Naar inhoud springen

Dunrobin Castle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dunrobin Castle
Dunrobin Castle van de zeezijde
Locatie Golspie, Schotland
Coördinaten 57° 59′ NB, 3° 57′ WL
Gebouwd in vijftiende eeuw
Gebouwd door clan Sutherland
Kaart
Dunrobin Castle (Highland)
Dunrobin Castle
Dunrobin Castle
Dunrobin Castle, tuin

Dunrobin Castle is een vijftiende-eeuws kasteel en de zetel van de clan Sutherland, gelegen nabij Golspie in de regio Highland (Schotland) aan de Noordzee.

Dunrobin Castle is privébezit. In het kasteel is een museum ingericht waarin zich ook verschillende Pictische stenen bevinden. Kasteel en tuinen zij opengesteld van april tot half oktober. Voor het kasteel is er een apart treinstation, station Dunrobin Castle, dat 's zomers geopend is.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De graven van Sutherland hadden reeds rond 1235 een kasteel op de plaats van het huidige kasteel staan. Het oudste deel van het huidige kasteel werd gebouwd in 1401. Tussen 1672 en 1682 werd aan elke kant van de woontoren een L-vormige vleugel gebouwd.

Tijdens de opstand van de Jacobieten in 1745 bestormden deze Dunrobin Castle en namen het in. William Sutherland, zeventiende graaf van Sutherland, wist nipt te ontsnappen. Hij zeilde naar Aberdeen waar hij zich bij het leger van Willem van Cumberland voegde, dat in de Slag bij Culloden een einde maakte aan de opstand.

Tussen 1845 en 1851 is het uiterlijk van het kasteel veranderd tot wat het thans is door de architect Sir Charles Barry. Franse invloeden zijn herkenbaar, ook in de opzet ala Versailles van de tuinen. De laatste wijzigingen, voornamelijk van het interieur, werden aangebracht tussen 1914 en 1921 door Sir Robert Lorimer.

In 1963 erfde Elizabeth Janson, gravin van Sutherland, het kasteel. Het kasteel werd in gebruik genomen als jongensinternaat tot eind jaren zestig het weer een woonhuis werd.

Spookverhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Aan het kasteel is een spookverhaal verbonden. De dochter van de veertiende graaf van Sutherland werd verliefd op een man die door de vader ongeschikt werd bevonden en hij sloot haar op in een zolderkamer. Zij probeerde te ontsnappen door via een touw naar beneden te klimmen, maar werd verrast door haar vader, waardoor zij het touw losliet en te pletter viel. Deze dochter spookt volgens het verhaal op de bovenste verdiepingen van het kasteel.

Bouw[bewerken | brontekst bewerken]

Het ijzeren toegangshek is origineel vijftiende-eeuws. Aan de zeekant ligt een grote kasteeltuin.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • (en) Officiële website
Zie de categorie Dunrobin Castle van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.