Koera (rivier in Transkaukasië)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Koera
Koera
Lengte 1515 km
Debiet 575 m³/s
Stroomgebied 188.000 km²
Bron Oost-Anatolië
Monding Kaspische Zee
Stroomt door Turkije, Georgië en Azerbeidzjan
De Koera wordt, samen met de Rioni in westelijk Georgië, soms genoemd als grens tussen Europa en Azië. De oude Grieken noemden de Rioni de Phasis, het 'einde van de wereld'. Herodotus zag de waterscheidingen als de grens tussen Europa en Azië.[1]
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Koera of Kura, dan wel Mtkvari (Turks: Kura; Georgisch: მტკვარი, Mtkvari; Azerbeidzjaans: Kür) is een rivier in Turkije, Georgië en Azerbeidzjan en de belangrijkste rivier in Transkaukasië. Met haar lengte van 1515 km verzorgt de rivier de afwatering van het grootste deel van de zuidkant van de Grote Kaukasus.

De Koera ontspringt in Oost-Anatolië. In Georgië breekt de rivier, hier Mtkvari genoemd, bij de Borjomi-kloof door de Kleine Kaukasus: hier begint de middenloop. Via de hoofdstad Tbilisi stroomt zij naar het oosten.

Bij de monding van de Alazani bereikt de rivier Azerbeidzjaans grondgebied. Hier begint het stuwmeer van Mingəçevir (1953). Vanaf de stad Mingəçevir, waar de benedenloop begint, vormt de Koera de Koera-Arasvlakte, een grote vlakte, die voor een groot deel beneden NAP ligt. Net ver voor de monding in de Kaspische Zee neemt de Koera haar grootste zijrivier op: de Aras.

In de oudheid heette de Koera Cyrus naar de naam van de Perzische koning Cyrus de Grote. De Georgische naam Mtkvari betekent "de rivier die z'n weg eet door de bergen".[2]

Zie de categorie Kura River van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.