Lijst van staten met beperkte erkenning

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
 Geen internationale erkenning
 Beperkte erkenning
 Erkend door de meeste landen
 Gebieden waarvan de status betwist wordt, met een regering die beperkt erkend wordt

Hieronder volgt een lijst van niet-unaniem erkende staten.

De criteria voor opname zijn dat een overheid de soevereiniteit claimt, de erkenning van ten minste één VN-lidstaat mist en ofwel:

 • voldoen aan de declaratieve theorie van de soevereiniteit, of
 • worden erkend als een staat door ten minste één VN-lidstaat.
Zie ook de vlaggen van staten met beperkte erkenning, de lijst van landen van de wereld en de lijst van historische landen.

Uitleg[bewerken | brontekst bewerken]

 • Er zijn diverse gebieden die internationaal niet als staat erkend zijn, maar die de facto zelfstandige staten zijn. De meeste van dit soort gebieden zijn delen van een land, waar een etnische minderheid van het moederland de meerderheid vormt en die zich van dat moederland heeft afgescheiden.
 • Micronaties, zoals Sealand en Hutt River, zijn ook niet-erkende landen die onafhankelijkheid claimen en soms de facto ook bezitten. Micronaties worden internationaal echter niet serieus genomen en zijn daarom niet opgenomen in onderstaande lijst. Zie daarvoor de lijst van micronaties.

Leden van de Verenigde Naties die door enkele andere VN-leden niet erkend worden[bewerken | brontekst bewerken]

Leden van de Verenigde Naties die ooit niet erkend werden door andere VN-leden[bewerken | brontekst bewerken]

Deels erkende landen met in de praktijk controle over hun territorium[bewerken | brontekst bewerken]

Staten die de onafhankelijkheid van Abchazië en Zuid-Ossetië formeel erkennen.
Zie ook de Georgisch-Abchazisch conflict en Internationale erkenning van Abchazië en Zuid-Ossetië
Staten die de onafhankelijkheid van Kosovo formeel erkennen.
Zie ook Internationale erkenning van de onafhankelijkheid van Kosovo.
 • Flag of the Turkish Republic of Northern Cyprus.svg De Turks-Cyprioten riepen na de Grieks-Cypriotische staatsgreep en de daaropvolgende bezetting door Turkije in 1974 in Noord-Cyprus de Turkse Federale Staat Cyprus uit. In 1983 riep het parlement de onafhankelijke Turkse Republiek Noord-Cyprus uit. Noord-Cyprus wordt alleen door Turkije erkend. Een onder Kofi Annan uitgewerkt VN-voorstel om beide Cypriotische staten bij elkaar te brengen in een confederale staat werd door Turks-Cyprioten aanvaard, maar door de Grieks-Cyprioten bij een referendum in 2004 afgewezen.
Zie ook de Turkse invasie van Cyprus
Staten die de onafhankelijkheid van de Republiek China formeel erkennen.
 • Flag of the Republic of China.svg Taiwan (Republiek China) bestaat sinds de nederlaag in de Chinese Burgeroorlog in 1949 uit Taiwan en enkele kleine nabijgelegen eilanden. Door resolutie 2758 van de Algemene vergadering van de Verenigde Naties van 25 oktober 1971 verloor het zijn zetel in de VN en een groot deel van de internationale erkenning. De Volksrepubliek China nam de zetel in de VN over. Anno 2022 wordt de Republiek China slechts door veertien landen (dertien VN-leden en Vaticaanstad) officieel erkend. Echter, Taiwan onderhoudt met de meeste landen economische betrekkingen. Ook heeft Taiwan een eigen munteenheid, de Taiwanese dollar en is lid van de Wereldhandelsorganisatie, APEC en Asian Development Bank. China beschouwt Taiwan als een "afvallige provincie" en als onderdeel van Groot-China.
Zie ook de Chinese Burgeroorlog
Loegansk (blauw) en Donetsk (zwart) en de gebieden die zij claimen (gearceerd).
 • Flag of the Donetsk People's Republic.svg De Volksrepubliek Donetsk is een zelfverklaarde republiek in het oosten van Oekraïne die controle heeft over een deel van het Oekraïense oblast Donetsk. Het werd in 2014 uitgeroepen door pro-Russische separatisten in de nasleep van Euromaidan. De onafhankelijkheid wordt sinds 21 februari 2022 door Rusland erkend.[17] Verder wordt het sinds 2014 door het deels erkende Zuid-Ossetië erkend, en sinds 26 februari 2022 ook door het deels erkende Abchazië.[18] De Volksrepublieken Loegansk en Donetsk vormden tot 2015 samen de Unie van Volksrepublieken.
Zie ook Oorlog in Oost-Oekraïne.
 • LNR flag.png De Volksrepubliek Loegansk is een zelfverklaarde republiek in het oosten van Oekraïne die controle heeft over een deel van het Oekraïense oblast Loehansk. Het werd in 2014 uitgeroepen door pro-Russische separatisten in de nasleep van Euromaidan. De onafhankelijkheid wordt sinds 21 februari 2022 door Rusland erkend.[17] Verder wordt het sinds 2014 door het deels erkende Zuid-Ossetië erkend, en sinds 26 februari 2022 ook door het deels erkende Abchazië.[18] De Volksrepublieken Loegansk en Donetsk vormen samen tot 2015 de Unie van Volksrepublieken.
Zie ook Oorlog in Oost-Oekraïne.
 • Flag of South Ossetia.svg Zuid-Ossetië is een de facto onafhankelijk land op Georgisch territorium. In 1991 riep Georgië de onafhankelijkheid uit en verklaarde Zuid-Ossetië zichzelf ook onafhankelijk. In 1992 werd na een burgeroorlog een wapenstilstand overeengekomen. Het conflict laaide echter weer op in 2004, en opnieuw werd een wapenstilstand afgesloten. In de nacht van 7 op 8 augustus 2008 startte Georgië na aanhoudende provocaties een militaire operatie om het centrale gezag over de regio te herstellen. Vanaf 8 augustus trokken Russische troepen Georgië binnen en dreven de Georgische strijdkrachten terug. Zuid-Ossetië hernieuwde zijn onafhankelijkheid, die erkend wordt door Rusland, Nicaragua, Venezuela, Nauru en Syrië.[16] Het de facto land is ook ooit erkend door Tuvalu, maar dat land heeft de erkenning ingetrokken.
Zie ook de Georgisch-Ossetisch conflict en Internationale erkenning van Abchazië en Zuid-Ossetië

Deels erkende landen, grotendeels militair bezet[bewerken | brontekst bewerken]

Erkenning van Palestina
Zie ook Arabisch-Israëlisch conflict en Israëlisch-Palestijns conflict.
Erkenning van de Arabische Democratische Republiek Sahara.
 Diplomatieke betrekkingen op ambassadeursniveau
 Diplomatieke erkenning
 Diplomatieke betrekkingen of erkenning bevroren of opgeschort
 Diplomatieke betrekkingen of erkenning afgelast of ingetrokken
 • Flag of Western Sahara.svg De Westelijke Sahara is sinds de terugtrekking van Spanje uit de Spaanse Sahara in 1976 een gebied dat grotendeels door Marokko werd bezet en een klein deel door Mauritanië dat zich later terugtrok. Marokko claimt de hele Westelijke Sahara als onderdeel van Groot-Marokko. De onafhankelijkheidsbeweging Polisario, gesteund door Algerije, voert een onafhankelijkheid strijd tegen eerst Spanje en later Marokko en controleert slechts een klein deel van de Westelijke Sahara. Marokko stelde in 2007 om de Westelijke Sahara tot autonome regio te maken maar werd door de Polisario verworpen. De Sahrawi Arabische Democratische Republiek (SADR) wordt anno 2015 door 45 VN-leden erkend, is lid van de Afrikaanse Unie en maakt deel uit van de Hispanidad. Daarnaast zijn er nog 39 VN-leden die de erkenning hebben ingetrokken of opgeschort. In het door ADRS gecontroleerde deel van de Westelijke Sahara is de Saharawi peseta de officiële munteenheid. In het door Marokko gecontroleerde deel van de Westelijke Sahara is de Marokkaanse dirham de officiële munteenheid.
Zie ook Intifada voor de onafhankelijkheid.

Niet-erkende landen met in de praktijk controle over hun territorium[bewerken | brontekst bewerken]

 • Flag of Artsakh.svg Artsach in Azerbeidzjan beschouwt zich sinds 1991 als onafhankelijk land. Internationaal wordt Artsach (Nagorno-Karabach) als deel van Azerbeidzjan gezien, waar de bevolking in meerderheid uit Armeniërs bestaat. De onafhankelijkheid wordt door geen enkel VN-lid erkend, maar wel door de deels erkende staten Abchazië en Zuid-Ossetië.
Zie ook Oorlog in Nagorno-Karabach.
 • Flag of Somaliland.svg Somaliland is het noordwestelijke deel van Somalië. In mei 1991 riepen stammen in het noorden van Somalië de onafhankelijke republiek Somaliland uit, die tegenwoordig vijf van de achttien districten van Somalië omvat. Het gebied komt overeen met het vroegere Brits-Somaliland. Somaliland heeft een eigen munteenheid, de Somalilandse shilling.
Zie ook Somalische Burgeroorlog.
 • Flag of Transnistria.svg Transnistrië is het gedeelte van Moldavië dat aan de oostkant van de rivier de Dnjestr ligt. Het riep zichzelf in 1990 uit als staat en wordt door geen enkel ander land erkend. Transnistrië heeft een Slavische bevolking, in tegenstelling tot de rest van Moldavië, waar de meerderheid Moldavisch is. De onafhankelijkheid wordt door geen enkel VN-lid erkend, maar wel door de deels erkende staten Abchazië en Zuid-Ossetië. Transnistrië heeft een eigen munteenheid, de Transnistrische roebel.
Zie ook Transnistrisch conflict.

Niet-erkende landen met in de praktijk geen controle over hun territorium[bewerken | brontekst bewerken]

 • Flag of Catalonia.svg Het parlement van Catalonië stemde op 27 oktober 2017 in met het verklaren van de onafhankelijkheid nadat bij het Catalaans onafhankelijkheidsreferendum, gehouden op 1 oktober 2017, 92,01% van de stemmen voor afscheiding was. Dit waren 42% van de stemgerechtigden. Slechts een halfuur na de motie voor de onafhankelijkheid, op 27 oktober, stelde de Spaanse regering artikel 155 in werking, die de autonomie van de regio tijdelijk opschort.
Zie ook Catalaanse Republiek
Zie ook Tsjetsjeens-Russisch conflict
 • Kokbayraq flag.svg Oost-Turkestan (ook wel Oeigoerië of Chinees-Turkestan genoemd) was een onafhankelijk staat tussen 1933-1934 en 1944-1949 en werd in 1949 geannexeerd door het nieuwe communistische bewind van China en heet sindsdien Xinjiang. Tegenwoordig is Xinjiang een autonome regio in China.
Zie ook Eerste Oost-Turkestaanse Republiek, Tweede Oost-Turkestaanse Republiek en Oost-Turkestan
Zie ook Debat over de status van Tibet
 • Flag of South Moluccas.svg De Republiek der Zuid-Molukken Republik Maluku Selatan (RMS) was een in 1950 op Ambon uitgeroepen staat. Deze republiek bevindt zich in het huidige Indonesië.
Zie ook Invasie van Ambon

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]