Egyptisch pond

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Egyptisch pond
Land Vlag van Egypte Egypte
Vlag van Palestina Palestina
Verdeling 100 piaster
ISO 4217-code EGP
Afkorting of valutateken £, LE
Voorgaande munteenheid Egyptische piaster
Wisselkoers 1 EUR = 24,16 EGP
(6 november 2022)
Biljet van 100 pond met sfinx op achterkant
Portaal  Portaalicoon   Economie

Het pond is de munteenheid van Egypte. Eén pond is 100 piaster. De Arabische naam is جنيه (dschunaih, in het Egyptisch-Arabisch als ginēh uitgesproken).

De volgende munten worden gebruikt: 50 piaster en 1 pond. Het papiergeld is beschikbaar in 1, 5, 10, 20, 50, 100 en 200 pond. Het opschrift is zowel in het Arabisch als in het Engels.

Wisselkoers[bewerken | brontekst bewerken]

Egypte heeft tot november 2016 een vaste wisselkoers gehanteerd.[1] Het land verkeerde in economische moeilijkheden en de inflatie liep hoog op. Het pond raakte overgewaardeerd waardoor de export onder druk kwam te staan en de importen verder opliepen. Begin november werd de vaste wisselkoers losgelaten en ging het land over op een zwevende wisselkoers. Met deze maatregelen wil de regering de economie verbeteren en komt het in aanmerking voor een steunkrediet van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).[1] Direct na het bekendmaken van de maatregel halveerde de koers van het pond ten opzichte van de euro, van ongeveer 10 pond per euro naar 20 pond. In 2022 volgden verdere devaluaties, tot 33 pond ten opzichte van de euro. Inmiddels is de koers op de zwarte markt gestegen tot boven de 52. Verdere devaluaties worden verwacht.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Money of Egypt van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.