Nagorno-Karabach

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dağlıq Qarabağ
Nagorno-Karabach,
Լեռնային Ղարաբաղ, Արցախ
Vlag van Nagorno-Karabach
(Details)
Wapen van Nagorno-Karabach
(Details)
Location Artsakh en.png
Basisgegevens
Talen Armeens
Hoofdstad Stepanakert (Azerbeidzjaans: Xankəndi)
Regeringsvorm Presidentiële republiek
Religie Armeens-Apostolisch
Oppervlakte 11.430 [1] km²
Inwonertal 144.700 (01-01-2012)[2](12,6 inw./km²)

137.737 (2005[3])

Overige
Volkslied Vrij en onafhankelijk Artsach
Motto Wij zijn onze bergen
Munteenheid Dram (AMD)
UTC +4
Nationale feestdag 2 september (onafhankelijkheidsdag)
Web | Code | Tel. .am | NKR | +374 47
Topografie
Kaart van Nagorno-Karabach.
Kaart van Nagorno-Karabach.
Portaal  Portaalicoon   Landen & Volken
Nagorno-Karabach

Nagorno-Karabach of Opper-Karabach (Armeens: Լեռնային Ղարաբաղ, Lernajin Gharabagh, Azerbeidzjaans: Dağlıq Qarabağ of Yuxarı Qarabağ) (historische naam Artsach[4]) is een regio in de Zuidelijke Kaukasus. Het gebied behoort formeel tot Azerbeidzjan, maar de facto is het een onafhankelijke republiek. Azerbeidzjan heeft geen enkele zeggenschap in de regio en er is sprake van Armeense invloed op het bestuur.[5]

Ten tijde van de Sovjet-Unie was Nagorno-Karabach een etnisch Armeense autonome oblast van de Azerbeidzjaanse SSR. Met het uiteenvallen van de Sovjet-Unie heeft Nagorno-Karabach zich op 2 september 1991 onafhankelijk verklaard. De internationale gemeenschap en zelfs Armenië erkennen de onafhankelijkheid van Nagorno-Karabach formeel niet, omdat men de huidige vredesonderhandelingen tussen Armenië en Azerbeidzjan wil bevorderen.[6] In deze onderhandelingen staat de status van Nagorno-Karabach centraal.

De hoofdstad van Nagorno-Karabach is Stepanakert. De voormalige oblast Nagorno-Karabach werd volledig omgeven door Azerbeidzjan. Nagorno-Karabach grenst verder ook aan Armenië en Iran.[7]

Geografie[bewerken]

Landschap bij de gemeente Karmirshuka.

Nagorno-Karabach ligt in het uiterste zuiden van de Kleine Kaukasus, op het aardrijkskundige gebied Karabach. In oosten hiervan, tot aan de rechteroever van de rivier Koera ligt de laagvlakte van Karabach (Laag-Karabach). In het westen is Opper-Karabach, dat uiterst bergachtig en hobbelig is. In het westen van Nagorno-Karabach strekt zich van noord tot zuid het Artsach- of Karabachbergketen. Tussen de gewesten Sjahoemian en Mardakert is het Mrrawgebergte. De hoogste bergtoppen zijn:

 • Gomsjasar, 3.724 m
 • Mrav, 3.341 m
 • Koesanats ("Maagdenberg"), 2.832 m
 • Mets Qirs, 2.724 m
 • Diezapajt, 2.476 m

De hoge gebergten zijn de oorsprong van snelstromende rivieren, die gedurende eeuwen uitgestrekte valleien, vaak ook wel diepe ravijnen hebben gevormd. Deze valleien zijn de plaatsen waar het grootste deel van de bevolking is gecentreerd. De grootste rivier is Tartar, waarop het Sarsangreservoir is gebouwd. Andere rivieren zijn:

 • Chatsjenaget
 • Karkar
 • Hagari

Nagorno-Karabach bevindt zich op een seismisch actieve zone.

Klimaat[bewerken]

Nagorno-Karabach heeft een gematigd subtropisch klimaat. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur is +11°C. De warmste zonnige maanden zijn juli en augustus met respectievelijk +22°C en +21°C gemiddeld temperatuur. In de wintermaanden schommelt de temperatuur tussen -1 - 0°C. Op de hooglanden kan het 's winters behoorlijk koud en sneeuwachtig zijn. Het minimum van de temperatuur is dan -23°C. Het maximum van de temperatuur is 's zomers respectievelijk 32-37°C en 40°C op de hooglanden en de valleien. De jaarlijkse hoeveelheid neerslag bedraagt op de hooglanden 560–840 mm, op de rest van het land: 410–480 mm. In de lentemaanden mei en juli, wanneer de meeste neerslag valt, komen stortvloed en hagelslag vaak voor. Overigens is het weer op de hooglanden 100-125 dagen per jaar mistig.

Natuur[bewerken]

De top van de Murov (3.341 m) in het noorden van het land

Ruim 35% van het grondgebied van Nagorno-Karabach is bedekt met wouden. Dit zijn voornamelijk de hooglanden (gebieden op een hoogte van 1.500-2.250 m). Er komen nog overal in het land oude bossen van moerbeibomen voor: een getuigenis van zijdecultuur, dat vanouds de hoofdbezigheid van Karabachers is geweest. De uitlopers van de gebergten zijn verder bedekt met struiken en weilanden. De laaglanden in het oosten zijn semiwoestijnachtig. Er komen ook vaak kale rotsopeenhopingen voor (bijvoorbeeld in het westen van Diezak). Het dierenrijk van Nagorno-Karabach bestaat onder andere uit bruine beren, herten, gemzen, lynxen.

Bijzonderheden[bewerken]

Nagorno-Karabach wordt tot op heden nog door geen enkel land erkend, ook niet door Armenië zelf. Echter, om naar Nagorno-Karabach te reizen hebben mensen wel een visum nodig.

Verkeer en vervoer[bewerken]

Tussen Azerbeidzjan en Nagorno-Karabach is geen verkeer mogelijk. De grens tussen Nagorno-Karabach en Armenië is open en het verkeer in beide richtingen is vrij. Vanuit Armenië loopt de snelweg A 312 van de Armeense stad Goris, via de Lachin-corridor, naar Sjoesja en Stepanakert. Sinds 2008 al is er sprake van dat de luchthaven van Stepanakert, die sinds de wapenstilstand niet meer heeft gefunctioneerd, heropend zou worden[8]. Dit is tot op heden niet het geval.

Reizen naar Nagorno-Karabach[bewerken]

Armeense staatsburgers en burgers van GOS-landen hebben geen visum nodig voor Nagorno-Karabach. Voor staatsburgers van andere landen geldt formeel een visumplicht. Het visum is overigens aan de grens, dan wel bij de vertegenwoordigingen van Nagorno-Karabach in Jerevan, Washington, Parijs, Berlijn en Moskou, gemakkelijk verkrijgbaar. Omdat de grenscontroles zo weinig voorstellen, wordt men veelal pas in Nagorno-Karabach naar het visum gevraagd.

Eten en drinken[bewerken]

Traditionele zjengalbroodjes

Bezienswaardigheden[bewerken]

Bekende Karabachers[bewerken]

Externe links[bewerken]

officiële websites

nieuwsbladen

toerisme

Bronnen en verwijzingen[bewerken]

 1. (en) STAT-NKR, de Nationale Statistische Dienst van de Republiek Nagorno-Karabach (p. 6). Zie ook: Grondwet van de RNK, artikel 142
 2. (en) STAT-NKR, de Nationale Statistische Dienst van de Republiek Nagorno-Karabach (p. 7)
 3. Results of 2005 census of the Nagorno-Karabakh Republic
 4. De grondwet van Nagorno-Karaach stelt beide benamingen gelijkwaardig.
 5. Rijksoverheid.nl Algemeen ambtsbericht Armenië, augustus 2010, p 17
 6. Day.az, Sabina Freizer: "EU member-states recognize territorial integrity of Azerbaijan, which does not mean, however, that they are against ensuring right of Nagorno Karabakh residents for definition of their future status", 10 july 2008
 7. Nagorno-Karabakh – conflict unfreezing Ośrodek Studiów Wschodnich 26 oktober 2011
 8. Karabakh-Open, First Yerevan-Stepanakert flights will be launched