Karabach (gebied)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Locatie van Karabach. De stippellijn geeft de Nagorno-Karabachse Autonome Oblast (1923-1991) weer.
Etnische kaart van Nagorno-Karabach (1989). Voor de grotere plaatsen is de verhouding tussen de bevolkingsgroepen weergegeven. De kleinere plaatsen hebben de kleur van de grotere bevolkingsgroep.

Karabach (Azerbeidzjaans: Qarabağ; Armeens: Ղարաբաղ) is een geografische en historische regio gelegen in het westen van Azerbeidzjan en het zuidoosten van Armenië, die zich uitstrekt van de hooglanden van de Kleine Kaukasus naar de laaglanden tussen de Koera en de Aras. Het is van west naar oost onderverdeeld in drie regio's: Sjoenik, Nagorno-Karabach (of Opper Karabach) en het laagland van Karabach (de zuidelijke Koera-steppes). De internationaal niet-erkende staat Nagorno-Karabach is gelegen in een deel van het gebied.

Nagorno-Karabach is overwegend bergachtig en bebost en beslaat het zuidoostelijke bereik van de bergen van de Kleine Kaukasus. Opper Karabach is een betwist gebied (zie ook een lijst van betwiste gebieden), internationaal erkend als onderdeel van Azerbeidzjan,[1] maar het grootste deel ervan werd na de eerste oorlog in Nagorno-Karabach bestuurd door de niet-erkende Republiek Nagorno-Karabach (ook bekend als de Republiek Artsach). Sinds het einde van de oorlog in 1994 voeren vertegenwoordigers van de regeringen van Armenië en Azerbeidzjan vredesbesprekingen met bemiddeling van de Minsk-groep van de OVSE over de betwiste status van de regio. Op 27 september 2020 brak een nieuwe oorlog uit in Opper-Karabach en de omliggende gebieden. Azerbeidzjan boekte aanzienlijke winsten tijdens de oorlog en heroverde het grootste deel van de bezette gebieden rond Opper-Karabach en grote delen van Opper-Karabach, inclusief de cultureel belangrijke stad Şuşa. De oorlog eindigde op 10 november 2020, toen een trilaterale wapenstilstand werd ondertekend tussen Azerbeidzjan, Armenië en bemiddelaar Rusland, waardoor Armenië gedwongen werd naast het in dit conflict verloren terrein alle resterende, eerder gecontroleerde gebieden rond de voormalige autonome oblast en terug te geven.

De drie regio's van Karabach komen grofweg overeen met de hedendaagse provincies en districten
Zangezur Hooglanden of bergachtig gebied Laagland of steppe
Karabakh-Map-Zangezur.svg
Karabakh-Map-Mountainous-Karabakh.svg
Karabakh-Map-Lowland-Karabakh.svg
Vlag Armenië: Sjoenik

Vlag Azerbeidzjan: Laçın, Qubadlı, Zəngilan

Vlag Azerbeidzjan: Kəlbəcər, Tərtər, Xocalı, Stepanakert, Ağdam, Şuşa, Xocavənd, Cəbrayıl, Füzuli

Namen in cursief duiden regio's aan die niet onder volledige controle van Azerbeidzjan staan.

Vlag Azerbeidzjan: Bərdə, Ağcabədi, Beyləqan. Historisch gezien omvatte de Karabach Kanaat ook İmişli en kleine delen van noordwestelijk Saatly en Sabirabad.