John Farquhar Munro, Dave Petrie, Maureen MacMillan, Peter Peacock, Rob Gibson
Overig
ONS code S12000017
ISO 3166 GB-HLD
Website highland.gov.uk
Portaal  Portaalicoon   Verenigd Koninkrijk

Highland (Schots-Gaelisch: Gàidhealtachd) is een raadsgebied (council area) in de Schotse Hooglanden en het grootste raadsgebied in Schotland. Het grenst aan Moray, Aberdeenshire, Perth and Kinross, en Argyll and Bute, samen met Angus en Stirling. Highland bedekt het vasteland en de Binnen-Hebriden-gedeelten van de historische Schotse graafschappen Inverness-shire en Ross and Cromarty, Sutherland, Caithness en Nairnshire en enkele delen van Argyll en Moray.

Het gebied, ruim 25.000 km² groot, is ontstaan in 1975 uit de acht districten van Badenoch and Strathspey: Caithness, Inverness, Lochaber, Nairn, Ross and Cromarty, Skye and Lochalsh en Sutherland. In 1996 werden de districtsraden veranderd en de functies overgenomen door de nieuwe Highland-raad, genoemd naar de oude districten.

Het hoofdkantoor van het raadsgebied is gevestigd in Inverness.

Politiek[bewerken | brontekst bewerken]

Leden van het Schotse Parlement[bewerken | brontekst bewerken]

Voor de verkiezingen van het Schotse Parlement is het Highland-gebied verdeeld in de Highlands en de Eilanden, met acht "first past the post" (leden van het Schotse Parlement) en zeven MSPs. Drie van de kiesdistricten, gekozen door een MSP, zijn samen met het Highland-gebied: Caithness, Sutherland en Easter Ross, Inverness East, Nairn and Lochaber en Ross, Skye en Inverness West.

Leden van het Parlement[bewerken | brontekst bewerken]

In het Britse House of Commons van het Engelse Parlement is het Highland-gebied vertegenwoordigd door Members of Parliament (MPs) gekozen door drie constituties: Caithness, Sutherland and Easter Ross; Inverness, Nairn, Badenoch and Strathspey; en Ross, Skye and Lochaber.

Plaatsen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie hiervoor de Lijst van plaatsen in de Schotse Hooglanden

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Invergorden is binnen de offshore industrie een bekende haven. Hier liggen doorgaans platformen te wachten voordat ze ingezet gaan worden.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]