Nikoloz Tsjcheidze

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nikoloz Tsjcheidze

Nikoloz (Karlo) Tsjcheidze (Georgisch: ნიკოლოზ (კარლო) ჩხეიძე; Russisch: Николай Семёнович Чхеидзе, Nikolaj Semjonovitsj Tsjcheidze) (Poeti, 1864 - Leuville-sur-Orge, 13 juni 1926) was een Georgisch politicus.

In 1892 was hij een van de oprichters van de Mesame Dasi, de eerste sociaaldemocratische partij in Georgië, dat toen tot tsaristisch Rusland behoorde. Met deze partij sloot hij zich in 1898 aan bij de Russische Sociaaldemocratische Arbeiderspartij (RSDAP). Tussen 1907 en 1916 vertegenwoordigde Tsjcheidze het gouvernement Tiflis in de Russische Staatsdoema. Binnen de RSDAP vertegenwoordigde hij de mensjewieken.

Na de Februarirevolutie van 1917 was Tsjcheidze voorzitter van de Petrogradse Sovjet en bekritiseerde hij de radicale bolsjewieken. Toen de laatsten tijdens de Oktoberrevolutie aan het langste eind trokken, verbleef Tsjcheidze toevallig in Georgië. Hij bleef daar en werd de voorzitter van het parlement van de Trans-Kaukasische Federatieve Republiek, die zich in februari 1918 van Rusland losmaakte. Toen hieruit op 26 mei de Democratische Republiek Georgië voortkwam, zat hij het parlement van dat land voor.

In 1921 werd Georgië bezet door het Rode Leger en vluchtte Tsjcheidze naar Frankrijk, waar hij in 1926 een einde aan zijn leven maakte.


Zie de categorie Nikolay Chkheidze van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.