Democratische Republiek Azerbeidzjan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Azərbaycan Xalq Cümhuriyyəti
 Transkaukasische Federatieve Republiek
 Centraal-Kaspische Dictatuur
1918 – 1920 Transkaukasische Socialistische Federatieve Sovjetrepubliek 
(Details) (Details)
Kaart
Algemene gegevens
Hoofdstad Gəncə (tot september 1918)
Bakoe
Bevolking 2.000.000[1]
Talen Azerbeidzjaans
Volkslied Azərbaycan Marşı
Regering
Regeringsvorm Republiek
Staatshoofd Mehmed Emin Resulzade

De Democratische Republiek Azerbeidzjan (Azerbeidzjaans: Azərbaycan Xalq Cümhuriyyəti) was de eerste democratische en seculaire republiek in de moslimwereld.[2][3][4] Het was een van de kortstondige Turkstalige seculiere republieken die ontstonden na het uiteenvallen van het Russische Rijk en de opkomst van de Jonge Turken in Turkije en de Jadid in Rusland. Vlak voor de oprichting van de Democratische Republiek Azerbeidzjan probeerde een ander Turks volk, de Krimtataren, hetzelfde, maar hun Volksrepubliek Krim hield het minder dan een maand uit tussen 1917 en 1918.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Democratische Republiek Azerbeidzjan (Democratic Republic of Azerbaijan, soms ook afgekort tot DRA) werd gevormd op 28 mei 1918 na de val van het Russische keizerrijk. In het noorden grensde het land aan Rusland in het westen aan de Democratische Republiek Armenië en in het zuiden aan het Perzische Rijk. De republiek ontstond uit de Centraal-Kaspische Dictatuur en de Transkaukasische Socialistische Federatieve Sovjetrepubliek waar de Democratische Republiek Armenië en de Democratische Republiek Georgië in waren opgegaan.

Gəncə was tijdelijk de hoofdstad van de republiek, omdat Bakoe nog onder controle van de bolsjewieken stond. In 1920 werd het land door de Sovjet-Unie veroverd en werd het grondgebied van de Democratische Republiek Azerbeidzjan aan de Transkaukasische Socialistische Federatieve Sovjetrepubliek toegevoegd. Vladimir Lenin was van mening dat de Sovjet-Unie niet kon overleven zonder de olie van Bakoe.

De nationale feestdag van het huidige Azerbeidzjan, dat een iets kleiner grondgebied heeft dan de toenmalige DRA, is jaarlijks op 28 mei, ter herinnering aan het uitroepen van de onafhankelijke republiek in 1918 die daarna slechts 23 maanden zou bestaan.