Democratische Republiek Georgië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
საქართველოს დემოკრატიული რესპუბლიკა
 Transkaukasische Federatieve Republiek 1918 – 1921 Georgische Socialistische Sovjetrepubliek 
Turkije 
Flag of Georgia (1918–1921).svg Coat of Arms of the Democratic Republic of Georgia (1918 document) crop.png
Kaart
Democratic Republic of Georgia (en).svg
Algemene gegevens
Hoofdstad Tbilisi
Oppervlakte 107.600 km²
Bevolking 2,500,000 (1919)
Talen Georgisch
Religie(s) Georgisch-Orthodoxe Kerk

De Democratische Republiek Georgië (DRG; Georgisch: საქართველოს დემოკრატიული რესპუბლიკა, Sakartvelos Demokratiuli Respublika), 19181921, was de eerste moderne republiek van Georgië.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De DRG kwam op 26 mei 1918 voort uit de Transkaukasische Federatieve Republiek, die in april 1918 werd opgericht na de val van tsaristisch Rusland als gevolg van de Russische Revolutie van 1917. Van meet af aan stond het bestaan van de mensjewistische DRG onder druk van vijandelijkheden uit alle richtingen, maar ook intern van bolsjewieken. Het vocht in de eerste twee jaar tegen het Witte Leger van Anton Denikin om de controle over Abchazië. In het zuiden tegen de Armenen, in het zuidwesten claimden de Turken Adzjarië en delen van Samtsche-Dzjavacheti en claimde de Democratische Republiek Azerbeidzjan oostelijke delen van de republiek. In mei 1920 werd de soevereiniteit van de DRG door Sovjet-Rusland erkend met het Verdrag van Moskou en werden de bestaande grenzen tussen beide erkend, waarbij Georgië de onderdrukking van bolsjewieken moest staken. Internationale erkenning van de republiek bleef echter achter. Pas in januari van 1921 werd de republiek door de westerse geallieerden de jure erkend, maar werd het land geweigerd om toe te treden de Volkenbond.[1]

In februari 1921 werd de Georgische republiek echter alweer binnengevallen door het Rode Leger van de RSFSR nadat het een bolsjewistische boerenopstand in het zuiden van de DRG had geïnitieerd. Na de overwinning van de Sovjets op de Georgiërs werd de staat eind februari 1921 opgeheven en werd de Georgische Socialistische Sovjetrepubliek uitgeroepen. Het Verdrag van Kars met Turkije beslechtte vervolgens het langlopende territoriale conflict rond Adzjarië. Dit werd een autonoom onderdeel van de Georgische SSR. In ruil daarvoor kreeg Turkije de districten Artvin en Ardahan waar de Georgiërs een claim op hadden. In 1922 ging de Georgische SSR op in de Trans-Kaukasische Federatie die in 1936 alweer opgeheven werd waardoor de Georgische SSR een aparte republiek binnen de Sovjet-Unie werd.

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

De DRG had grenzen met Rusland, de Bergrepubliek van de Noordelijke Kaukasus, Turkije, Armenië en Azerbeidzjan Het had een landoppervlakte van 107.600 km² en 2,5 miljoen inwoners. Net als nu was de hoofdstad Tbilisi en de officiële taal Georgisch. De jonge staat werd in haar korte bestaan zowel intern als extern continue bedreigd, waardoor het zich uiteindelijk niet staande kon houden. Het gebrek aan internationale steun was hierin uiteindelijk doorslaggevend.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]