Regering in ballingschap

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Een regering in ballingschap is een politieke entiteit die beweert de wettelijke regering te zijn van een land, maar deze macht niet kan uitvoeren om verscheidene redenen. Om die reden verblijft ze in een ander land. Regeringen in ballingschap handelen meestal in de veronderstelling eens terug te keren naar het thuisland om opnieuw de macht uit te oefenen. In sommige gevallen worden de aanspraken van een regering in ballingschap erkend door (een deel van) de internationale gemeenschap, in andere gevallen is er weinig verschil met een in het buitenland verblijvende oppositiegroep. Ook de mate waarin dergelijke regeringen georganiseerde onderdelen hebben zoals ministeries, varieert.

Deze regeringen verschijnen meestal tijdens een oorlogsperiode. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen vele landen werden bezet door nazi-Duitsland, weken vele regeringen en monarchen – waaronder koningin Wilhelmina en de Nederlandse regering – uit naar het Verenigd Koninkrijk, in plaats van zich over te geven aan de bezetter.

Huidige regeringen in ballingschap[bewerken | brontekst bewerken]

Naam in ballingschap sinds land dat het gebied controleert Informatie
Vlag van Georgië Autonome Republiek Abchazië 2008 Abchazië (internationaal beperkt erkend) De door Georgië erkende regering van de autonome republiek Abchazië waarvan het territorium wordt gecontroleerd door Abchazische separatisten. De regering wordt geleid door Roeslan Abasjidze en zetelt sinds de Russisch-Georgische Oorlog van 2008 in Tbilisi.
Nationale coalitieregering van de Unie van Birma 1990 Unie van Myanmar Wordt momenteel geleid door Sein Win. Ze bestaat uit parlementsleden die in 1990 verkozen werden, maar hun functie niet mochten vervullen door het leger. De regering bevindt zich in Rockville, Maryland, Verenigde Staten
Republiek Cabinda 1975 Republiek Angola Gevestigd in Kinshasa. De republiek Cabinda werd in 1975 door Angola bezet, daarvoor was het een Portugees protectoraat, terwijl Angola een Portugese kolonie was.
Tsjetsjeense Republiek Itsjkerië 2000 Russische Federatie De regering bevindt zich voornamelijk in West-Europa, Arabische landen en de Verenigde Staten. Sommige leden vechten in het rebellenleger tegen het Russische leger.
Vlag van Equatoriaal-Guinea Vooruitstrevende partij van Equatoriaal Guinea 2003 Republiek Equatoriaal Guinea De Vooruitstrevende partij van Equatoriaal Guinea riep Severo Moto Nsá uit als "President van Equatorial Guinea" in Madrid, Spanje.
Vlag van Ethiopië (1897-1935 en 1941-1974) Kroonraad van Ethiopië 2005 Federale Democratische Republiek Ethiopië De Kroonraad van Ethiopië, geleid door prins Ermias Sahle Selassie en bevindt zich in Washington D.C., beweert dat de keizer nog steeds de wettelijke leider is in Ethiopië.
Vlag van Iran (1964-1980) Iraanse monarchie 1979 Islamitische Republiek Iran De Iraanse monarchie wordt geleid door Reza Pahlavi, die momenteel in Potomac, Maryland verblijft.
Lao monarchie 1975 Democratische Volksrepubliek Laos De koninklijke Lao regering in ballingschap is gevestigd in de Verenigde Staten.
Oost-Turkestaanse regering in ballingschap 1949 Volksrepubliek China De Oost-Turkestaanse regering in ballingschap in ballingschap is gevestigd in de Verenigde Staten.
Arabische Democratische Republiek Sahara 1976 Koninkrijk Marokko Is gevestigd in Tindouf, Algerije en controleert de Vrije Zone in het oosten van West-Sahara.
Republiek van Servisch Krajina 2005 Republiek Kroatië Is sinds 26 februari 2005 gevestigd in Belgrado, Servië uit de overblijfselen van de regering van de republiek van Servisch Krajina nadat het Kroatische leger de internationaal niet-erkende entiteit veranderde tijdens de Operatie Storm in 1995 aan het einde van de Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog.
Republik Maluku Selatan 1950 Republiek Indonesië De Republik Maluku Selatan uit de Zuid-Molukken, Indonesië is sinds 1950 in ballingschap in Nederland.
Tibetaanse regering in ballingschap 1959 Volksrepubliek China De Tibetaanse regering in ballingschap met als geestelijk leider de veertiende dalai lama is een regering in ballingschap, gevestigd in McLeod Ganj (bij Dharamsala, India), die stelt het volk van Tibet te vertegenwoordigen.
Wit-Russische Nationale Republiek 1920 Republiek Wit-Rusland Wordt momenteel geleid door Ivonka Survilla in Toronto, Canada in een raad van 14, die de Rada genoemd wordt.