Milton Keynes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Milton Keynes (borough))
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor de gelijknamige civil parish, zie Milton Keynes (civil parish).
Milton Keynes
Unitary authority in Engeland Vlag van Engeland
EnglandMiltonKeynes.png
Situering
Land Engeland
Status unitary authority
Regio South East England
Algemeen
Oppervlakte 308,6 km²
Inwoners (2001) 207.057 (671 /km²)
ONS-code 00MG
Portaal  Portaalicoon   Verenigd Koninkrijk

Milton Keynes (uitgesproken als mill-tun kiens) is een stad in het zuidoosten van Engeland op ongeveer 80km van Londen en ongeveer midden tussen Oxford en Cambridge. De stad wordt bestuurd door de Borough of Milton Keynes, waarvan de stad een unitary authority is dat in graafschap Buckinghamshire ligt.

Oorsprong[bewerken]

De Nieuwe Stad werd ontworpen in 1967 en is opzettelijk gesitueerd in het gebied dat begrensd wordt door Londen, Birmingham, Nottingham, Oxford en Cambridge. Milton Keynes is de grootste van de zogenaamde new towns die in de jaren 60 van de 20e eeuw werden gebouwd voor de stedelijke uitbreidingen in Zuidoost-Engeland. Toen Milton Keynes werd gesticht, woonden er circa 60.000 mensen in het gebied van wat nu de Borough is. In 2001 woonden er ongeveer 210.000 personen, en de planning is dat in 2030 er ongeveer 320.000 mensen wonen.

Het oorspronkelijke ontwerp en de realisatie hiervan werd opgedragen aan de Milton Keynes Development Corporation. Deze organisatie werd echter begin jaren 80 van de 20e eeuw opgeheven.

Etymologie en ontstaan[bewerken]

Milton Keynes is vernoemd naar een dorp dat in de Nieuwe Stad lag en zo heette. In 1991 werd ter onderscheiding tussen de stad en het oorspronkelijke dorp de naam van de laatst genoemde gewijzigd in Middleton.

Het is een misvatting dat de plaats een gemeente zonder historie is. De plaats is ontstaan uit enkele plaatsen met een eerbiedwaardige geschiedenis. Milton Keynes is ontstaan uit enkele dorpen, die hieronder beschreven worden.

Plaatsen waaruit Milton Keynes is ontstaan[bewerken]

 • Bancroft Park
 • Bletchley
  • De huidige naam Bletchley is afgeleid van het Angelsaksische Blæcca's wood. De plaats is vooral bekend door Bletchley Park, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog onderdak bood aan de Government Code and Cypher School. Hier werd de beroemde Enigmacode gekraakt (samen met nog een aantal andere codes die door hogere staven werden gebruikt). Hier werd vermoedelijk 's werelds eerste computer gebruikt, Colossus genaamd. Bletchley Park is nu een museum.
 • Bradwell Abbey and Bradwell Village
 • Broughton
 • Fenny Stratford
 • Great Linford
 • Loughton
 • Milton Keynes Village (nu: Middleton)
  • Van dit dorp is de naam van de Nieuwe Stad afgeleid. Het oorspronkelijke dorp is nog goed zichtbaar in de stad. Om onderscheid te maken tussen dorp en stad, veranderde het dorp de naam in Middleton, (zoals de plaats was aangegeven op kaarten van rond 1700).
 • New Bradwell
 • Shenley Brook End, Shenley Church End, Shenley Lodge and Shenley Wood
 • Simpson
 • Stantonbury
 • Stony Stratford
 • Tattenhoe
 • Walton
 • Willen (afgeleid van wilgen)
 • Wolverton
 • Woolstones (tweelingdorp Little Woolstone en Great Woolstone)
 • Woughton on the Green

Andere plaatsen die deel uitmaken van district Milton Keynes zijn: Castlethorpe, Clifton Reynes, Dunstable, Hanslope, Newport Pagnell en Olney.

Cultuur[bewerken]

De stad heeft een theater/concertzaal van 750 plaatsen. Het theater heeft een origineel hoogstandje, de 3e ring (gallery) kan omhoog worden getild om een kleinere, intiemere zaal te creëren voor kleinere producties.

Verder heeft Milton Keynes:

Partnersteden[bewerken]

Hoewel er officieel geen stedenband bestaat tussen Almere en Milton Keynes, onderhouden beide steden al langere tijd intensieve contacten.

Geboren[bewerken]

Sport[bewerken]

Milton Keynes huisvest het Nationaal Badmintoncentrum en het Nationale Hockeystadion. Daarnaast speelt in Milton Keynes de voetbalclub Milton Keynes Dons FC (doorgaans MK Dons genoemd). MK Dons ontstond nadat Wimbledon FC uit Londen naar Milton Keynes verhuisde. Deze club ging ter ziele en de plaats in de competitie werd overgenomen door MK Dons. In het stadion van de club worden drie wedstrijden van het Wereldkampioenschap rugby 2015 gespeeld.

De stad heeft ook een indoorskibaan. Milton Keynes is ook de thuisbasis van het Red Bull Racing Formule 1 team.

In 2014 was Milton Keynes de gastheer voor de eerste wereldbeker manche veldrijden in de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk.

Trivia[bewerken]

 • Marshall Amplification, een fabrikant van versterkers en luidsprekers die erg geliefd is bij rock- en heavymetalbands, heeft zijn fabriek in Bletchley. Het maakte een eenmalige versterker (met een volumeknop die tot 11 ging) voor de rockumentary This Is Spinal Tap.
 • Het treinstation is in de film Superman IV: The Quest for Peace gebruikt als setting voor het gebouw van de Verenigde Naties. Ook enkele andere gebouwen in de stad zijn voor deze film gebruikt.[1]

Verkeer[bewerken]

Spoorwegen[bewerken]

Milton Keynes heeft vijf stations. Op de noord-zuidas liggen de stations Bletchley (in het zuiden van de stad), Milton Keynes Central, en Wolverton (in het noorden). De intercity's tussen Birmingham en Londen stoppen meestal op Milton Keynes Central. Op de treinlijn Bletchley - Bedford liggen de stations Bletchley en Fenny Stratford en Bow Brickhill (beide in het zuidoosten).

Wegen[bewerken]

Milton Keynes ligt aan de M1, A5, A421, A422 en A509.

Luchtvaart[bewerken]

Vliegvelden in de buurt zijn Luton (50 km; internationaal vliegveld), Coventry Airport (72 km; internationaal vliegveld), Birmingham Airport en East-Midlands Airport (beide zo'n 100 km) en Cranfield (10 km; wordt slechts voor vlieglessen en privévluchten gebruikt).

Waterwegen[bewerken]

Het Grand Union Canal stroomt door de stad.

Externe links[bewerken]