Principality of Hutt River

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Principality of Hutt River
Vlag van Hutt River Wapen van Hutt River
LocationPHR.svg
Basisgegevens
Talen Engels, Frans, Esperanto
Hoofdstad Conglomeratie van Nain
Regeringsvorm Absolute monarchie (prinsdom)
Oppervlakte 75 km²
Inwonertal 20.000 (+ bevolking buiten de grenzen)
Overige
Volkslied God bless the Prince of Hutt River Province
Motto God bless the Prince of Hutt River
Munteenheid Hutt River Dollar
UTC +6
Portaal  Portaalicoon   Landen & Volken

Hutt River, of voluit Principality of Hutt River is een zelfuitgeroepen onafhankelijke micronatie in West-Australië, zo'n 595 kilometer boven Perth. De micronatie werd op 21 april 1970 gesticht door de graanboer Leonard George Casley, die door het leven ging als "Prins Leonard I van Hutt River". Huidig staatshoofd is jongste zoon Graeme I van Hutt River, die na de abdicatie van zijn vader Leonard I staatshoofd werd. De overheid van Australië erkent Hutt River niet.[1]

Geschiedenis[bewerken]

Toegang tot de Principality of Hutt River
Kaart van Hutt River

Landbouwer Leonard Casley had in 1969 al enige jaren onenigheid met de Australische overheid over het verhogen van de graanquota. In 1970 kon hij zijn bedrijf en zijn personeel niet meer in stand houden omdat er te weinig inkomsten waren door de strenge quota. Maar Casley vond een maas in de Australische wet: bij rechtstreekse economische dreiging mocht er zelfbestuur worden uitgeroepen. Casley vond de graanquota een rechtstreekse economische dreiging, dus scheidde hij zich af van het Gemenebest van Australië. Vele rechtszaken tussen de Australische overheid en Leonard Casley en zijn vrouw Shirley volgden, die stuk voor stuk gewonnen werden door het echtpaar. Op 21 april 1970 werd The Principality of the Hutt River Province uitgeroepen met als staatshoofd Prins Leonard I.

Naamwijziging[bewerken]

Vanaf de officiële oprichting van het prinsdom op 21 april 1970 was het prinsdom bekend onder de naam 'Principality of Hutt River Province'. De naam echter deed af aan de soevereiniteit van het land waardoor Prins Leonard in september 2006 tot het besluit kwam de naam te veranderen tot wat het nu is, nl. 'Principality of Hutt River'.

Huidige situatie[bewerken]

De postzegels zijn geliefd onder verzamelaars en de paspoorten worden aan iedereen verstrekt voor 250 Hutt River Dollar. Ondertussen groeit de bevolking van Hutt River sterk. Maar dat zijn vooral bewoners buiten de landgrenzen, die de nationaliteit gekocht hebben. In Hutt River wonen slechts een krappe honderd burgers. Het overheidsgebouw heeft inmiddels ook de functie als postkantoor en toeristenbureau, voor de vele filatelisten en toeristen die het land bezoeken. Tot haar dood in 2013 runde prinses-gemalin Shirley het overheidsgebouw. Hutt River heeft een kabinet, met een slechts ceremoniële functie, omdat prins Leonard I de absolute macht had over het prinsdom. De economie bestaat uit de export van bloemen, agrarische producten, geld, postzegels en toerisme.

Het staatje heeft ook een eigen leger: acht tanks (die opgeslagen staan in Engeland),[bron?] geen soldaten, maar wel een eigen politiemacht (één man sterk; hij woont in Zweden).[bron?]

Externe links[bewerken]