Vorstendom Chatsjen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Chatsjen
Artsach
 Zakariden
 Koninkrijk Georgië
821 – 1828 Keizerrijk Rusland 
Hasan-Jalal coat of arms.gif
Wapenschild van de familie Hasan-Jalalian
Algemene gegevens
Hoofdstad Gandzasar
Tsar
Haterk
Talen Armeens
Religie(s) Armeens-apostolische Kerk
Regering
Regeringsvorm Vorstendom, Koninkrijk
Dynastie Chatsjen,
Aranshahik,
Hasan-Jalalian
Dophian
Staatshoofd vorst, koning, prins, melik
Geschiedenis
- Sahl Smbatian 821
- 1000 Koninkrijk Artsach-Chatsjen
- 1828

Chatsjen (Armeens: Խաչեն, Grieks: Χατζιένη) was een middeleeuws Armeens vorstendom[1] in het huidige Nagorno-Karabach van 821 tot 1828. De naam van het vorstendom stamt af van een gelijknamige slot en verving vaak de eigenlijke naam van het land – Artsach. De oprichter van dit vorstendom was Sahl Smbatian, die bekendstaat om zijn succesvolle slagvelden tegen het Arabische leger. Sahl Smbatian was een afstammeling van het oude vorstenhuis van Syunik. In 822 trouwde zijn zoon Adernerseh I met Smpram Mihranian, de laatste erfgenaam van het vorstenhuis van Gardman.

Chatsjen speelde vanaf de 10e eeuw een belangrijk rol in de politieke geschiedenis van Armenië en de regio. De Byzantijnse keizer Constantijn VII Porphyrogennetos had toen diplomatieke betrekkingen met de vorsten van Chatsjen en adresseerde zijn brieven aan hen met de opschrift "Aan de prins van Chatsjen, Armenië"[2].

Van de 11e tot de 13e eeuw was Chatsjen-Artsach een koninkrijk. Aanvankelijk werd de zuidelijke deel ervan, Dizak, bestuurd door het vorstenhuis Aranshahik, die van de oude koningen van Kaukasisch Albanië afstamde. Onder Djalal I (1214-1266), die met Mamkan van Dizak trouwde, werd dit prinsdom ook bij het Koninkrijk Artsach aangesloten.

Van de 16 tot het begin van de 19e eeuw werd Nagorno-Karabach bestuurd door vijf takken van het vorstenhuis Chatsjen. Een van de laatste vorsten van Chatsjen, Melik-Daniël Hasan-Jalalian is begraven in Sjoesja, waar hij waar door Ibrahim Khan in 1871 vermoord werd.

Five principalities of karabakh.png

Zie ook[bewerken]

Bron[bewerken]