Batoemi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Batoemi
ბათუმი
Stad in Georgië Vlag van Georgië
Batoemi
Batoemi
Situering
Regio Adzjarië
Coördinaten 41° 38′ NB, 41° 38′ OL
Algemeen
Inwoners 122.500
Foto's
Opera
Opera
Centraal Batoemi
Centraal Batoemi
Oud gebouw in Batoemi
Oud gebouw in Batoemi
Het strand van Batoemi is zeer geliefd in de GOS-landen
Het strand van Batoemi is zeer geliefd in de GOS-landen
Het strand
Het strand
Portaal  Portaalicoon   Georgië

Batoemi (ook Batoem, Batumi of Batoum, Georgisch: ბათუმი) is een stad in het zuidwesten van Georgië aan de Zwarte Zee dicht bij de Turkse grens. Het is de hoofdstad van Adzjarië, een autonome republiek in Zuidwest-Georgië. De stad is gelegen op de plaats van een oude Griekse kolonie en is een belangrijk aardolieraffinage- en scheepvaartcentrum. De bevolking wordt geschat op circa 137.000 inwoners.

Economie[bewerken]

Batoemi is het eindpunt van een spoorweg door de Kaukasus en een eindpunt van een belangrijke oliepijpleiding. De stad ligt in een subtropische streek, rijk aan citrusvruchten en thee. De industrieën zijn onder andere olieraffinaderijen, scheepsbouw, voedselverwerking en lichte productie. Over de kustweg en door Batoemi loopt ook de belangrijkste transportroute naar Turkije waar ook door verkeer van en naar Armenië en Azerbeidzjan veel gebruikt van wordt gemaakt. Door de slechte verstandhouding met buurlanden Rusland en Armenië is het land grotendeels aangewezen op import uit Turkije en Oekraine via de haven en kustsnelweg van Batoemi.

Demografie[bewerken]

In Batoemi komen alle belangrijke godsdiensten van de Kaukasus voor; er is een gemengde bevolking van katholieken, aanhangers van de Georgisch-orthodoxe Kerk en Apostolische Kerk, moslims en joden.

Bezienswaardigheden[bewerken]

De belangrijkste bezienswaardigheid is de boulevard van Batoemi, een kilometerslange baan langs het kiezelstrand met her en der restaurants en bars. De stad en haar strand golden als de zuidelijkste (en dus warmste) van de Sovjet-Unie. In de laatste decennia van de SU groeide Batoemi dan ook uit tot de belangrijkste zon-zee-strand bestemming voor de "communistische" jeugd. Tegenwoordig is de stad nog altijd populair, vooral onder jeugdige Georgiërs en Turken. Wel is het er een stuk rustiger geworden sinds de grens met Rusland is gesloten.

De stad zelf maakt anno 2012 een transformatie door: de oude buurten in het centrum worden in rap tempo gerenoveerd en deels gesaneerd. Hierbij zijn veel monumentale panden verdwenen, maar in de Turkse buurt en rond het plein zijn nog veel goed bewaarde historische panden te bezichtigen. Bezienswaardigheden zijn onder andere het Ajar-museum en de botanische tuinen, een aquarium (het enige in de vroegere Sovjet-Unie). Bovendien zijn er diverse resorts aan de kust van de Zwarte Zee waarvan een groot deel, dat uit de Sovjet-tijd stamt, echter in vervallen staat verkeert. Na het verwijderen van de voormalige corrupte leider Aslan Abasjidze in mei 2004, wordt echter hard gewerkt om het gebied weer aantrekkelijk te maken voor toerisme. Er verschijnen overal langs de boulevard gigantische classicistische en glazen torenflats voor luxe hotels. Tegelijkertijd heeft de stad echter ook enkele sloppenwijken, waar gaten in de straat van meters in diameter liggen. Dit heeft ertoe geleid dat de bestrating van de stad volledig opnieuw moet worden aangelegd. Men is hiermee begonnen rond het centrum.

Geschiedenis[bewerken]

Batoemi is sinds de 11e eeuw bekend vanwege zijn vestingwerken. De stad maakt deel uit van Georgië sinds de middeleeuwen. Het kwam onder Turkse heerschappij in de 16e eeuw en werd ingenomen door Rusland in 1878 overeenkomstig het Verdrag van San Stefano tussen Rusland en het Ottomaanse Rijk, dat op 23 maart van dat jaar werd bekrachtigd. Jozef Stalin was in 1901 in de stad om stakingen te organiseren.

De onrust tijdens Eerste Wereldoorlog leidde ertoe dat Batoemi in april 1918 opnieuw in Turkse handen kwam. Daarna werd het Brits bezit van december 1918 tot juli 1920. Kemal Atatürk stond de stad af aan de Bolsjewieken onder leiding van Lenin, op voorwaarde dat het een autonome status zou krijgen. Toen de Sovjet-Unie instortte, werd Aslan Abasjidze benoemd tot hoofd van de regering van Adzjarië. Aan zijn corrupte bewind kwam een einde na de Rozenrevolutie waarbij Micheil Saakasjvili tot president van Georgië werd gekozen.

In 2007 werd door Saakasjvili het Grondwettelijke Hof van Georgië van Tbilisi naar Betoemi verplaatst in een poging de stad meer bij de rest van Georgië te betrekken en de ontwikkeling van de stad te ondersteunen.

Stedenbanden[bewerken]

Geboren[bewerken]

Galerie[bewerken]

Zie ook[bewerken]