Batoemi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Batoemi
ბათუმი
Stad in Georgië Vlag van Georgië
Vlag van Batoemi Wapen van Batoemi
Batoemi (Georgië)
Batoemi
Situering
Regio Adzjarië
Coördinaten 41° 38′ NB, 41° 38′ OL
Algemeen
Inwoners Gestegen 152.839 (2014)
Foto's
Centraal Batoemi
Centraal Batoemi
Oud gebouw in Batoemi
Oud gebouw in Batoemi
Het strand
Het strand
Portaal  Portaalicoon   Georgië

Batoemi (ook Batoem, Batumi of Batoum, Georgisch: ბათუმი) is een stad in het zuidwesten van Georgië aan de Zwarte Zee dicht bij de Turkse grens. Het is de hoofdstad van Adzjarië, een autonome republiek in Zuidwest-Georgië. De stad is gelegen op de plaats van een oude Griekse kolonie en is een belangrijk aardolieraffinage- en scheepvaartcentrum.

Geschiedenis[bewerken | bron bewerken]

Batoemi is sinds de 11e eeuw bekend vanwege zijn vestingwerken. De stad maakt deel uit van Georgië sinds de middeleeuwen. Het kwam onder Ottomaanse heerschappij in de 16e eeuw. In de 18de eeuw werd de Georgische bevolking geïslamiseerd en sindsdien profileert zij zich als 'Adjaren'. De provincie werd geannexeerd door Rusland in 1878 overeenkomstig het Verdrag van San Stefano tussen Rusland en het Ottomaanse Rijk, dat op 23 maart van dat jaar werd bekrachtigd. Jozef Stalin was in 1901 in de stad om stakingen te organiseren, die eindigden met een fusillade van stakers bij de oliebronnen van Edmond de Rothschild.

De onrust na de Eerste Wereldoorlog leidde ertoe dat Batoemi in april 1918 opnieuw in Turkse handen kwam. Daarna bezette Groot-Brittannië het gebied van december 1918 tot juli 1920. Bij het Verdrag van Kars stond de nieuwe leider van Turkije Kemal Atatürk de provincie in ruil voor het behoud van de de eveneens bezette provincie Kars af aan de Russische bolsjewieken, op voorwaarde dat het een autonome status zou krijgen. Toen de Sovjet-Unie in 1990 instortte, werd Aslan Abasjidze benoemd tot hoofd van de regering van Adzjarië. Aan zijn corrupte bewind kwam een einde na de Rozenrevolutie waarbij Micheil Saakasjvili tot president van Georgië werd gekozen. Inmiddels was in Adzjarië een afscheidingsbeweging actief geworden, die de toezegging van provinciale autonomie verkreeg. In 2007 werd door Saakasjvili het Grondwettelijk Hof van Georgië van Tbilisi naar Batoemi verplaatst in een poging de stad meer bij de rest van Georgië te integreren.

Demografie[bewerken | bron bewerken]

In de Sovjetperiode nam het inwonersaantal van Batoemi continu toe. In 1989 telde de stad bijna 137.000 inwoners. Dit aantal daalde echter tot 122.000 personen in 2002. Nadien trad weer een verhoging op: in 2014 telde de stad officieel 152.839 inwoners, terwijl het inwonersaantal in 2019 op een maximum van 166.000 personen werd geschat.

Bevolkingsontwikkeling van Batoemi[1]
Jaar 1886 1897 1926 1959 1970 1979 1989 2002 2014 2019
Inwoners Gestegen 14.803 Gestegen 28.508 Gestegen 48.474 Gestegen 82.328 Gestegen 100.603 Gestegen 122.815 Gestegen 136.609 Gedaald 121.806 Gestegen 152.839 Gestegen ±166.000

Religie[bewerken | bron bewerken]

Een groep moellahs in Batoemi (c. 1910)
Een Georgisch-Orthodoxe Kerk in Batoemi

In Batoemi komen alle belangrijke godsdiensten van de Kaukasus voor; er is een gemengde bevolking van katholieken, aanhangers van de Georgisch-Orthodoxe Kerk (70,4%) en Apostolische Kerk (0,6%), moslims (26%) en joden. Ongeveer 4.000 personen hadden in de volkstelling van 2014 geen religie (2,7%).

Economie[bewerken | bron bewerken]

In 1883 kocht de Rothschild familie de Batum Oil Refining and Trading Company. Het oliebedrijf kreeg met de kapitaalkrachtige familie veel geld om de activiteiten sterk uit te breiden. Ze investeerden in een spoorlijn naar Bakoe, olieopslagtanks, raffinaderijen en maakte van de stad een van de grootste oliehavens van die tijd. Batoemi is nog steeds het eindpunt van een spoorweg door de Kaukasus en een eindpunt van een belangrijke oliepijpleiding. De industrieën zijn onder andere olieraffinaderijen, scheepsbouw, voedselverwerking en lichte productie.

Over de kustweg en door Batoemi loopt ook de belangrijkste transportroute naar Turkije waar ook door verkeer van en naar Armenië en Azerbeidzjan veel gebruik van wordt gemaakt. Door de slechte verstandhouding met buurland Rusland is het land grotendeels aangewezen op import uit Turkije en Oekraïne via de haven en kustsnelweg van Batoemi.

De stad ligt in een subtropische streek, rijk aan citrusvruchten en thee.

Bezienswaardigheden[bewerken | bron bewerken]

De belangrijkste bezienswaardigheid is de boulevard van Batoemi, een kilometerslange baan langs het kiezelstrand met restaurants en bars. De stad en haar strand golden als de zuidelijkste (en warmste) van de Sovjet-Unie. In de laatste decennia van de Sovjet-Unie groeide Batoemi dan ook uit tot de belangrijkste zon-zee-strandbestemming voor de communistische jeugd. De stad geniet populariteit vooral onder jeugdige Georgiërs en Turken. Wel is het er rustiger sinds de grens met Rusland is gesloten.

De stad zelf maakte vanaf 2010 een transformatie door: de oude buurten in het centrum werden in rap tempo gerenoveerd en deels gesaneerd. Hierbij zijn veel monumentale panden verdwenen, maar in de Turkse buurt en rond het plein zijn goed bewaarde historische panden te bezichtigen. Bezienswaardigheden zijn onder andere het Ajarmuseum, de botanische tuinen en een aquarium (het enige in de toenmalige Sovjet-Unie). Bovendien zijn er diverse resorts aan de kust van de Zwarte Zee waarvan een deel in vervallen staat verkeert. Na het afzetten van Aslan Abasjidze in mei 2004, werd hard gewerkt om het gebied weer aantrekkelijk te maken voor het toerisme. Er verschenen langs de boulevard hoge classicistische en glazen torenflats voor luxe hotels. Tegelijkertijd heeft de stad enkele sloppenwijken.

Sport[bewerken | bron bewerken]

Dinamo Batoemi is de belangrijkste voetbalclub van Batoemi. Hij won in 1998 de Georgische voetbalbeker. Dinamo Batoemi speelt zijn wedstrijden in het Batoemistadion.

Stedenbanden[bewerken | bron bewerken]

Geboren[bewerken | bron bewerken]

Galerie[bewerken | bron bewerken]

Zie ook[bewerken | bron bewerken]

Zie de categorie Batumi van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.