Enver Pasja

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Enver Pasja

Ismail Enver Pasja (Istanboel, 22 november 1881Doesjanbe (Tadzjikistan), 4 augustus 1922) was een Ottomaanse militaire officier en een leider van de Jonge Turken-revolutie van 1908. Hij werd de belangrijkste leider van het Ottomaanse rijk in zowel de Balkanoorlogen (1912–13) als in de Eerste Wereldoorlog (1914–18). In de loop van zijn carrière stond hij bekend onder steeds hogere titels toen hij door militaire rangen steeg, waaronder Enver Efendi (انور افندي), Enver Bey (انور بك) en ten slotte Enver Pasja, waarbij 'pasja' de eretitel was die Ottomaanse militaire officieren behaalden op promotie naar de rang van Mirliva (generaal-majoor).

Hij bestreed als militair de Grieken en de Macedoniërs en in 1906 maakte hij deel uit van de nationalistische groepering Jong-Turken, die twee jaar later na een machtsgreep de grondwet van 1876 in ere herstelde. Enver weerhield een jaar later (in 1909) nog een contrarevolutie van Sultan Abdülhamit II en hij streed ook nog in de Italiaans-Turkse Oorlog en tijdens de Balkanoorlog. Hij heroverde Edirne op de Bulgaren. In 1911 was hij een van de hoofdopdrachtgevers van de Armeense Genocide[1][2][3] en daarmee verantwoordelijk voor de dood van 800.000 tot 1,8 miljoen Armenen.[4][5][6][7]

Op 23 januari 1913 pleegde hij een staatsgreep waardoor het constitutionele bewind moest wijken voor een feitelijke dictatuur van het driemanschap Enver, Djemal en Talaat Pasja. Hij werd in 1914 in de regering-Talaat minister van Oorlog en opperbevelhebber van het leger.

In 1918 zette hij het panturkistische Leger van de Islam op dat vocht in de Zuidelijke Kaukasus. Na de overwinning van de geallieerden vluchtte hij naar Centraal-Azië. Daar wierp hij zich op als de verdediger van de emir van Boechara en organiseerde er de nationalistisch-islamitische Basmatsjiopstand tegen de Bolsjewieken, uitgaande van zijn panturkistische idee. Hij werd emir van Turkestan, dat tot 1921 zelfstandig bleef.

Enver Pasja sneuvelde tegen de Russen op 40-jarige leeftijd. Op welke manier en waar hij precies om het leven kwam is onbekend. Volgens de Armenen zou hij zijn gedood met een pistoolschot door een Armeniër die een Basjkiers sovjetregiment leidde in een verrassingsaanval. Sommige Armeense bronnen spreken daarbij van de Karabachse commandant Hakob Melkumian (Yakov Melkumov/Agop Melkumian/Jakob Melkoemjan). Volgens andere bronnen werd hij doodgeschoten terwijl hij een aanval leidde op een mitrailleurnest. Weer andere bronnen spreken dit tegen omdat Enver zoiets roekeloos nooit zou doen.

In 1996 werden zijn beenderen vervoerd naar Turkije, waar ze werden begraven in Istanboel.


Zie de categorie Enver Pasha van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.