Reza Pahlavi (1960)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Niet te verwarren met zijn gelijknamige grootvader Reza Pahlavi (1878-1944).
Reza Pahlavi

Reza Pahlavi (Perzisch: رضا پهلوی) (Teheran, 31 oktober 1960), ook Reza Pahlavi II genoemd, is de voormalige kroonprins van Iran en de zoon van de laatste sjah van Iran (Perzië) , Mohammad Reza Pahlavi.

Op 17-jarige leeftijd verliet hij Iran om op luchtmachttraining te gaan. Gedurende die tijd vond de revolutie plaats in Iran die een einde maakte aan de heersende Pahlavi-dynastie. Hij woont in de Verenigde Staten.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Reza Pahlavi is op 31 oktober 1960 geboren te Teheran en is de oudste zoon van Mohammad Reza Pahlavi en Farah Diba. Hij had een broer, Ali-Reza Pahlavi (1966-2011), twee zussen, Farahnaz Pahlavi (1963) en Leila Pahlavi (1970-2001), en een oudere halfzus, Shahnaz Pahlavi (1940).

In 1977 volgde Reza Pahlavi luchtmachttraining in Texas. Hij keerde niet meer terug naar Iran. Aan de Universiteit van Zuidelijk Californië genoot hij ook een studie politicologie en behaalde de Bachelor of Science.[1]

Reza Pahlavi is woordvoerder van de in Parijs gevestigde Iraanse Nationale Raad ('Iranian National Council'). Een institutie die een democratisch Iran bepleit met vrije verkiezingen.[2]

Familie[bewerken | brontekst bewerken]

Reza Pahlavi trouwde op 12 juni 1986 met Yasmine Etemad Amini. Zij hebben drie dochters.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Reza Pahlavi, Crown Prince of Iran van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.