Willem van Cumberland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Willem Augustus van Cumberland

Willem Augustus van Groot-Brittannië, Nederlandse aanduiding van Prince William, Duke of Cumberland, (Londen, 26 april 1721 – aldaar, 31 oktober 1765) was een Brits generaal.

Willem Augustus van Groot-Brittannië diende bij de marine en bij het landleger en werd luitenant-generaal en kapitein-generaal. Hij vocht onder meer in de Zuidelijke Nederlanden als commandant van de gemeenschappelijke legers van Engeland, Holland, Oostenrijk en Hannover en nam deel aan de Slag bij Fontenoy in 1745. Als militair gaf hij blijk van moed en beslistheid.

Nadien bestreed Willem met succes de jacobieten in de Slag bij Culloden in 1746. Vanwege zijn uiterst strenge afrekening met de jacobieten kreeg hij de bijnaam "Butcher Cumberland" (Slager Cumberland). Ter ere van deze overwinning componeerde Händel het oratorium Judas Maccabeüs, met als bekendste deel "See the conquering hero comes", dat in hedendaags Nederland bekend is als het kerklied U zij de glorie. In 1747 leidde hij de Brits-Hollands-Oostenrijkse coalitie tegen Lodewijk XV van Frankrijk in de Slag bij Lafelt tijdens de Oostenrijkse Successieoorlog. Hij nam deel aan de Zevenjarige Oorlog maar leed een belangrijke nederlaag in de Slag bij Hastenbeck op 26 juli 1757. Hij trok zich uit het militaire leven terug en hield zich daarna bezig met politiek en paardenraces..

Hij was een zoon van koning George II van Groot-Brittannië en Caroline van Brandenburg-Ansbach. In 1726 werd hij hertog van Cumberland, markies van Berkhamstead, graaf van Kennington, etc. Hij bleef ongehuwd.

Literatuur[bewerken | bron bewerken]

  • Charteris, Evan: William Augustus, Duke of Cumberland and the seven years' war, London 1925
  • Oates, Jonathan: Sweet William or the Butcher? The Duke of Cumberland and the '45, Barnsley 2008
  • Philipps, Wolfgang: Welfen-Prinz Wilhelm August: Lieblingssohn und schottisches Hassbild, in: Lehrter Land & Leute: Magazin zur Geschichte, Kultur und Heimatkunde, Vol. 41 (2014), p. 35 – 37
  • Whitworth, Rex: William Augustus, Duke of Cumberland: a life, London 1992

Referenties[bewerken | bron bewerken]

Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel William Augustus, Duke of Cumberland op de Duitstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.

Zie de categorie Prince William Augustus, Duke of Cumberland van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.